ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
22 december 2016

Min formula över hur mycket likvida medel varje svensk ska ha

Satt och funderade lite idag om det inte skulle gå att få ihop någon slags mall eller ekvation över hur mycket pengar man ska sträva efter att ha på sitt konto för att klara sig bra genom livet och dessutom få en dräglig pension.

 

 

Personligen tycker jag det är självklart att man ska försöka öka sin förmögenhet lite varje år. Livet går oftast i olika skeenden, även ekonomin. I ungdomsåren har man oftast en lägre inkomst men inte extremt höga utgifter. Efter ett tag närmar man sig 30 och allt kommer på en gång: sambo, fastighetsköp, barn och allt vad det innebär (högre utgifter och  ofta lägre inkomster med VAB, föräldraledighet m.m...)

Åren går och man blir äldre och så även barnen, inkomsterna ökar lite varje år och boendekostnaderna sänks pga amortering och utflygna barn. Tillslut sitter man där i 50-årsåldern med en bra inkomst och låga utgifter. Så här ser det som sagt ut i många fall.

 

Hur mycket pengar är då bra att ha i buffert och till framtida pension under livets gång? Observera att detta är ett minimun för att få en trygghet i livet, givetvis är det bättre om man har mer pengar på kontot eller ännu bättre, investerade på börsen.

Min formula ser ut enligt följande:

Åldern * 10 000 = din ekonomiska trygghet i livet

Man tar alltså helt enkelt och multiplicerar sin egna ålder med 10 000 och får då fram den gyllene summan som håller ens liv i ett stabilt ekonomiskt skick under livstiden. Som ni säkert räknat ut krävs det inte mycket eget sparande för att hålla samma takt som ens ålder (10 000 kr om året) Detta innebär att när man uppnått sin buffert som matchar åldern är det grövsta jobbet gjort, uppstår det nödsituationer någon gång i livet som gör att man måste ta av pengarna är det bara att börja om igen och spara upp till målsumman.

En stor fördel med att ha större delen av dessa pengar på börsen (gärna i utdelande stabila aktiebolag) är att sparandet av 10 000 kr per år kommer att rulla på av sig själv efter tag i takt med att aktierna stiger och utdelningarna rullar in. Givetvis gäller det då att man investerar långsiktigt och i stabila bolag eller fonder.

 

 

 

Vad är då pengar? Jag skulle inte vilja säga att man kan räkna in pengar som är bundna i ens eventuella boende här utan det måste vara tillgångar som är enkla att sälja av och som går fort att "omvandla" till SEK, t ex aktier, pengar på sparkontot, ädelmetaller etc...

 

Jag förstår att i 20-årsåldern kanske pensionen inte är det första man tänker på men det kan vara riktigt smart att börja spara ihop till sin "livsbuffert" så fort som möjligt, det får man igen i slutändan.

 

Ha en fortsatt trevlig Julledighet och skicka gärna in denna formula till Konsumentverket eller annan statlig mydighet. Att spara pengar behöver inte vara jobbigt och har endast fördelar om det inte går till det extrema.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive