Ekonomiblogg
Likes
389
Antal inlägg
607
Följare
81
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Hej! Välkommen till min ekonomiblogg.Framgångsrika beslut börjar med insikt.Bra att vara kreativ och ha fantasi har du någon bra ide om vad du vill göra? Jag själv älskar att köpa & sälja aktier och gör också det över dagen, day trading, även om huvuddelen av min aktieportfölj med tiden kommer bestå av utdelningsaktier med bra utdelning. Ni kan titta in på min blogg och klicka runt och se om ni får en bra ide. Ja kommer att skriva om det i min blogg. Kan du ditt bolag ditt innehav och din position så vågar du äga dem.Gör man något som är roligt så brukar det bli bra.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 maj 2015

Vad innebär ränta på ränta på fonder:

Ja, den så kallade ränta på ränta-effekten är sannerligen något man som sparare skall vara medveten om och beakta vid sina placeringsbeslut. Albert Einstein lär ha sagt att ränta på ränta är den starkaste kraften i universum och att effekten är att betrakta som världens åttonde underverk.

Innebörden av ränta på ränta är att en placering över tid inte bara växer med avkastning på det insatta kapitalet, utan också med avkastningen på tidigare intjänad ränta/avkastning. Ränta på ränta-effekten kan liknas vid hur en snöboll som rullas nedför en backe växer till sig.

Allteftersom mer och mer snö fastnar på bollen desto snabbare växer den, eftersom ytan som samlar på sig snö hela tiden växer och blir större. I början när snöbollen är liten går det långsamt, men ju längre den rullar desto snabbare sker tillväxten.

Ränta på ränta- effekten påverkas av såväl avkastningens storlek (farten på snöbollen) som spartiden (backens längd). Se nedan en illustration över ränta på ränta-effekten för olika årliga avkastningar på en ursprunglig placering på 10 000 kronor.

Utan vetskap om ränta på ränta-effekten skulle man kunna tro att en investering på 10 000 kronor som växer med 10 procent per år är värd 30 000 kronor efter 20 år (10 000+1 00 20). Men eftersom avkastningen alltså växer exponentiellt (med ränta på ränta) blir det faktiska resultatet ett helt annat – nämligen 67 275 kronor (10 000 (1+10%)^20).

Även om inte fonderna betalar ut ränta eller avkastning varje år så får man ju löpande en avkastning som också baseras på tidigare erhållen avkastning (och det är ju vad som menas med ränta-på-ränta).

Blog Archive

Blog Archive
2018 (28)

Taggar