Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Ettårsuppdatering MQ och Doro

Enligt mina portföljregler kommer jag se över varje aktivt innehav efter ett år för att regelbundet följa upp deras utveckling. Nu är det ett år sedan som jag investerade i MQ och Doro, vilket gör att det är dags för att följa upp och utvärdera innehavet. MQ och Doro har båda gått upp med 20 respektive 30 % sedan inköp, vilket gjort de till en ganska bra affär. Mycket av avkastningen har drivits av både underliggande utveckling, småbolagseffekten förra året och en multipelexpansion. Detta gör att båda aktierna nu värderas på 10-års ATH. Trots detta är inte bolagen direkt dyra.

 

MQ Holding

MQ har fortsatt öka sina marginaler och tillväxt, vilket gör att de har rekordmarginaler runt 8 % i dagsläget och en fortsatt omsättningsökning. De värderas till P/E 12, vilket inte är så högt, men de värderas till högsta nivån hittills till P/S och P/B vilket är högre än 50 % av medelvärdet för 2010-2013. Bolaget ser generellt fint ut och kommer säkert ge bra avkastning för den långsiktige. En av de stora ägarna är Öresund med Mats Qviberg i spetsen. För den långsiktiga så kan nog en fin avkastning fås i detta bolag, men själv ser jag den inte direkt som undervärderad på dagens nivåer, vilket gör att man får förlita sig på underliggande tillväxt.

 

Doro

Doro har haft en ordentlig tillväxt senaste året. Deras omsättning och potentiella vinster genom förvärvet av Caretech har pushat kursen uppåt. De värderas till P/E 30 i dagsläget, men mycket på grund av deras valutaförlust. Exklusive denna så värderas företaget till P/E 12 och till ett P/S tal runt 0,8, något högre än tidigare år. Sedan i somras har kursen gått upp med 50 %, vilket gjorde det till en riktigt bra affär för de som köpte då. De kommer troligtvis fortsätta att växa och ser fortfarande ut som ett attraktivt innehav. Däremot värderas de som MQ till toppnivåer, vilket man ska vara medveten om. 

 

Slutsats

Det har varit ett bra år för både MQ och Doro, deras verksamheter har utvecklat sig som förväntat förutom Doros valutaförlust och de har stadigt ökat sina intäkter. För en buy-and-hold investerare så tror jag att dessa bolag är något att ha i portföljen. För min egen del så har jag inriktat mig på att köpa riktigt undervärderade bolag i relation till intjäningsförmåga eller tillgångar, vilket dessa inte kan klassas som i dagsläget med multipelvärderingar på ATH. Dessutom så vill jag inte vara så exponerad mot svenska småbolag då jag tror dessa kommer snart dras ner av den björnmarknad vi är inne i. Då jag ser bättre investeringslägen på andra håll så gör pengarna bättre nytta där. Jag har också sålt mina små positioner i Lear och SJR av liknande anledning, dels för att jag inte hade analyserat dessa så mycket och dels för att positionerna var ändå så pass små. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tycker också att både MQ och Doro inte längre har lika attraktiv risk/reward. Redovisar du samtliga innehav i din uppdaterade aktiva portfölj någonstans?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Uppdaterade nu fliken innehav, har skett en del förändringar så har inte uppdaterat den på ett tag. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar