Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1378
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Att sälja en aktie - Konsten att tänka tvärtom

Så jag gjorde något dumt förra veckan. Jag sålde mina vinnare då de hade blivit för dyra (tänk, de värderades till hela 15 och 17 i P/E). Detta var däremot de två innehaven som gått bäst sedan köp, Byggmax har gått upp med runt 50 % sedan november och Per Aarsleff med 50 % sedan februari. Så vi kan kolla hur de gick sedan jag sålde dessa.

 

 

 

De har tillsammans gått upp med 14 % sedan jag sålde dem, vilket är lite surt. Istället behöll jag Proffice som t.ex. har rört sig sidledes i nästan ett år nu. Lärdomen av detta är: Behåll vinnare, sälj förlorare. 

 

Det hela går ut på att inte underskatta momentum effekten. Aktier som går upp tenderar att fortsätta gå upp, trots att de är högt värderade. Värderingen var inte så överdrivet hög på de aktier jag sålde så att det motiverade ett sälj, utan det hade varit bättre att avvakta och se om fundamenta eller så ändras. 

 

Man lär sig något nytt varje dag och detta var definitivt en lärdom. En annan lärdom är t.ex. att jag vid årskiftet kollade igenom Magic formula screenern och såg BioGaia bland topp 10. Däremot tyckte jag också de var lite dyra och kändes inte som en så bra investering. Hittills i år har de gett en avkastning på 55 % och är bland de klart bästa bland magic formula aktierna. Det visar på hur bra det går med "cherrypicking" i magic formula eller liknande strategier. Dessutom visar det på det viktiga att ha en ettårs-regel.

 

Jag funderade på om man ska implementera en ettårs-regel i aktiva portföljen. Det innebär att man väljer en aktie och sedan efter ett år får man först utvärdera om man vill sälja den eller ej. På så sätt blir man mer långsiktig och inte otålig och gör förhastade köp. En mildare variant skulle kanske vara en kvartalsregel. Det skapar också en mer systematisk genomgång av innehavet och gör så att man inte behöver utvärdera aktien regelbundet utan kan göra en ordentlig genomgång per kvartal eller år. Sedan beslutar man om man behåller aktien i ett kvartal eller år till eller ej. Bland annat Värdebyrån gör så med sina net-nets och det är en intressant tanke då det oftast tar ett tag för marknaden att uppmärksamma aktien. 

 

Själv tycker jag att kvartalsvisa kontroller är en ganska balanserad avvägning mot att utvärdera regelbundet eller endast på lång sikt. Det innebär då att man varje kvartal utvärderar aktien och ser om man ska behålla den ett kvartal till. Bland annat Gary Antonacci rekommenderar det för rent kvantitativa värdestrategier och månadsvis ombalansering av en kvantitativ värdestrategi ger oftast bättre resultat än en årsvis, se Alpha Architect nedan. Då min aktiva strategi påminner lite om en kvantitativ strategi så skulle då kvartalsvisa kontroller vara passande.

 

Läs mer:

http://blog.alphaarchitect.com/2015/05/07/combining-value-investing-mome...

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar