Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Di Debatt: Sverige på väg mot djup kris

Ett återkommande tema här på bloggen nu på sista tiden är de risker som finns i den svenska ekonomin. Allt fler ekonomer varnar för en kommande svensk skuldkris och nu senast idag kom en debattartikel hos Di där de varnar för en djup kris i nästa lågkonjunktur, här kan man läsa rapporten i sin helhet. De varnar dels för den stora skuldbördan som finns hos svenska hushåll, men också för att förutsättningarna att klara en sådan är ganska dåliga i dagsläget med tanke på den stora flyktinginvandringen och Sveriges tidigare svårigheter att integrera dessa på arbetsmarknaden. Som många som läst i svensk media är vi ett av de starkast växande ekonomierna för tillfället och debattörerna menar på att det är ohållbart och kommer att straffa oss i slutänden. 

 

En av författarna till artikeln är Andreas Bergh, vars bok "Den kapitalistiska välfärdsstaten" jag för tillfället läser. Han är välfärdsforskare och har forskat i var som driver ekonomier och gjort att vissa länder kan bli som Sverige och vissa blir som USA. Han skriver i boken om anledningarna till varför Sverige gick från att vara ett av Europas fattigaste länder 1870-1970 och stagnationen 1970-1990 samt hur reformerna under 90-talskrisen har gjort att vi återigen har kunnat komma ikapp. Jag kan rekommendera hans blogg där han regelbundet lägger upp intressanta inlägg ur en pragmatisk synvinkel. 

 

I debattartikeln görs jämförelser med att vår ekonomi liknar slutet av 1980-talet i Sverige och länder så som Spanien och Irland innan 2008 med hög tillväxt men som är uppbyggd på en överbelåning och lätta krediter. För att ta en jämförelse så jämförde jag med min italienska kollega om situationen för att ta bolån här i Sverige mot i Italien. I Sverige så kan vi med lätthet låna ca 1,5 miljoner för ett boende med en doktorandlön medan han sa att i Italien så skulle han aldrig få ett sådant lån, han trodde inte ens han skulle få något bolån. Jag beskrev om situationen om att många i Sverige lånar flera miljoner i tron om att de alltid har boendet som säkerhet och han bekräftade att han pratat med folk som ansåg detsamma vilket han tyckte var galet. Många gånger krävs det ögon utifrån för att se att det nuvarande läget som råder här i Sverige är galet, liksom vi här i Sverige kunde se att beteendet på den kinesiska landsbygden under Kina-bubblan var galen. Med tanke på att det också är i stort sett samma människor som verkar på marknaden som var med i 90-talsbubblan, IT-bubblan och finanskrisen gör ju inte saken tryggare.

 

Vi får se om vi kommer in i en djup kris här i Sverige. Det positiva med kriser är att de rensar ur systemen och justerar obalanser, även om läxan blir dyrköpt och som det ser ut för Sverige kan den bli mycket dyrköpt. Förhoppningsvis kommer detta leda till ordentligt behövda reformer på områden så som bostadsbyggande, hyresmarknad, arbetsmarknad och utlåning till allmänheten. Man kan bara hoppas på att det kan leda till en förnyelse av svensk ekonomi så som reformerna under 90-talskrisen, det jobbiga är bara stålbadet som kommer innan. 

Taggar (blogg): 
Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Välskrivet! Jag har försökt prata med (tidigare) kollegor om skuldsättning speciellt i storstäder och annars intelligenta människor säger helt plötsligt "det kan inte gå ner i STHLM"....vadå kan inte gå ner.. Ännu ett exempel på att det är svårt att ställa sig utanför tidsandan när man befinner sig mitt i den. 

Anonymous's picture
Patrik Nevell (ej registrerad)

Jag lyssnade på en podcast med en vice riksbankschef där han påtalade att riksbanken bara kollar inflation, d.v.s. inte skulder, vilket ju alla påtalar nu när räntorna går ner för bolånetagare.

Han var noga att påpeka att om inflationen går upp så kommer de höja räntan oavsett hushållens skuldsättning. Så skulle inflationen dra igång, så kan räntehöjningarna komma mkt fort!

Det behövs inte ens inflation för att bolånetagare ska få högre ränta, räcker att utländska obligationsköpare blir orolig för utsikterna för svensk ekonomi och kräver högre yield...Då blir bankerna tvugna att höja räntorna på bolån oavsett vad riksbanken gör.

D.v.s. när alla tror att räntorna ska vara rekordlåga under en kommande lågkonjunktur med högbelånade hushåll, så finns risken att räntorna faktiskt kommer vara högre under lågkonjunkturen än de är nu. Detta är något som inte många tänker på. Kombinera detta med att arbetslösheten ökar, och betalningsförmågan minskar.

Jag tror vi haft lite av en "drömvärld" (speciellt för medelklass och uppåt) i Sverige, vi har haft sjunkande skatter, sjunkande räntor, stigande tillgångspriser, stigande löner, sjunkande energipriser och nu sistone sjunkande bensinpris.

Om man bara tar ett utanförsperspektiv: de kommande tio åren skulle jag säga att sannolikheten är stor att flera av ovan punkter kommer gå åt andra hållet:

Skatterna måste upp då vi är fler (främst p.g.a. invandringen) som ska försörjas, arbetslösheten kommer stiga (främst p.g.a. Sverige är dåligt på att få invandrare i arbete), räntorna kommer sannolikt stiga. Tillgångspriserna tror jag som en effekt av de andra punkterna kommer vara lägre framöver.

I ovastående scenario blir det blodigt i svensk ekonomi. Usch nu låter jag väldigt negativ, vi får blunda och hoppas att centralbankerna världen över löser detta åt oss! :).

Hotlips's picture
0
2
0
0
Hotlips

Hej !

Har du några tankar om hur man skulle kunna spekulera i den Lån/bostadskrisen som de flesta tror kommer?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Patrik - mitt i prick på din kommentar. Allt du skriver är just detsamma som jag läst, hört och tänkt senaste året. Helt klart finns det ett antal riskmoment i svensk ekonomi och då hälften av svenska bolån är i utländska obligationer så kan räntorna gå upp på grund av det. Ännu värre, kommer det en krasch så kommer utländska långivare sluta låna ut, vilket kommer sänka kronan, vilket gör att Riksbanken ökar räntan och räntan sticker iväg ännu mer. Det blir en självförstärkande spiral där antingen vi ser höga räntor eller en krona med bottenlåg värdering. Som Riksbanken sagt fokuserar de på inflationen, vilket gör att resultatet är höga räntor. Ett sånt scenario tror jag inte många bolånetagare har med i sina beräkningar.

@Hotlips - Har kollat på det. Svåra är att en kris kan komma nu, men också om 5 år. Ostabila förhållanden kan råda länge och de flesta som såg motsvarande signaler i USA var korta där redan 2004-2005, klart långt innan något hände. Om vi nu ser ett negativt scenario i Sverige så är bankerna de som är mest i farozonen, frågan är bara om de inte lärt sig från de senaste två kriserna och låter bolånetagarna ta smällen? Lånet kommer förfölja dig till döden här i Sverige, vilket gör att svenska banker inte har så stor risk. Men ser vi 90-talet och 00-talet var banker klart det som var värt att ligga kort. Nu är de också nere -20 - 30 % från toppen så det kan vara svårt att se ett bra case där. Fastighetsbolagen är annars kandidater, då de kommer krossas av högre räntor, men dessa är svåra att korta. Sen är frågan om när och hur det kommer att hända.

Tajming är a-o och korrelationen mellan bostadsmarknad och finansiell marknad behöver inte vara perfekt. Det kan bli pyspunka på bostadsmarknaden och marknaden i övrigt vilket gör att den går dåligt i 5 år, liksom i Nederländerna sedan 2007, men att börsen endast går dåligt i 1-2 år. Dessutom behöver inte svenska börsen påverkas nämnvärt, då mer än hälften är export. Så främsta verktygen man har är att inte satsa alla pengar på svensk bostadsmarknad och svensk börs, utan att diversifiera globalt. Själv investerar jag främst utanför Sverige i dagsläget pga detta. Har funderat på att ta korta positioner i bankerna, men är osäker på om det är bästa satsningen. Swedbank har efter lite övergripande genomgång störst exponering mot svenska bolån och är därför mest potentiella kortningspositionen.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar