Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Börsens billigaste aktier - augusti

Augusti månad närmar sig sitt slut och det är dags att uppdatera en av mina kvantitativa portföljer, nämligen den som investerar i företagsmultiplen (EV/EBIT). Portföljen har nu varit aktiv i ett år utan att någon aktie har bytts ut och är upp + 35 %. Principen är att köpa in de billigaste aktierna efter företagsmultiplen (EV/EBIT), vilket i boken "Deep Value" av Tobias Carlisle anses som en av de bästa värdestrategierna. De aktier som kvalar in i portföljen denna månad är följande (data tagen från Börsdata):

 

EV/EBIT

  1. Lucara Diamond
  2. SAS
  3. Ericsson
  4. NCC
  5. Stora Enso
  6. Besqab
  7. JM
  8. Bulten
  9. B&B Tools
  10. Autoliv

 

Trots en uppgång på över 160 % senaste året är Lucara Diamond fortfarande i topp och kommer därmed behållas i portföljen. JM och B&B Tools är också bolag som behålls i portföljen medan resten byts ut. Intressant nog ökar antalet large cap bolag från 2 till 5 stycken i listan, vilket visar på att nu börjar de större bolagen bli billigare än de på mid cap. Nu får vi se hur dessa tio bolag kommer att gå det närmaste året och om de lyckas nå upp till senaste årets resultat. Alla portföljer går givetvis att följa i detta Google Docs-ark

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Samuel (ej registrerad)

Hej! 

Jag har blivit nyfiken på kvantitativa strategier och funderar på att starta en portfölj som liknar denna. Du uppdaterar den en gång om året, men hur skulle du göra om du hade ett månadssparande kopplat till portföljen? Skulle du köpa alla tio aktier varje månad under hela året och efter ett år tagit in den nya "topp 10" eller hade du gjort på ett annat sätt?

Tack för en bra blogg!

klingsta's picture
0
28
0
0
klingsta

Tack för en superintressant blogg! Har några frågor.

Du undviker banker och investmentbolag förstår jag (gjorde samma körning som du och ser att du inte tagit med Bure, Öresund m fl). Antar att EV/EBIT funkar dåligt på dessa bolag?

Skulle man kunna tänka sig att kombinera EV/EBIT med någon annan parameter för att göra urvalet ännu bättre. T ex i kombination med 12 mån kursuppgång (bara välja aktier som har positiv avkastning t ex) eller lågt P/B), eller är poängen att man bara ska kolla på EV/EBIT "slaviskt"? Finns det några undersökningar/tester gjorda på detta vad du vet?

En annan fråga. Har du nån gång kombinerat urvalet med en stop loss, på säg -10%, och byta ut aktier som inte presterar mot sådana som vid det tillfället ligger bra till på EV/EBIT-listan. Eller är det "fusk"...? Är det så att denna typ av aktier är volatila och kan komma igen och vända till positiv uppgång?

 

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Samuel: Kul att du blivit intresserad. Det finns en hel del olika sätt man kan göra. Dels så kan man köpa en aktie per månad. Om man vill investera en summa direkt kan man köpa 12 aktier och sedan byta ut en aktie per månad. Själv har jag en portfölj per kvartal som jag uppdaterar. Ett problem däremot med att köpa en aktie per månad är däremot att varje inköp kan vara svårt att göra lika stort, det var därför jag gick över från det till mitt nuvarande system. Men har man bara en plan så bör det gå bra.

Klingsta: - Det stämmer, EV/EBIT funkar inte för finansiella företag inklusive investmentbolag. De beräknar dessa annorlunda och man testar vanligtvis utan dessa företag, så de går bort. 

- Ja, verkligen. Har själv en portfölj med EV/EBIT + 12 månaders uppgång. Finns en del tester på det, se t.ex. denna: http://www.quant-investing.com/strategies/PI6m-EY

Och denna: http://blog.alphaarchitect.com/2015/03/26/the-best-way-to-combine-value-...

Alpha Architect kombinerar EV/EBIT med F-score och andra mått och nyligen kom det upp hur Boolefund gör sin screening (EV/EBIT på microcap med F-score): http://boolefund.com/our-process-and-vision/ Finns otaliga sätt. Men också har Carlisle visat på att EV/EBIT oftast funkar bra bara i sig, och därför jag har en sån portfölj. 

- Det finns studier på det med, både för: http://www.quant-investing.com/blogs/general/2015/02/16/truths-about-sto...

och emot: http://blog.alphaarchitect.com/2016/08/10/taming-the-momentum-roller-coa...

Själv håller jag mig till Alpha Architect och tror att stop-loss kan dra på mer kostnad än vad det ger. Plus att det också ger otroligt mycket mer aktivitet. Men det kan löna sig och är man villig att vara aktiv och undvika stora förluster så kan det vara värt.

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

Noterar att value composite one-portföljen köptes för ett år sedan idag. Byter du ut den nu eller tänkte du byta datum för när du uppdaterar denna? Mvh.

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Det blev lite osynk i uppdateringarna då jag har 5 portföljer, men kommer uppdatera den i november och ha den parrallelt med Magic formula-portföljen.

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

Hade varit intressant att få veta hur fördelningen av de stora vinnarna resp förlorarna i det senaste årets EV/EBIT varit jämfört med hisitoriskt snitt.

Hur ofta får man med en aktie som Lucara med 160% uppgång i en portfölj med 10 aktier? 

Minns att Joel Greenblatt kommenterade fördelningen av utvecklingen av olika aktier i en Magic Formula-portfölj och sa då att historiskt har ca 60% gått sämre än index. De resterande kommer dock gå så bra att de drar upp den totala portföljen över index. Men hur vanligt är det egentligen att få med en guldklimp som Lucara?

För övrigt; Spekuleras att de senaste dagarnas nedgång i Lucara kan ha att göra med beskattning av bonusutdelningen (11-12%) som kommer in imorgon. En del insynspersoner, bl a VD, har sålt mycket aktier. Vissa tror att de försöker undvika onödig beskattning. Borde väl isf eventuellt se en del insiderköp efter utdelningen om detta stämmer givet att ledningen fortfarande tror på bolagets framtid?

Vad tror du själv?

 

Anonymous's picture
Håkan (ej registrerad)

Intressant! Förstår jag strategin rätt så görs det alltså endast ett byte av innehaven per år, eller? Intressant att följa någon som tillämpar stretegin på svenska marknaden!

Har stor respekt för Tobias Carlisle efter att ha lyssnat på hans föreläsningar på YouTube och på The Investors Podcast. Har dock inte läst hans böcker ännu men ditt blogginlägg påminde mig om att det måste bli av.

Allt gott! / Håkan Liljeqvist

Anonymous's picture
Johan J (ej registrerad)

Vill bara börja med att säga att jag uppskattar denna blogg oerhört mycket! Det är väldigt lärorikt för en nybörjar-quant som mig själv.

Jag funderar lite över hur du ser på fördelningen mellan svenska och internationella tillgångar. I nuläget är alla dina kvantitativa portföljer (33%) på den svenska marknaden, vilket är ganska mycket om man ser till hur stor del som den utgör av den internationella marknaden. Är det ett medvetet val, eller ett resultat av screenern dom du använder?

Börsdata är jättebra för svenska aktier, men jag letar efter en bra screener så att man kan applicera olika strategier på mer internationell basis för att på så sätt minska "home country bias" . Quant-investing.com ser ut dom att den skulle kunna fungera. Har du någon erfarenhet av den eller andra screeners med exponering utanför Sverige?

 

Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Hei,

For å se hva Gurufocus ville gi meg ved å screene på EV/EBIT fikk jeg følgende liste under.

Litt overraskende å se at det er så stor forskjell mellom dette resultatet og det du fant med Børsdata. Hva som er korrekt er vanskelig å se bortsett fra at du fjerner finans fra din Screen. Men jeg blir litt forundret...

 

 

Trention AB
Kr69.00
$30.86
Utilities - Independent Power Producers
0.1
Pallas Group AB
Kr0.29
$0.59
Shipping & Ports
0.4
Bure Equity AB
Kr88.00
$720.34
Conglomerates
2.9
Concordia Maritime AB
Kr15.60
$87.91
Shipping & Ports
3.5
Rottneros AB
Kr6.85
$123.39
Paper & Paper Products
3.8
Maxkompetens Sverige AB
Kr2.96
$4.05
Staffing & Outsourcing Services
4.1
RusForest AB
Kr1.98
$30.86
Lumber & Wood Production
4.7
Dios Fastigheter AB
Kr67.75
$597.75
Real Estate Services
5.2
Byggmastare Anders J Ahlstrom Holding AB
Kr88.50
$73.17
Real Estate Services
5.9
Stendorren Fastigheter AB
Kr70.50
$229.90
Real Estate Services
6.2
Generic Sweden AB
Kr5.10
$7.40
Information Technology Services
7.4
Nordic Mines AB
Kr0.55
$36.73
Gold
6.6
Novotek AB
Kr19.30
$24.15
Software - Application
6.7
Avega Group AB
Kr20.80
$27.81
Information Technology Services
6.7
 
Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

G-ice: Intressant fråga verkligen. Har inte data för svenska marknaden när det gäller EV/EBIT, men använde Börsdata testade att se avkastningen för olika aktier med en koncentrerad Magic Formula (10 aktier). Såg att Lucara kvalar in på 3:e plats de senaste femton åren med följande fördelning på årsavkastningen för enskilda aktier:

Så inte så vanligt att man får ett Lucara i portföljen. Medelavkastningen är 18 % och medianavkastningen är 14 %. Runt en tredjedel med negativ avkastning. 

Tycker fortfarande Lucara är billigt. Vet ej riktigt om framtiden, men när jag analyserade aktien för lite mer än ett år sen hade de fortfarande en stabil verksamhet år framöver. Så tror på att de fortsatt kommer gå bra, men hur bra är svårt att säga.

Håkan: Ja, en gång per år. Kul att du också är en fan av Carlisle. Kan verkligen rekommendera att läsa hans gamla inlägg på Greenbackd. Kan säga att hans bok Deep Value är verkligen bra, men kan vara lite dyr trots det. Intressant däremot. 

Johan: Det är ett medvetet val. Visst är det inte så bra med "home-country-bias", men de kvantitativa strategierna har fungerat bra här och jag gillar att vara lite mer aktiv på svenska börsen. Dessutom är det också billigare med courtage etc. Det är i alla fall bättre med 33 % mot 100 % som många andra har. Men framöver kommer nog portföljerna bli mer globala, kan rekommendera detta inlägg om du är intresserad av en global kvantportfölj: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/global-v%C3%A4rdeinvestering

Samlade ihop några screeners här i FAQ:en på Enklainvesteringar: http://www.enklainvesteringar.se/faq/ Testat Quant-investing och den är helt okej. Valuesignals bygger på liknande plattform och vill testa den framöver. Testat Screeners.co och den är inte optimal för rena kvantstrategier.

Anonym: Kanske skulle skrivit lite klarare vad för kriterier jag haft. Dels så tar jag bort investmentbolag och finansbolag, då EV/EBIT inte blir det man letar efter där. Dels så väljer jag bara Stockholm mid och large cap. Så alla bolag i listan ovan försvinner på grund av det. Dessutom, Lucara Diamon och SAS är listade på andra börser och kan räknas bort när man screenar på GuruFocus.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar