Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1378
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Diversifiering i en pengamaskin

I detta inlägg tänkte jag gå igenom vikten av diversifiering och speciellt i ett sparande som ska leda till passiv inkomst och som man inte vill lägga ner så mycket tid på. Standardrådet i svensk finansmedia är att spara allt på sikt i aktier och det mest populära för diverse aktiebloggare är att sätta ihop portföljer av stabila bolag som i stort sett avkastar som index. Det finns ett problem med detta och det är ganska stort. Låt oss säga att du lever på en fix summa av avkastningen av ditt kapital, 4 % brukar vara standard, vad kommer då hända om börsen kraschar och värdet på din portfölj halveras? Ska du då ha halva inkomsten, behöver du ta ett jobb eller hur ska du göra då? Eller vad händer om du slitit ihop 5 miljoner och precis ska leva på detta och plötsligt kraschar börsen med 70 %, vad säger att du inte kommer att drabbas av panik som alla investerare gjort innan dig? Det finns en bättre lösning på det hela, nämligen diversifiering, och det är vad jag tänkte gå igenom i detta inlägg. All data nedan är tagen från sidan Portfoliocharts.com.

 

Detta inlägg handlar om två sätt att investera på, båda har gett historiskt sett 5,8-5,9 % per år i realavkastning vilket betyder 9-10 % med inflation sedan 1972. Ena är att ligga helt investerad i den amerikanska aktiemarknaden och den andra om att ha följande fördelning:

 

Golden Butterfly Portfolio

 

 • 20 % S&P 500
 • 20 % Amerikanska småbolag
 • 20 % Långa obligationer
 • 20 % Korta statspapper
 • 20 % Guld

En annan viktig sak att notera är att Golden Butterfly endast investerar 40 % i aktier, vilket också betyder att man endast lider av risken att underprestera aktieindex i 40 % av portföljen än i 100 % av portföljen om man förvaltar portföljen själv. De flesta aktiesparare tenderar tyvärr att underprestera index, men med sunda aktiestrategier så går det att överprestera. Oavsett går det att investera aktivt i aktier även om man har 40 % av portföljen i aktier jämfört med 100 %. 

 

Nedan visas avkastningen för de två portföljerna under olika perioder och intervall, den med 100 % i aktier och den diversifierade portföljen. Första visar för den portfölj som är helt investerad i aktiemarknaden och det det syns att medelvärdet är runt 6 % i realavkastning för portföljen och att det konvergerat mot det efter 30 år. Däremot visar det att skillnaden på max och min är enorm. Under vissa perioder så har man fått lida 13 år av negativ realavkastning och detta är inte medräknat 30-talskraschen som var ännu värre. I jämförelse har Golden Butterfly endast gett negativ realavkastning i två år i rad och redan efter 10 år har den på samma sätt konvergerat mot 6 % i realavkastning (notera skillnaden i axlarna). 

 

 

 

Många i bloggosfären har som mål att bli finansiellt oberoende och få en passiv inkomst alternativt spara till en pension. Om vi kollar nedan så visas hur snabbt det går att få ihop en inkomst om man sparar 50 % av sin totala inkomst. Beräkningen räknar helt enkelt ut hur lång tid det tar innan 4 % av kapitalet (utdelningar eller vad det nu är) är lika mycket som 50 % av sin inkomst förutsatt olika startår. Som syns tar det mellan 11 och 22 år för det att hända med sin investering på aktiemarknaden. För Golden Butterfly tar det mellan 12 och 14 år att det ska hända. Detta med 44 års data av olika perioder som haft väldigt olika förutsättningar för aktier, obligationer och guld. Att veta att man kan gå i pension efter 12 till 14 år om man sparar så pass mycket som 50 % av inkomsten är en riktigt bra fördel mot den osäkra period som en investering i endast aktier ger.

 

Nästa del är sen när man väl går i pension eller börjar leva på sitt kapital, hur kommer det då gå att ta ut pengarna? Nedan visas två grafer för utvecklingen skulle varit om man tagit ut 4 % av kapitalet i 30 år framåt. I ett flertal fall är utvecklingen så pass låg att efter 15-30 år efter man börjat ta ut pengarna skulle man ha mindre än när man börjat. Det innebär att i dessa fall skulle man troligtvis varit tvungen att börja jobba igen eller liknande. Å andra sidan hade man tur och gick i pension på 80-talet då den bästa tjurmarknaden genom alla tider började så kunde man 4-7 faldiga sitt innehav. I jämförelse så ger Golden Butterfly en stadig ökning och man riskerar inte att minska sina uttag. Potentialen för uppsida är inte så stor, men för nästan ökar kapitalet med 2-3 gånger över en 30-årsperiod trots uttag.

 

Sista graferna jag tänkte visa är också ganska intressanta. Många personer har svårt att se längre än 10 år framåt i sitt sparande och det är en ganska bra tidshorisont att ha, oavsett om man behöver pengarna nästa år eller vid pensionen. Som syns nedan varierar den tioåriga avkastningen avsevärt för aktiemarknaden och oftast är de tidigare tio åren negativt korrelerat med de senare. Som tidigare nämnt har man kunnat uppleva flera perioder med negativ tioårig avkastning. I jämförelse så har Golden Butterflys sänsta avkastning varit 4 % i realavkastning under kommande tio årsperiod vilket är klart bättre i form av förutsägbarhet. 

 

 

Som slutsats så kan man säga att det är ett stort chansningstagande att investera hela sin pengamaskin på börsen. Man kan lida av negativ realavkastning i över tio år, det finns stora risker att behöva börja arbeta igen om man sparat ihop tillräckligt och risken i allmänhet är stor att man kan ge upp. Sen kommer nästan den viktigaste skillnaden; börsen har gått ned med -50-80 % ett flertal gånger med jämna mellanrum och det kan mycket väl hända igen. I jämförelse har Golden Buttefly endast gått ner med -10 % men gett samma avkastning. Ett klart bättre alternativ för en god natts sömn.

 

Läs mer:

http://mebfaber.com/2016/05/18/institutional-asset-allocation-models/

https://portfoliocharts.com/2016/05/15/some-portfolios-are-more-trustwor...

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Djungelvrål (ej registrerad)

Hej,

Har du läst boken Stocks on the move? Tror den metoden skulle fungera väldigt bra på Stockholmsbörsen.

Här är en länk till exakta reglerna, rekommenderar dock att du läser hela boken.

http://pastebin.com/xmpWysMC

Författarens hemsida:

http://www.followingthetrend.com/

Intressant att höra vad du tycker, har även läst dual momentum och såg att du skrivit om den på enkla investeringar. Tror denna strategi kan ge bättre avkastning och nu när courtage blivit billigt/gratis så påverkar det inte resultatet som förr.

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Jag håller med om att ju mer man tittar på golden butterfly, ju mer attraktiv ser portföljen ut. Som tidigare är ju kruxet att hitta en svensk tolkning av det. Tyvärr finns ju inga bra småbolagsfonder, så antingen fr man kombinera ett världsindex alt USA-index med ett svenskt index, eller så får man köra 40% svenskt index.

Kör man svenskt index på 40% ökar risken för sverige-relaterade variationer. Anväder man internationella index har vi 40% exponering mot USA vilket också innebär risk.

Med ovan konstaterade, kommer du drastiskt öka ditt sparande i räntor och minska aktieexponeringen till 40%, eller kommer du starta en golden butterfly portfölj? Hur går tankarna?

@Djungelvrål--> Jag hade inte störr på stocks on the move förrut, ska bli intntressant om fysikern har det. Det är idel lovord om boken runt om på internet, så den är nog värd att titta på.

Som du säger är det ju en strategi som gynnas oerhört av gratis courtaget vi har nu. Tack också för reglerna. Har du sett några bra backtest av strategin? Jag antar att det finns i boken, men den har jag inte än...

 

Anonymous's picture
Djungelvrål (ej registrerad)

@Inaudible

Ja den är otroligt väl genomförd och testad med olika parametrar.

Från 1998-2014 har den gjort 12,3% per år med en max drawdown på -24,3% mot SP500 inklusive utdelningar 5,3% per år max drawdown på -55,3%.

Jag är ganska säker på att den presterar ännu bättre på small och midcap i USA, möjligtvis med lite större drawdowns.

Har anpassat strategin lite för stockholmsbörsen, kan lägga ut reglerna vid intresse. Har tyvärr inte möjlighet att backtesta den än.

 

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

@djungelvrål--> Självklart mycket intresserad av att se dina modifierade regler

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Skulle vara roligt att se skog som en del av portföljen. Historiskt sett bra avkastning ingen drawback att tala om. http://www.tradevenue.se/norden/skog-som-investering

Vet inte om det finns skog fond eller dylikt för att matcha.

Anonymous's picture
Djungelvrål (ej registrerad)

Köp och sälj endast på onsdagar

 

Regler för köp:

SIXPRX 50 EMA > 200 SMA (lagt till detta extra filter då jag tror den kan undvika s.k. whipsaw)

SIXPRX > 200 SMA

 

Köp ranking listan. (Regler nedanför)

 

Position size:

AccountValue * 0.0020 / ATR20 (har ökat till 20 bas punkter från bokens 10, vilket ger mig 10-15 aktier)

 

Regler för sälj:

Aktie < 100 SMA

Aktie < TOP 50 senaste 6 månader

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regler ranking listan:

Large, mid och small cap aktier.

TOP 50 uppgång 6 månader. (Lagt in alla aktier i en lista på avanza samt tagit bort en av A eller B aktien och bolag som är uppköpta osv. Boken använder 90 börsdagar jag använder 6 månader vilket blir ca 120 börsdagar istället för bokens 90, detta är backtestat och ger samma resultat. Just nu innehåller listan 211 bolag.)

 

1 miljard minst i börsvärde.

 

Aktie > 100 SMA

 

Kriterier:

Avvikning trendlinje

Lutning trendlinje

Procent uppgång

 

Exempel på dom två aktier med mest uppgång senaste 6 mån:

 

Bra: http://i.imgur.com/qysvCm5.jpg

 

Dålig: http://i.imgur.com/hr5wddh.jpg

 

Net Insight platsar alltså inte.

 

Övrigt:

Valt SIXPRX vilket är Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Avanza har tyvärr inte utdelningsjusterade aktiekurser i sina grafer vilket kan ställa till lite problem när man gör ranking listan.

 

Kritik och frågor uppskattas!

Anonymous's picture
Djungelvrål (ej registrerad)

Såhär såg listan ut senast jag uppdaterade den.

 

Ranking lista 4 Maj 2016:

 1. VITR
 2. LUC
 3. SMF
 4. BIOT
 5. BUFAB
 6. VICP B
 7. DCAR B
 8. BURE
 9. BBTO B
 10. KABE B
 11. ORES
 12. IAR B
 13. BALD B
 14. MUK1S
Investerarfysikern's picture
748
1378
139
0
Investerarfysikern

@Djungelvrål  Tack för tipset, inte hört om honom förut. Portföljen och tankegångarna var ganska lika de jag hade vid årsskiftet då jag försökte skapa en momentum-portfölj. Tänkte bland annat ha stop-loss etc: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/stop-loss-f%C3%B6r-momentump... Däremot valde jag att inte starta den då börsen befinner sig i nedtrend plus att den skulle blivit för dyr med courtaget, men om trenden vänder så funderar jag på att starta den igen. Jag bevakar i alla fall momentumaktier sedan juli förra året på large och mid cap, de överpresterade index med 40 % första halvåret och har sedan dess gått lika: https://docs.google.com/spreadsheets/d/15b21rCH_QQHp8RFXNUZuOHPOUSbJ9VKD...

Dina tradingregler verkar lite som vara i samma linje. Tror att när det gäller momentumaktier bör man kombinera det med en trendföljarstrategi, annars kan man råka riktigt illa ut i nedgångar. De regler du också nämner är ganska lika de regler som de har i Alpha Architects momentum ETF:er, så de är ett alternativ för att få global exponering. De kollar också efter "rätt" sorts momentum som du visar i dina bilder. 

Ett problem jag tänkt på med en sån portfölj är dels hur ofta man balanserar om portföljen, men dels också tiden som går åt att förvalta portföljen. Även utan courtage blir det kostnader i form av spread och liknande. Räknar man spreadkostnader på 0,2-0,5 % per byte så ökar det kostnaderna ganska mycket. Man kan gå ner till att endast balansera om en gång per månad eller kvartal, men då ökar risken. 

Kul portfölj i alla fall, applicerar mycket av det jag läst om trendföljning och momentum. 

Fråga: Hur sorterar du på 6-månaders momentum? 

Investerarfysikern's picture
748
1378
139
0
Investerarfysikern

@inaudible Tips: Finns en nystartad småbolags ETF som investerar i småbolagsindex: XACT Småbolag. Annars tycker jag att en globalfond nog passar bättre. Alternativt att ha svenska småbolag och globala storbolag. Svenska storbolagsindexet och globala storbolagsindexet har rört sig otroligt lika senaste åren. Håller på att göra en referensportfölj på Shareville och kommer då nog ha svensk indexfond och en global indexfond, eftersom jag ändå är skeptiskt till den divergens vi sett senaste året. (Under perioden 2007-01-01 till 2015-01-01 gick småbolagen lika som storbolagen, men sedan 2015-01-01 har de överpresterat med 30 %). 

Nej, kommer inte ändra fördelningen av mitt innehav. Portföljen jag skrev om ovan är för passiva investerare som inte ser över portföljen så ofta utan vill ha en jämn stadig avkastning. Själv är jag aktiv och investerar lite annorlunda. Kommer ha kvar min fördelning på 50-60 % aktier, 10-20 % räntor och 30-40 % taktiskt tillgångsallokering framöver. Dessutom har jag inte kraven att avkastningen ska vara så jämn, därför har jag ganska mycket i aktier där man med bra förvaltning ändå kan få hög avkastning. 

@nörden Kul, ska kolla in ditt inlägg. Kollade på skogsinvesteringar för två år sedan, tyckte de var riktigt intressanta. Bra avkastning och inte så hög risk. 

Anonymous's picture
Djungelvrål (ej registrerad)

@Investerarfysikern

Ombalansering föreslås att göras varannan vecka i boken, kan vara för mycket om man inte har stor portfölj. Stop loss blir när aktien antingen handlas under SMA100 eller om den åker ur top 50 procentuell uppgång senaste 6 månader. Är index över SMA200 så köps ny/nya aktier baserat på ranking listan. Är index under SMA200 köps inga nya vilket gör att man gradvis skalas ut vid trendvändning. Självklart kommer perioder när man skalar ut i fel läge och börsen vänder tänk oktober 2014, men över tid verkar det fungera väldigt bra.

Fråga: Hur sorterar du på 6-månaders momentum? 

Sorterar på mest procentuell uppgång senaste 6 månader, sen går jag igenom för att hitta "rätt" sorts momentum enligt mina kriterier. Tar ca en timme i veckan när man lärt sig reglerna och vad man ska kolla på. Skulle gå att automatisera helt men har inte dom verktygen tyvärr.

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar