Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Björnarna duggar tätt

Jag lyssnade på Fill or kill-bloggen för första gången och deras senaste avsnitt handlade om just det som jag satt in mig i senaste veckorna: allt som kan gå fel. Det var ett riktigt intressant avsnitt och de kom fram till i stort sett liknande saker som jag själv.

 

Lite sammanfattning:

 

  • Centralbankerna trycker pengar för fullt, vilket skapar problem på marknaden med krediter och så vidare.
  • Sverige har undvikit den devalvering av lån som resten av världen sett. Det finns mycket problem med den svenska låneskulden och många låntagare tar en mycket större risk än vad man inser. 
  • Tillväxtmarknaders och kinas ekonomi saktar ner kraftigt. Detta kan spilla över på resten av världsekonomin. 
  • Preffar och junk-bonds är riktigt farliga. De liknar dessa med Ponzi-scheme. Det räcker med att bara läsa "The Intelligent investor" för att inse att man ska undvika sådana investeringar. 

Det är lite kortfattat vad de kom fram till och liknande det som jag skrivit här på bloggen. De kom fram till dessa faror, men tror att det kan dröja ett tag tills konsekvenserna av detta kommer.

 

En annan som har slagit över till björn från att vara tjur hela hösten är Arne Talving aka Kavastu. Han börjar nu anse att det kanske inte kommer att bli så mycket mer av denna tjurmarknad efter nu 6,5 år av denna. Han uppdaterar regelbundet på twitter om att kanske gå ur i juli om inte marknaden vänder. Senast skrev han ett bra blogginlägg om en fiktiv ung sparare, Jens, som förlorar på sina pengar av att satsa på förhoppningsbolag på börsen.

 

Det finns flera björnar jag skrivit om här på bloggen, se inläggen nedan, men än så länge tror jag inte vi kommer att se ett börsfall. Kanske kommer det i slutet av detta år, men kollar vi på var vi befinner oss i konjunkturen kan det mycket väl dröja 1-2 år. Läste Värdebyråns inlägg om Micheal Burry. Han satsade på att den amerikanska bostadsmarknaden skulle gå ner och förutspådde subprime krisen. Han började blanka allt under 2006 och fick ta en -18 % förlust innan han fick rätt under 2007-2008. Så det kan mycket väl dröja något år innan den kris som förutspås av vissa slår in. Dessutom är det otroligt svårt att förutspå sådana kriser, t.ex. har det varnats om en bostadsbubbla sedan innan 2010.

 

Mina inlägg här senaste om tankar om konjunkturstrategin och marknadstajming var mitt svar på dessa funderingar. Mycket talar för att det kan både gå upp och dyka framöver och jag kom fram till att det bästa är att helt enkelt undvika spekulationer och gå på enkla marknadssignaler. Då slipper man oroa sig och veta att det fungerar bra ändå. Dual momentum fixar nedsidan och en mekanisk strategi vet man går bra i längden, speciellt efter en björnmarknad. Jag tänkte ringa i klockan och utlysa björnmarknad om absolut momentum-signalen slår ut och en förvarning skulle vara om konjunkturbarometern går över 110. Fram tills dess fortsätter jag investera som vanligt, men lite mer försiktigt.

 

Hur ser ni på marknaden? Börjar ni bli oroliga, sätter in pengar i räntor?

 

Läs mer:

http://fillorkill.se/avsnitt-12-in-riksbanken-we-trust/

http://arnetalving.se/2015/06/24/jens-blogg/

https://vardebyran.wordpress.com/2015/06/21/vem-ar-dr-michael-burry/

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/allt-ar-dyrt.html

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/har-vi-en-bostadsbubbla.html

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/funderingar-om-konjunkturs...

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/tankar-om-marknadstajming....

http://investerarfysikern.blogspot.se/2015/06/kommer-kraschen-nu.html

Taggar (blogg): 
Investeringstankar's picture
58
49
14
0
Investeringstankar

Kan säga så mycket som att det blir allt mer likvider. Vart vi är påväg har jag ingen aning om. Men som du nämner var veckans Fill or Kill podd riktigt intressant. Mycket bra genomgång om allt som spökar runt om i världen och att Sverige riskerar drabbas ordentligt om det kommer om vi ser en till finanskris, en mycket bra sammanfattning som besparar en timmars läsande enligt mig. 

 

Bluewater's picture
32
51
3
0
Bluewater

Håller med om att Poden var riktigt bra. Första gången jag lyssnade på den, så tack för hinten! verkligen proffsigt och underhållande. Ja, mer och mer räntor sedan en tid, men du kanske ett kort ryck för att se om kraften uppåt finns kvar efter grekstöket. Så har inte bestämt mig riktigt än ;-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar