Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Dålig period för trendföljning

Jag har under senare tid fått frågor om den dåliga prestationen för trendföljande strategier på sista tiden, så tänkte att det kan vara lägligt att gå igenom detta här på bloggen. Som sagt, senaste åren varit dålig period för trendföljning där många strategier har underpresterat index med 10-15 %. Det har gjort att många börjar tveka på strategierna. Men detta är inget ovanligt och som vanligt med aktiva strategier är det inget som alltid fungerar.

 

Om vi ser först till GMOM, som är den breda trendföljande ETF som Cambria (Meb Faber) har och jag har som trendföljande komponent i portföljen.

 

Prestation GMOM 2015-01-01 tills idag:

Inköp 25,42

Nu 24,93

Utdelning 0,85

Totalt 1,4 % avkastning

 

Jämförelse GAA:

Inköp 24,73

Nu 26,01

Utdelning 1,24

Totalt 10,2 % avkastning

 

I jämförelse med den långa varianten (GAA) så har GMOM underpresterat med 10 %. (Notera att USD/SEK har utvecklats + 10 % under samma period, så avkastning i SEK är högre.) Nedan visas utvecklingen för motsvarande strategi hos Extradash (topp 5 alt cash) sedan år 2000 och vi ser att vi varit inne i en av de sämsta perioderna sedan dess. Denna period är ganska lik den 2011-2012 då vi såg nedgångar på många marknader i och med eurokrisen.

 

Meb Faber har också skrivit om varför man bör kombinera trendföljning och en buy-and-hold strategi i sitt arbete Treenighetsportföljen. Bilden nedan är tagen från just denna sammanställning och visar att trendföljning och buy-and-hold varierar att utklassa varandra mellan perioder (det är trend minus buy-and-hold som visas i grafen). Som syns är 10 % underprestation på två och ett halvt år inget ovanligt (kom ihåg det är ackumulerat i grafen nedan).

 

 

En annan trendföljande strategi jag följer och skrivit om här på bloggen är Dual momentum. Om vi kollar avkastningen är den följande:

 

SPP Globalfond 27,5 %

SIX Return Index 35 %

Dual Momentum Sverige/Global 17 %

Global Equity Momentum 18,5 %

 

I snitt är det 13 % underprestation.

 

Nedan visas utvecklingen för några varianter av strategierna som jag uppdaterade i mitt inlägg i februari om strategier för PPM och tjänstepensionen.

 

 

Jag valde att på samma sätt göra en rullande 12-månaders avkastningsgraf med Dual momentum minus ett likaviktat index av Sverige och Global. Nedan visas resultatet. Som syns är det främst i slutet av en bull market (1998, 2006 och idag) och i en vändning av en bear market (2003, 2010, 2012) som Dual momentum underpresterar. Vi ser att det är 9:e gången dual momentum underpresterar index på 20 år, så inget ovanligt.

 

 

Som syns i graferna ovan går trendföljning och buy-and-hold i cykler. Vi är just inne i en cykel där det går dåligt för trendföljning, men det innebär att framöver så finns det stor sannolikhet att trendföljning kan överprestera. Den stora anledningen till trendföljning är att skydda nedsidan och inte riskera kapitalet. Vi har inte sett en större björnmarknad på ett tag vilket gjort att trendföljning inte fått visa framfötterna ordentligt. Vi får se vad som händer när en sån kommer.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Walter Reitz (ej registrerad)

Resonerade just precis högt för min oimponerade sambo om idén att ha pengar i ett sparkonto som "option" att köpa in sig vid ett tillfälle för buy-and-hold, för att komplementera gemensamma portföljen som innehåller dual momentum.

En halvtimme senare dyker detta inlägg upp! Nu fick mitt argument lite mer kött på benen, tack!

Anonymous's picture
Patrik N (ej registrerad)

Jag tror personligen det är ett utmärkt tillfälle just nu att lägga till en trendföljande del i sin portfölj idag. T.ex. att börja med dual momentum i pensionskonton borde på 5-10 år sikt framstå som otroligt bra.

Jag har nyligen börjat med dual momentum, ändrade idag för min syster och mor till en svensk indexfond i deras pensionssparande.

Min syster hade fått 12% / år i snitt i sin PPM, och hon har legat i AP7 aktiefond senaste åren, så jag kollade upp fonden, den har get *trumvirvel* 22% / år senaste 5 åren i snitt!! Tror den legat med 50% hävstång fram till för något år sedan då den drogs ner till 25%.

Att då tillämpa t.ex. dual momentum/absolut momentum och då "låsa" in en stor del av den vinsten vid en eventuell större björnmarknad är otroligt värdefullt! Vi vet alla att någon gång går det ner, det är oundvikligt. Sedan när det kommer vet vi inte, men med dual momentum behöver vi inte veta det (vi behöver inte ens lägga en tanke på det för modellen hanterar det åt oss).

För mig är detta inlägg något som stärker min tro på dual momentum framöver. Kan ju tillägga att även om absolut momentum-delen av dual momentum framöver skulle bidra med en viss underperformance men ändå sänka risken som den gjort historiskt, så tycker jag ändå att det är värt det.

Ser otroligt mycket fram emot att utvärdera mina pensionskonton de kommande 10-15 åren, då vi förmodligen gått igenom en lång bearmarknad och efterföljande bull.

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Håller med dig Patrik. Denna konjunkturcykel börjar komma mot sitt slut och det brukar bli en bear market i lågkonjunktur, vilket förhoppningsvis trendföljning kommer göra det smidigt att parera. Så tror också på trendföljning kommande år. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar