Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Bostadsutgift vid nya amorteringskravet

Finansinspektionen har tänkt att införa ett nytt amorteringskrav och jag tyckte att det skulle vara en liten rolig övning att räkna på hur denna kommer att slå för de som inte har tillräckligt höga inkomster i boenden i Stockholm där bostadspriserna är som dyrast.

 

 

Vi ser att amorteringen slår hårt och att bostadsutgiften blir klart mycket dyrare än utan amortering. Nu var det i och för sig inte helt amorteringsfritt tidigare, men i många fall behövde man inte amortera kraftigt, speciellt var det vanligt att sluta amortera efter några år av uppgång i bostadspriserna.

 

Gränsen på 4,5 gånger årsinkomsten är det också få som kommer under i de olika boendena. Det blir dyrt i så fall om man inte har mycket mer än insatsen och det känns som att amorteringskravet kan ha en dämpande effekt. Många av de jag känner i Stockholm är inte så villiga att lägga över 20 000 - 30 000 kr i månaden på sitt boende om de har två inkomster eller 10 000 - 15 000 kr om de har en inkomst. Jämfört med amorteringsfritt boende blir skillnaden ganska markant i utgift, även om det är ett sparande.

 

Man kanske kan förstå att priserna sjunker nu i Stockholm i och med de nya amorteringskraven och med oron. Tur nog är de flesta inte drabbade av det nya amorteringskravet, utan många har varit med på uppgången och har bra säkerhet i bostaden. Sen är det också svårt att säga om prisfallet beror på amorteringskravet och eller om det beror på oro och ändrade förväntningar av framtida prisuppgångar. Oavsett är det intressant att se hur drastiskt bostadsutgiften ökat senaste åren om man ska köpa en ny bostad.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Micke Syding Sprezza (ej registrerad)

Glöm inte att avgifterna också stiger med räntan om föreningen har lån. En del föreningar har riktigt mycket lån och de flesta har så det märks (10-25% av totala avgiften, och räntedelen av avgiften kan tredubblas vid högre ränta)

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Bra inflikning! Helt klart viktigt vid stigande räntor. De lägger sig lätt på hög alla utökade utgifter. 

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Fantastiska siffror.... Tror inte att uthyrning av lägenhet eller villa på andrahandsmarknaden når upp till 50% av de högsta totala avgifterna. Därmed är den utvägen stängd.

Vad skall man då göra när räntorna ökar? Det kanske tar några år men även boräntan kommer att öka.

Har redan sett många annonser här i Stockholm där boköpare försöker sälja vidare BRF kontrakt på lägenheter som kommer att vara färdiga om 12 till 16 månader. Några är opptimister och försöker få tillbaka insattsen, andra tar en mindre förlust, men det blir inga avslut på den typen av bosstadskontrakt.

Besser

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Ja, det blir ju helt klart en del att täcka upp. Nu är det ändå låga räntor, så kommer ju bli värre med högre räntor. Får se vad som händer nu framöver med amorteringskravet. Läste i FI:s rapport att det förra minskade belåningen i nya lån med 15-20 % i Stockholm och Göteborg. Så det har ju påverkan på vad folk köper och hur mycket utrymme de har för att köpa. Och hyra ut är ju inte bästa utvägen.

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Hejoch tack för en bra blogg. Jag har en frågaoff topic men jag får ingen ordning på MA10 på avanza, i går var vi på rätt sida av medeltalet men idag har vi gått under men vad jag har förstått gäller det bara vid stängning av en månad? Vad tror du håller kriterierna för utträde enligt MA10/12? Mvh Magnus

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Hej! De flesta tester går på MA10 vid stängning på en månad. Var så jag gjorde i detta test: https://borslabbet.se/trendfoljande-regler-backtest-pa-stockholmsborsen-... Kursen var inte under MA10 vid stängning av november så det skulle inte ge någon säljsignal. Dessutom, oftast är det bättre att gå på totalavkastningsindex, så som OMXS30GI eller SIX Return index. Ska efter årsskiftet ha en portfölj med hedge och kommer då gå på OMXS30GI och kolla signaler i mitten av månaden i koppling med terminerna. Skrivit mer om hur man kan göra i Börslabbets kurs om trendföljning ganska nyligen: https://borslabbet.se/nya-kursavsnitt-ute/

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Tusen tack, får läsamer i labbet. Mvh Magnus 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar