Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1358
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Analys av Dedicare

Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag har köpt Dedicare i min aktiva portfölj. Här kommer ett lite mer ingående analys om företaget. Analysen är mer övergripande och jag använder min checklista för aktieköp för att visa på ett effektivt sätt att se över olika viktiga kriterier. Så med hjälp med min checklista kollar jag om bolaget är billigt, kvalitativt och bra. Den är uppbyggd på ett antal kriterier inspirerat av större värdeinvesterare. Utöver checklistan så gör jag också en analys över företagets allmänna affärsidé och framtidsutsikter som jag tänkt börja med i detta inlägg. Utöver min analys så finns det ett otal andra bloggare som skrivit om Dedicare.

Dedicare sysslar med att hyra ut sjuksköterskor och läkare till sjukhus. De kallar det att "jämna ut topparna" då olika sjukhus och kliniker kan ha skiftande belastning och det blir billigare för sjukhusen att ta in tillfällig personal än att ha en konstant överkapacitet. Tidigare hade de också ett omsorgssegment men de gjorde sig av med detta och satsar nu främst på sin huvudverksamhet. Deras mål är att växa både i norden och i Europa och de har visat hittills på bra tillväxt och har bra förutsättningar. Jag jämförde dem med konkurrenten NGS Group och fick en mycket bättre uppfattning av företaget, mer professionellt och mer fokuserat på en kärnverksamhet. Det finns en viss politiskt risk, men då de sysslar med konsulter som ofta sparar pengar för sjukhusen så har de mindre risk för detta då det är främst så kallade välfärdsföretag med fast verksamhet som är i riskzonen. Genom att gå igenom min checklista nedan och min allmänna bild av företaget så uppfyller det mitt kriterie att vara ett bra företag till ett billigt pris. Kolla gärna in bolagspresentationen här på TradeVenue.

 

Checklista (värdena i checklistan är från april, men värderingen är ganska lik):

 • EV/EBIT under 12

Ja, EV/EBIT är 8,2. 

 • EV/FCF under 15

Ja, EV/FCF är 7,9.

 • Stabila kassaflöden

Ja, relativt stabila kassaflöden som legat på under 10 gånger priset för aktien det senaste året.

 • Ingen förlust de senaste 10 åren

Vet ej, finns bara data från 2011 och det har gått bra sen dess.

 • Kompetent ledning

Fick den uppfattningen. De verkar satsa på företaget, att växa och att göra det i en bra takt.

 • ROE över 10 %

Ja, ROE är 44,6 % och ROC är 196,1 %. Krävs inte mycket kapital att driva detta företag.

 • Bra ägare

Vet ej, men en ägare med 40 % av bolaget. 

 • Inte för hög belåning

Soliditeten är 43 % och de har inga märkbara längre skulder. Nästan alla skulder och fordringar är kortsiktiga.

 • Högre avkastning än marknaden senaste 6 månaderna

Ja, +65 % jämfört med + 28 % för SIXS30.

 • Solid affärsidé

Ja, de har en solid affärsidé för att fylla upp behovet av sjuksköterskor och läkare i en marknad som skriker efter dessa.

 • Lämnar en utdelning

Ja, med 5,5 % direktavkastning i dagsläget.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000

Intressant analys och checklista! Förutom att Dedicare känns mer professionellt och mer fokuserat än NGS har du jämfört bolagen enligt dina parametrar i checklistan?

Investerarfysikern's picture
747
1358
139
0
Investerarfysikern

Nej, inte direkt. Kollade nu lite och såg att värderingen är ganska lika till EV/EBIT och EV/FCF men att soliditeten är högre för NGS (73 % vs 43 %) och ROE (44,6 % vs 23,8 %) är högre för Dedicare (vilket man kan förstå med tanke på att soliditeten är lägre). De som anser att hög ROE/ROC är bra så är Dedicare att föredra. Dessutom delar de ut mer till sina aktieägare vilket också kan ses som en bonus. Så högre ROE, högre direktavkastning och en mer solid affärsidé enligt mig. 

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Ursäkta okunnigheten, men vad är "EV/FCF"? Kan googla, men tänkte att andra läsare kanske också undrar.

Intressant bolag, hade inte hört talas om det innan. Gillar den höga direktavkastningen och kommer definitvt slänga ett noggrannare öga på den.

En fråga ang. din checklista. Kan du förklara mer ang. hur du har tänkt med "Högre avkastning än marknaden senaste 6 månaderna"?

Investerarfysikern's picture
747
1358
139
0
Investerarfysikern

Haha, börjar bli för innördad i aktieanalys och använder uttryck som ingen förstår. Så EV/FCF = Enterprice value / Free cash flow. Typ som P/FCF, men jag använder enterprise value istället för market cap för att det inkluderar skulder och allt vad bolaget behöver betala med sina intäkter. Så det är helt enkelt hur mycket fritt kassaflöde man får när man köper aktien. Ett bra mått på att bolaget faktiskt också får in pengar.

6 månaders avkastning är för att mäta momentum/tröghet. Prismomentum är en riktigt stark marknadskraft, se alla traders som använder det, eller till exempel Kavastu som blivit känd som använder det. Här är en intressant sida som använder momentum:

http://www.quant-investing.com/strategies

Historiskt sett så brukar de aktier som går upp fortsätta gå upp och vice versa.

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Ah, free cash flow så klart. Är hyfsat ny i investerarkarriären. ;)

Intressant, så har jag aldrig tittat på det tidigare.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar