Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Amerikansk trendande värde-portfölj

Förra veckan lanserade jag amerikanska aktier på Börslabbet och då det är dags att uppdatera min globala trendande värde-portfölj kommer denna nu att uppdateras efter den nya screenern. Det innebär att den nu återgår efter ett år till att vara en amerikansk portfölj (se tidigare inlägg om den globala varianten här).

 

Det finns flera anledningar till varför jag går över till en amerikansk variant vilket också är kopplat till varför det är blev en amerikansk screener på Börslabbet:

 

  • Dels vill jag att portföljerna jag skriver om ska vara lätta att följa via flera olika mäklare. Det globala utbudet är fortfarande magert och varierar från aktör till aktör. 
  • Minimera courtaget. USA och Norden är fortfarande de marknader där det är lägst courtage.
  • 70 % av aktierna på de marknader som den globala portföljen tidigare täckte är amerikanska, vilket gör att man i stort sett får samma täckningsgrad med Börslabbets varianter. 
  • 50 % av världens börsvärde täcks av den amerikanska börsen. 
  • Jag gjorde också en likadan screen som förra året och 8 av 10 aktier i den globala varianten var i år amerikanska. 70 % av topp 50 var amerikanska i likhet med hela screenern. 
  • Flera av aktierna som kom upp i den globala screenern går inte att köpa i mäklarnas online-utbud, vilket gör att man inte kan följa en global strategi i sin helhet.
  • Småbolagseffekten är stor i strategierna och det är främst mindre bolag man inte kommer åt på Europeiska börser, därav går en viss del av synergieffekterna av att man tidigare använde USA och Europa förlorad.
  • Kan nu använda sammansatt momentum istället för 6-månaders momentum och framöver bättre momentum-mått.
  • Har själv full kontroll över screening-proceduren. 

 

Portföljen var främst investerad i USA under mitten av 2015 tills mitten av 2017. Därmed återgår portföljen att vara investerad i USA igen, så skillnaden är inte så stor. Förra årets inköp går att se här.

 

Inköpen skedde tidigare i år jämfört med förra året, dels för att utnyttja säsongseffekten och dels för att göra nya inköp nu när de flesta rapporter kommit ut. Utvecklingen är på + 12 % under perioden mot + 4 % för en global indexfond, så 8 procentenheter bättre utveckling. Bäst gick flygbolagen under perioden. Som syns gick portföljen upp mycket till årsskiftet för att sedan gå ner en del i början av detta år. Nu vid ombalanseringen har den åter gått upp lite. Totalt sett har det varit högre volatilitet i portföljen än övriga börsen då den är ganska koncentrerad.

 

 

De nya innehaven köps in efter topp 10 i Börslabbets trendande värde-strategi (bli medlem). Därmed visas de inte heller publikt här på bloggen. Nu får vi se om denna portfölj fortsatt går bra, hittills har utvecklingen för min amerikanska/globala kvantitativa portfölj varit bra sedan start (se nedan) mot USA börsen som är upp +37 % under samma period.

 

 
 
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Kör du även de andra amerikanska strategierna själv eller är det bara trendande värde?

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Jag kör net-nets också och kommer skriva mer om den i veckan. Value composite och EV/EBIT har jag tidigare kört på svenska börsen men inte på den amerikanska men kan komma att ha med dem när portföljen växt sig större.

Anonymous's picture
Igelkotten (ej registrerad)

Varför inte sammansatt momentum?

ceden's picture
9
45
1
0
ceden

Har du överget global trendföljning med etf:er nu?

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

@Igelkotten Jo, portföljen har sammansatt momentum liksom strategierna på Börslabbet, se punkt 8 ovan. 

@ceden Nej, den ovan är "trendande värde", alltså en aktiestrategi som nu är applicerad på endast amerikansk marknaden mot tidigare USA + Europa. Trendföljning på ETF:er har jag fortfarande kvar. 

G-ice's picture
9
76
2
0
G-ice

Lägger du ihop 3, 6 och 12 månaders kursutveckling för att få fram sammansatt momentum?

Ungefär hur stor omsättning har de minst likvida bolagen som ingår i strategierna?

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Ja, det stämmer, ett snitt av dem perioderna.

Det minsta på strax över 50 MUSD i marknadsvärde har 400 000 tusen kr i omsättning per dag. Men det sticker ut, näst minsta har 10 miljoner i omsättning och sen är det uppåt från det. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hur ser fördelningen ut mellan de strategier du använder i din amerikanska/globala kvantitativa portfölj? Har inte hela bilden klar för mig. 

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Hej! Fördelningen finns här: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/innehav Har trendande värde, net-nets och ETF:er som amerikanska/globala kvantitativa strategier.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar