Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1379
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Bitcoin fortsätter upp, upp, upp

Bitcoinpriset når nya toppnivåer och nu senast i helgen gick priset över 9000 dollar. I skrivande stund befinner sig Bitcoin nära 9700 dollar och snart kan det gå igenom 10 000 dollar gränsen. Det innebär att Bitcoin har 13 dubblats i pris senaste året. Jämför vi med senaste bubblan under 2013 så är denna uppgång relativt modest, då såg vi en uppgång på 90 gånger priset från november 2012 till november 2013 (peaken skedde 4:e december).

 

 

Bitcoin har fortsatt visa sig vara min bästa investering, mest för att jag köpte det för litet belopp när det låg i priset ca 3000 kr per BTC och i stort sett inte tänkt på det sen dess. Idag handlas Bitcoin till ca 80 000 kr, vilket innebär en avkastning på ca 2 500 procent.

 

Däremot valde jag att sälja runt två tredjedelar av mina bitcoin nu under hösten då det kändes att vi var i en bubbla. Jag sålde ungefär vid 30 000 - 35 000 kr, vid ungefär en tiodubbling av priset, något som nu i efterhand visade sig vara en mindre bra affär. Stora anledningen var att mitt bitcoin-innehav blev drygt 8-9 % av mitt sparande, en andel som jag inte var trygg med, utan valde göra en vinsthämtagning och minskade till ca 3 %.

 

Detta var i samband med att jag skrev lite om ämnet här på bloggen i inlägget "Deja vu i Bitcoins och kryptovalutor" och "Krasch i Bitcoin och kryptovalutor". Det var runt den ICO-hets som skedde  då och den allmänna galna stämning som skedde i de mindre kryptovalutorna. Kollar vi så är det först senaste veckorna som andra kryptovalutor (exkluderat Bitcoin) gått upp över septembers toppnivå.

 

Det är intressant hur starkt momentum och trendföljning är i Bitcoin och som sagt var det mindre bra att sälja Bitcoin i efterhand. Jag underskattade helt klart den effekt som jag många gånger skrivit om här på bloggen, men det var en anledning till jag ändå behöll en del och inte sålde av allt.

 

Trots detta är jag ändå okej med min försäljning. Hade jag inte sålt hade Bitcoin utgjort en dubbelt så stor del av min portfölj till närmare 15-20 % vilket jag skulle känt mig obekväm med. Jag tror fortsatt vi är i en bubbla och även om det kan bli så att bitcoin eller kryptovalutor lyckas på sikt kommer svängningarna vara extrema på kort sikt. Vi har redan under året sett fem nedgångar på 20-30 % inom loppet av några veckor.

 

För en månad sen läste jag denna analys av Bitcoin i en optimal portfölj där de testade att se hur mycket man skulle haft i Bitcoin under från september 2010 till september 2017 (i vetskap om att Bitcoin skulle ge 75 000 gånger pengarna). På grund av den stora volatiliteten är det endast 2 %. Så endast 2 % av portföljen var motiverbart att stoppa in i Bitcoin i september 2010 förutsatt både den avkastning och den volatilitet som skulle komma.

 

Mitt Bitcoin-innehav utgör nu 5 % av min portfölj, fortfarande en betydande del men inte lika allvarlig som innan. Jag känner inte direkt behov av att sälja av detta då jag redan gjort en större vinsthämtagning utan vi får se om det fortsätter upp ytterligare. Trenden är fortsatt upp och det verkar som att bubblan kan fortsätta för evigt. Det kanske blir en "100-baggers" och vi ser priser på 300 000 kr, eller så kanske vi får återse prisnivåer på tusentals kronor igen framöver.

 

Kan slutligen rekommendera att lyssna på Patrick O'Shaugnessys dokumentär "Hashpower" (för övrigt min favoritpodcast, varenda avsnitt är värt att lyssna på). Det ska bli intressant att se vad för tekniker vi får byggda på kryptonätverk framöver, förhoppningsvis öppnar det upp för riktigt intressanta lösningar i finans och tech. Även om Bitcoin och kryptovalutor kan befinna sig i en bubbla så är de underliggande teknikerna riktigt intressanta, i likhet med det som skedde under IT-bubblan runt år 2000.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Intressant, hur gör du med vinsthemtagning och hur skattar du för ev vinst på kryptovaluta?

Tack för en läsvärd blogg!

Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Hej! Jag investerar den i min övriga portfölj. Var i stort sett det valet jag stod emellan, tänkte att pengarna platsade i min vanliga portfölj (se fliken Portfölj och utveckling ovan). Skattar genom blanket till Skatteverket. Är självrapportering, så får skicka in en vid deklarationen nästa år.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hej,

Intressant inlägg, jag har några relaterade frågor som mer rör köp och förvaring. Har på sistonde blivit väldigt fascinerad av kryptovalutor. Äger idag endast Ethereum via ETF då jag tycker det är svårt att veta var man köper kryptovalutor samt hur man bäst förvarar dem.

Har du några tips på någon Exchanges som är säkra och tillförlitliga samt har humana växelkurser?

Hur förvarar du dina Bitcoins? Ser att vissa exchanges erbjuder plånbok men känns inte helt säkert med webplånbok så kanske är en fysisk plånbok (tex https://www.ledgerwallet.com/)som är bästa lösningen? 

Mvh
Carl

 

Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Hej Carl!

Kan inte säga att jag är en expert men har investerat i Bitcoin sedan 2014 och haft lite koll. Problemet med just exchanges och wallets är att många, speciellt i början, blev hackade. Däremot har det blivit lite bättre på senaste tiden, då kontrollen ökat och det finns mer erkända aktörer. Jag själv har min wallet via Blockchain. De har nu nära 20 miljoner wallets och jag själv skaffade det i början av 2014 när de endast hade 1,5 miljoner: https://blockchain.info/sv/charts/my-wallet-n-users?timespan=all Tycker tjänsten är smidig och gick lite på en kompis rekommendation som jag vet var mer påläst (och ägde 10 bitcoins). 

När det kommit till köp och sälj har jag valt det enklaste alternativet och använt mig av Safello och Bt.cx. Båda tjänsterna har fungerat smidigt och valde den sistnämnda nu senast då jag växlade då jag tyckte de hade bäst tjänst. Sen när man väl köpt bitcoin kan man växla till andra valutor. Testade trada (till förlust, ingen vidare idé) och gjorde det via andra exchanges. En bra sån sida är https://www.cryptocompare.com/. Notera däremot att dessa inte alls är kontrollerade på något sätt och man kan lätt förlora pengarna. Det är också en stor anledning till att jag inte vill ha så mycket Bitcoin och cryptovalutor, de går lätt att förlora på ett eller annat sätt. Såg nu senast att runt 4 miljoner av de 16 miljoner bitcoins som finns idag har gått förlorade... 

Som lite varning; Det är ju intressant teknik och Bitcoin kanske lyckas på sikt. Men som jag skrev i inlägget tror jag (med många andra) att vi är inne i en bubbla. Speciellt senaste tiden liknar det väldigt mycket. Jag köpte in mig i förra bubblan och det tog 2 år innan jag fick tillbaka pengarna. Då köpte jag efter priset hade gått ner med -50 %. Hade man köpt på toppen hade man fått vänta 3 år. De som köpte Nasdaq under IT-bubblan fick vänta mer än 15 år. Så även om tekniken lyckas på sikt kan det vara riskfyllt att köpa i ett bubbelläge. Själv tänker jag alltid så att den Bitcoin-exponering jag har ska vara tillräckligt liten så det inte gör något om det går ner med -90 %. 

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tack för dina inputs, jag ska spana in tipsen! 
 
Instämmer gällande bubblan, känner mest att jag vill ha fullt koll på läget om bubblan spricker så man kan “fynda” lite :)
Har du övervägt att investera i någon annan valuta än Bitcoin? Känns som det är svårt att sålla agnarna från vetet och veta vilka som är seriösa vs ren scam.
 
Mvh
Carl
Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Lite, funderade på Etherum men valde att hålla kvar i Bitcoin. Men kan vara intressant. Tycker ändå Bitcoin är enklast om man vill ha en exponering. Småvalutorna vet man mindre med och är mer oseriösa som du säger.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar