ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 januari 2017

Värdeökning whisky, årskontroll

Då och då brukar jag (mest för skojs skull) titta på systembolagets hemsida om whiskyn jag har ståendes i hyllan här hemma (oöppnad) har ökat i värde sedan inköp. Notera att jag alltså endast jämför med systembolagets hemsida och tar heller inte hänsyn till att det kan vara svårare att sälja flaskorna i min samling privat. Detta är med andra ord en teoretisk värdeökning som kanske inte riktigt stämmer överens med verkligheten.

 

 

Svensk Rök

Denna flaskan köptes i början av 2014 för 460 kr. I dagsläget kostar samma flaska 463 kr. Det är alltså en värdeökning på +0,6%. 

 

Highland Park Leif Eriksson Release

Denna flaska finns inte att få tag på systembolaget och om jag minns rätt köptes den på planet ner till Kanarieöarna för ca 5 år sedan. Priset låg då på 499 kr. Hittade lite olika priser på denna flaska över nätet men medelpriset landade runt 1000 kr. Om detta stämmer så blir det en värdeökning på ca +100% vilket inte är fy skam =) 

 

Mackmyra Brukswhisky

Denna whisky köpte jag år 2012 och då kostade den 379 kr. I dagsläget ligger priset på 401 kr., de blir således en ökning med +5,8% Ingen extrem ökning men ändå bra med tanke på att det är en så pass vanlig sort.

 

Mackmyra första utgåvan

Första whiskyn jag köpte i investeringssyfte. Flaskan köptes 2010 för 498 kr. Denna flaska finns inte kvar på systembolaget men om jag fattat det rätt så går den att köpa för ca 350 kr på boardershoppen i tyskland. Med andra ord har detta inte varit en bra investering hittills =)

 

Mackmyra Vit hund

Denna spitflaska kostar 320 kr på systembolaget i dagsläget. Jag har inte tillgång till pärmen där inköpspriset står just nu så antingen uppdaterar jag blogginlägget eller skriver inköpspriset i kommentarerna senare under dagen.

 

Har Ni läsare några alternativa fysiska investeringar?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
23 april 2016

Värdeökning på min whisky

Lite då och då har jag köpt på mig whisky från det svenska märket Mackmyra. Flaskorna har sedan fått stå i bokhyllan oöppnade, lite som dekoration och även lite som en investering inför pensionen. 

Jag förväntar mig inte att dessa flaskor ska bli värda miljoner i framtiden men kanske kanske kan jag få ett positivt besked i ett avsnitt av antikrundan om sisådär 40 år =) 

Någon gång vartannat år brukar jag checka av om flaskorna har gått upp i pris (går helt enkelt in på systembolaget och kikar) Så länge produkterna finns kvar i sortimentet är det inga problem att se hurvida dom ökat i värde eller ej. Om en sort har utgått ur sortimentet blir det svårare och jag får då istället se om jag hittar flaskorna på diverse auktionssajter.

 

 

Såhär ser det ut i dagsläget:

Första utgåvan

Inköpspris år 2010: 498 kr

Pris idag(svensk ek): 499 kr

Värdeökning: +0,2%

Nu är det som så att denna whiskysort har bytt namn men smaken skall vara densamma. Förr hette den som sagt "Första utgåvan" men numera kallas den för "Svensk ek" Jag hittade inte heller den första utgåvan på någon auktionssida men förhoppningsvis kommer denna flaska stiga en del i värde framöver eftersom namnet inte längre finns.

 

Brukswhisky

Inköpspris 2012: 379 kr

Pris idag: 399 kr

Värdeökning: +5,2%

Hyffsad värdeökning på denna flaska, dock inte bättre än aktier eller fonder med tanke på att den köptes år 2012 =)

 

Svensk rök

Inköpspris 2014: 460 kr

Pris idag: 462 kr

Värdeökning: +0,4%

Ingen nämnvärd ökning här. 2 kronor i värdeökning på ca 2 år.... Förr i tiden fick man fyra stycken bugg för två kronor....

 

Iskristall

Inköpspris 2014: 600 kr

Pris idag: ?

Hmm hittade dessvärre ingen dagsfärskpris på denna rackare, någon som vet?

 

Vit hund (sprit)

Inköpspris: ?

Pris idag: 319 kr

Jag hittade inte kvittot på denna produkt, det kan dock hända att det är nedskrivet i en pärm som ligger på vinden. Jag får återkomma i kommentatorsfältet om inköpspriset hittas.

 

 

Slutsats:

Har whiskyn hittills varit en bra investering? Svar: Nej! =) Det finns dock en stor fördel med att investera i whisky.

När man är gammal och grå och känner att livet börjar ta slut, man har fått besked från doktorn att det kanske är dags att ta förväl av sina närmaste och även skriva ett testamentet, det är DÅ man ska ta fram sina whiskyflaskor som inte ökat i värde och verkligen njuta av den sista tiden på jorden.

Vi får se vad som händer framöver med värdet på dessa flaskor, jag kommer inte att öppna dom och helt ärligt är jag inte så förtjust i whisky, den enda alkoholen jag får i mig i dagsläget är en öl till maten då och då.

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive