Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

All-time-high på börsen

I veckan slog OMXSPI all-time-high med en nästan minsta möjliga marginal, 564,93 mot tidigare ATH på 564,90 från 27:e april 2015. Det indikerar på att vi nu återigen ser nya börstoppar, något som investerare i både USA och småbolag redan känt av.

 

Kollar vi utvecklingen på Stockholmsbörsen och S&P 500 och zoomar ut de senaste 5 åren ser vi klart att vi följer den trend som fortsatt sedan början av 2012. Tidigare börstopp och den efterföljande nedgången var bara små avvikelser från denna långsiktiga trend.

 

 

Resten av världen har däremot inte följt denna trend, utan de har utvecklats sidledes sedan strax efter finanskrisen. Ännu är det en bit kvar till all-time-high innan finanskrisen och tillbaka till nivåerna under 2011 och 2014. Trots det har vi sett en del svängningar, med nedgångar på över 30 % och uppgångar på nu 30 % i tillväxtmarknader.

 

 

Året har börjat bra för de flesta marknader. Både i Sverige och i USA är index upp med 5 %. Tillväxtmarknaderna har gått ännu bättre med 10 % i år, vilket är en rejäl uppgång på två månader. Kanske är det dags för tillväxtmarknadernas revansch i dagsläget? Placera skrev nyligen om två olika indexfonder som kan vara intressanta för exponering.

 

Vi får se hur det går framöver. Världskonjunkturen ser allt bättre ut och trots en högkonjunktur ett tag i USA verkar den fortsätta ett tag till. Nu visar också signaler på en allt bättre konjunktur i resten av världen och vi kan mycket väl se några år till av bra konjunktur. Det mesta talar för fortsatt bra aktieutveckling framöver där vi kanske ser tillväxtmarknader och världen ex USA passerar sin topp från 2014. Som vanligt, hur länge det fortsätter är oklart och det kan mycket väl vända när som helst. Min chansning är ändå att 2017 kommer att bli ett bra år för världens börser utifrån var vi befinner oss i konjunkturen. 

Taggar (blogg): 
Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Har du någon statistik på huruvida ATHs har gått  från att tidigare varit under föreg ATH under en längre period? Vet inte om det är relevant vetande.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Nej, tyvärr. Kan vara intressant ändå, men har inte sett något. Tänker mer på fleråriga bear markets, men är ju inte riktigt samma sak.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar