Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Björnsignaler

De senaste åren har jag letat runt en del efter bra signaler när man bör gå ur börsen och vad för signaler som fungerat historiskt. De bättre signaler som jag kommit fram till är:

 

 

  • Absolut momentum vilket innebär att 12-månaders avkastning måste vara bättre än den för korta räntor.
  • MA10 veckors eller MA200 dagars vilket innebär att kursen ska vara högre än 200-dagars eller 10-veckors glidande medelvärde.
  • Konjunkturstrategin vilket innebär konjunkturbarometern måste varit över 110 i 3 månader för att ge en säljsignal. 

 

Alla dessa signaler har gett en bra riskjusterad avkastning under längre perioder som jag själv testat på och därmed vore det intressant och se vilka signaler som nu ges. 

 

Först tar vi amerikanska börsen (S&P 500):

 

För den svenska börsen är signalerna följande:

  • Absolut momentum: Håll aktier
  • MA200: Sälj aktier
  • Konjunktursignal: Håll aktier

Totalt sett så säger momentum-signalerna att man ska sälja aktier och konjunktursignalerna att man ska hålla aktier. Kollar man runt på bloggar etc så ser man att de som går på momentum och trender har sålt, t.ex. Kavastu, medan de som går på konjunktur håller fortsatt aktier, t.ex. Gottodix.

 

Själv gick jag först på konjunktursignaler men har gått över till momentum. Anledningen till detta är att vi nu är i en period med ytterst speciell börs där världens marknader har blivit kontrollerade av centralbankerna i form av att stimulera ekonomin. Därför tror jag att vi kan genomgå en period där inte konjunkturen är ett lika bra riktmärke som de senaste 20-30 åren som många sådana strategier är testade på. Däremot så har momentum fungerat under ett flertal testperioder på över 100 år på olika marknader och levererat en klart bra riskjusterad avkastning. En sådan strategi kan ge underavkastning ibland och vi får se om några månader vart marknaden tar vägen. 

 

På grund av de mixade signalerna så är jag fortfarande 50-50 till om vi kommer se en krasch nu eller om vi kommer se en vändning uppåt igen. Vi kan lika gärna stå 30 % högre som 30 % lägre om ett år. Däremot om vi kollar på hur marknadsaktörerna agerar så verkar det allt mer se ut som en bear market. Svenska börsen är ned -15 % sedan toppen och den amerikanska är ner -9 %, så än så länge har vi inte sett någon ordentlig nedgång.

 

Kollar vi på lång sikt så ser det ut mer och mer som en bear market, då nedgången har pågått saktare under en längre tid och vi har inte sett en V-formad nedgång som under 1987, 1998 eller 2006 då börsen föll under 2-3 månader för att sedan studsa upp igen.

 

 

Utöver det så finns det många signaler som tyder på en övervärderad börs i form av marginell belåning, börsens värde i förhållande till BNP (Buffetts favoritmått) etc. Jesse Felder sammanställer dessa bra på sin blogg:

http://thefelderreport.com/blog/

 

 

Nu får vi se vad som händer här i höst. Vad tror ni? Är vi i en bear market nu?

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar