Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Börsens billigaste aktier - juni

Nu har de flesta rapporter kommit och det är dags för att screena efter börsens billigaste aktier. Detta är en del av den process som tillhör de mekaniska/kvantitativa investeringstrategierna som finns beskrivna på Enklainvesteringar.se. En gång om året är det dags för att sälja förra årets aktier och köpa årets aktier i de olika mekaniska strategier som implementeras och för att göra det smidigt med insättningar är det utspritt under året. Nu är det dags för Trending value. Trending value innebär helt enkelt att man sorterar efter value composite, vilket är en sammansatt ranking av P/S, P/B, P/E, EV/FCF och EV/EBITDA, och sedan efter 12 månaders momentum. Aktiedatan för sorteringen är tagen från Börsdata och sedan efterarbetad i excel och inkluderar alla aktier på large och mid cap förutom investmentbolag. 

 

Först sorteras alla efter Value composite. Nedan visas topp tio efter den totala ranking bolagen fick:

 

 1.  SAS
 2.  Stora Enso R
 3.  Ericsson B
 4.  KappAhl
 5.  Gränges
 6.  ICA Gruppen
 7.  Tethys Oil
 8.  Transcom WorldWide
 9.  Boliden
 10.  Nordea

 

Därefter sorteras topp 20 billigaste bolagen efter deras prisuppgång senaste året. Sorteringen blir följande:

 

 1.  Besqab
 2.  SAS
 3.  NCC B
 4.  Skanska
 5.  Lindab
 6.  Swedbank
 7.  Gränges
 8.  ICA Gruppen
 9.  Munksjö
 10.  Tethys Oil
Det blir en hel blandning av bolag med mycket bygg i topp på den sista listan. Vi får se hur dessa kommer att prestera framöver. Totalt 10 bolag köps in och då denna portfölj är 1 av 5 portföljer är det ungefär 20 % av det totala mekaniska aktiesparandet. 
 
Det har nu gått 1 år och 3 månader sedan jag startade mitt mekaniska aktiesparande med strategier så som den magiska formeln, EV/EBIT och trending value. Mer strategier har kommit till under vägen och det totala antalet är nu fem, där alla innehav sedan september visas här. Prestationen har varit bra hittills och vid omviktningen i veckan har portföljerna tillsammans gått upp med 27,24 %, nästan 25 % bättre än index. Utvecklingen har varit klart över min förväntan och det visar vikten av att ibland kan det löna sig att vara investerad oavsett aktieklimat. 
 

 
Det är vid sådana här bra år man bör komma ihåg att det också kan komma perioder där strategierna går dåligt och att det kan variera i prestation. Strategierna har gett ca 10 % över index historiskt sett, men det varierar mycket från år till år. Det är viktigt att komma ihåg att det är ca 70-80 % av alla ettårsperioder som strategierna slår index, vilket innebär att var 3:e-4:e år finns det risk att man får lägre avkastning. Det är fallet inte minst i USA senaste året, där liknande strategier presterat 20 % sämre än index. 
 
Det är i alla fall två lärdomar jag fått med mig sedan jag började med strategierna; 1. Se dåliga perioder, som den i USA, som köplägen. Kollar man in bolagen där är de extremt billiga och bör ge bra avkastning på lång sikt. 2. Strategier som gått bra i flera år, så som Magic Formula i Sverige, kan fortsätta gå bra i flera år till. Underskatta inte trender på aktiemarknaden. Den som investerat i Magic Formula under 2009 har fått 30 % avkastning per år tills idag, utan något negativt år, och med en totalavkastning på 530 %. Den som då hade sålt i början av 2013 efter rejäla uppgångar hade missat få en avkastning på 86 %, eller 23 % per år. Det är sjukt svårt att tajma strategier.
 
Lite avslutande vill jag fråga om tips till svenska varianter för Trending Value och Value Composite. Några tips?
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
V (ej registrerad)

Får man lov att fråga hur du rent praktiskt går till väga för att få ut Value Composite mha Börsdata? Finns det något API för att få ut hela screenern i CSV/Excel-format eller liknande? Eller är det kanske så att det inte är börsdata som ligger till grund för detta?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jättesimpelt: Markerar hela tabellen från Screenern, kopierar det, kopierar in i excel. Sedan sorterar efter varje kolumn i excel och anger ranking i form av en lista 1,2,3... Totala ranking läggs samman som summan av alla individuella rankingar.

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

@fysiken

Fråga 1) Är det verkligen ett bra sätt att lista 1,2,3 i excel? Väldigt många aktier har ju samma värde på tex p7b (jag hade 6st på 1,3 P/B tex.) Om man kör listan ner måste man ju aningen justera detta manuellt, eller acceptera att förra sorteringen (alfabetisk?) slår iegenom.  Själv kör jag procentrank för att komma undan detta problem.

Fråga 2) När du investerar i både värde och momentum, köper du även aktier med negativt momentum, eller håller du dig till de med positivt?

Ponera att din modell säger att du vill köpa 10 aktier baserat på låg VC och positivt momentum. Värdescreenern skall ta fram 20 aktier.

Du screenar fram topp 20 baserat på VC men av dessa har bara 5 positivt momentum. På plats 21-30 finns ytterligare 5 aktier med positit momentum. Köper du då:

 1. de 5 aktierna på topp 20 med positivt momentum i dubbla poster
 2. de 5 akterna på topp 20 med vanlig size och ligger 50% cash
 3. de 10 aktierna på topp 20 med bäst momentum (även negativt)
 4. de 10 bäst värderade aktierna med positivt momentum (oavsett placering)

Jag är lite sugen på alternativ 4, men som jag förstår är det som backtestats ofta alternativ 3.

Hur ser du på saken? Fördelar/nackdelar?

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Fråga 1) Bra kommentar, har inte tänkt på det. Det kan vara en bra förbättring till framtiden.

Fråga 2) Tar alla i topp, så alternativ 3. Alternativ 1 och 2 blir annorlunda och vet inte riktigt om de fungerat bra, dessutom blir det ganska hög koncentration/marknadstajming etc. Alternativ 4 är intressant, men oftast slår aktier med hög momentum de med låg momentum. Vet ej riktigt om hur bra de olika strategierna är, men alternativ 3 är mest testat och det jag använder.

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Jag tolkar också de flesta studier som att man kör alternativ 3. Det känns dock lite konstigt att investera baserat på momentum och sedan köpaaktier med tydligt negativt momentum. Jag kör alterativ 3 nu, men skall gräva vidare. Alternativ 4 känns intuetivt bättre...

G-ice's picture
9
71
2
0
G-ice

En liten detalj i spreadsheeten; hur gör du för att få aktiernas utveckling grön eller röd?

Anonymous's picture
Kvillen (ej registrerad)

Hej!

Tack för väldigt informativa och intressanta inlägg ang alla dina tillämpade strategier ! :)

Funderade lite på hur du investerar i de tio olika bolagen; viktar du alla med samma värde eller är det olika beroende på "ranken" de har i listan?

Tack igen!

Mvh Kvillen

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@G-ice Finns i google docs under textfärg. Står Villkorsberoende formatering och då kan man välja att alla värden över 0 är gröna och alla under är röda.

@Kvillen Allt är likaviktat. De flesta studierna är så, men man kan vikta billiga aktier tyngre och det går bra också, däremot inte så bra om man har en koncentrerad portfölj. Man kanske bör ha 20-30 aktier om man vill göra det.

Anonymous's picture
Johan J (ej registrerad)

Hur hanterar du aktier som dyker upp i flera av dina kvantitativa portföljer. Om samma aktie finns i screenern för både Value Composite och (3 månader senare) Trending Value, köper du den igen då så att du har dubbelt innehav av den? Eller köper du bara "nya" aktier som du inte har i de andra portföljerna?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Köper alla, så det blir lite mer koncentrerat i vissa aktier, men inte så farligt ändå. Ser det som en kvalitetsstämpel att de är värderade billigt i flera olika strategier.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar