Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Deja vu i Bitcoins och krytpovalutor?

Bitcoin har gått upp ordentligt i år och det är svårt att missa uppmärksamheten den får när tidningar gör "blivit rik"-reportage (som nu också kommit i Business Insider och ett ytterligare i SvD). Bitcoin-priset ligger i skrivande stund på över 4500 USD, upp från 200 USD från drygt 2 år sedan. Det innebär en uppgång på runt 22 gånger, vilket är en enorm uppgång.  Nedan visas en graf över utvecklingen för det senaste året. 

 

 

 

De andra kryptovalutorna har gått ännu bättre, där Etherum är näst störst och ungefär hälften så stor jämfört med Bitcoin. Totalt utgör nu Bitcoin bara runt hälften av hela marknadsvärdet för kryptovalutor.

 

Själv känner jag lite deja vu-känsla av denna uppgång. Senast vi såg detta var i slutet av 2013, då Bitcoin på ett halvår gick upp från ca 100 USD till 1200 USD. Total market cap uppgick då 15 miljarder USD och det var då andra kryptovalutor började bli stora och såg ökningar som idag. Det var då jag först läste på om Bitcoin och köpte mina första. Testade också på att mynta kryptovalutor och förstå sig på communityt och vad hela tekniken bygger på. Det var också intressant nog första bubblan jag var aktivt med i.

 

Det intressanta är att se vad som hände året efter den bubblan. Nedan visas toppnoteringarna från december 2013 på Coinmarketcap.com. Då noterades Bitcoin i 1083 USD, en fjärdedel av dagens nivå, samt de andra kryptovalutorna som var klart mycket mindre.

 

Coinmarketcap Historical Snapshot 2013-12-01

 

Vad hände året efter? Nedgångar efter förra bubblan från december 2013 till februari 2015 var följande:

 

1. Bitcoin -80 %

2. Ripple -90 %

3. Litecoin - 95 %

4. Peercoin -97 %

5. Namecoin -97 %

 

Det är i helt klart samma nivå som IT-aktierna efter IT-bubblan. Nu är Ripple upp 4 gånger och Litecoin upp 50 % sedan toppnoteringen 2017, men visar ändå på volatiliteten och de stora nedgångarna som följer denna typ av bubbla. Skillnaden är också att i dagsläget är att totala market cap 150 miljarder USD, alltså 10 gånger högre än det 2013.

 

Förespråkarna av Bitcoin har förhoppningen att den antingen ska byta ut dagens transaktionssystem eller guldet. Dagens värdering för guld är 7 800 miljarder, vilket gör att kryptovalutor utgör 2 % av det värdet. Så om kryptovalutor ska bli lika värt som guld kan de gå upp 50 gånger till, eller till över 100 000 USD per Bitcoin som många förespråkar.

 

Det verkar som att Bitcoin verkar vara här för att stanna, annars hade vi nog troligtvis inte återigen sett en uppgång efter förra bubblan. Till vilken värdering är däremot frågan och om vi ser en bubbla i dagsläget. Blockchain är en intressant teknik, men jag ser ett antal problem med Bitcoin vilka är följande:

  • För volatilt för att ersätta existerande valutor för överföringar.
  • Finns inget som hindrar att skapa nya kryptovalutor, i dagsläget finns det över 800. 
  • Problem med dyra överföringar i dagsläget med Bitcoin. Kan kosta närmare 30 kr per överföring.
  • Bitcoin börjar avknoppas och det börjar bli mer och mer olika Bitcoins. Senast var det Bitcoin cash som värderas till en sjundedel av Bitcoin.
  • Bitcoin som tillgång ger inga utdelningar/ränta så som majoriteten av världens tillgångar. Värdet är bara vad folk sätter det till, som guld och samlingsföremål.
  • Guld är fysiskt och i begränsad mängd. Bitcoin kan försvinna genom att skicka till fel adress och så vidare. Inte alls uppbackat på samma sätt som guld.
  • Om man vill använda blockchain finns det inget som hindrar en bank eller liknande för att starta sin egen blockchain för sina transaktioner. 

 

Det finns mycket som talar emot Bitcoin och för min egen del är en av de främsta osäkerheten och att det är en elektronisk tillgång. Man märker att det är ganska lätt att tappa bort Bitcoin, vilket gör att jag inte är bekväm med att ha för mycket. Men jag tror på tekniken och blockchain verkar vara ett riktigt smart system för att föra över pengar i ett decentraliserat nätverk användande kryptering. 

 

Det svåra att säga är vad vi kommer se av Bitcoin framöver. Själv tror jag vi är i en bubbla för tillfället och kommer nog se att Bitcoin kommer falla ner till en mer stabil nivå på kanske 1000-2000 USD igen. På sikt kanske den kommer gå upp igen då vi ser att det finns en vilja att använda Bitcoin som investering. Kryptovalutorna kan bli värt över 1 000 miljarder USD på sikt (6-7 dubbling mot idag), men om det skulle ske så kommer det ta ett tag som med alla nya tekniker. För att jämföra är det motsvarande Australiens eller Koreas börsvärde.

Taggar (blogg): 
ceden's picture
9
45
1
0
ceden

En helt annan fråga. När du gör dina inköp.  Har du några tankar om att det oftast är bättre att göra inköp efter sommaren eller att momenten är starkast i början på året osv? 

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Brukar inte ta hänsyn till det utan gör inköp löpande under året. Men om man kollar säsongsmönster brukar börsen gå bättre oktober-april än maj-september. Både i år och 2015 såg vi ju svaga perioder under just maj-september. Blir ju kanske lägligt att göra inköpen efter sommaren, men svårt att säga. Är oftast bäst att vara så investerad som möjligt och ha en bra fördelning i portföljen istället (vissa kvantitativa portföljer har gått bra i sommar tex).

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar