Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Flytt till DeGiro och aktiv absolut momentum

I måndags tog jag beslutet att inte hålla på med trading för tillfället, speciellt då det tar för mycket tid och är distraherande. Därför förde jag över mina tradingpengar till DeGiro dit jag nu har flyttat min dual momentum-portfölj. Flytten gick smidigt och mitt courtaget där blev en fjärdedel av courtaget vid min försäljning hos Avanza. Jag kollade spreaden i USD/SEK vid köpet och det är bra lågt i jämförelse med Avanza (0,2 % vs 0,5 %). Spreaden blir otroligt låg med 8,34 - 8,36 (sälj - köp) om dollarkursen står i 8,35 kronor. Det är mindre än vad kursen kan röra sig på en kvart eller så. I jämförelse är spreaden hos Avanza ca 8,33 - 8,37. Utöver det så kan man lätt ställa in om man vill att DeGiro ska växla åt en eller inte (bra om man vill byta mellan innehav i USD).

 

Jag sparade lite av mina tradingpengar för att använda för en ny tanke jag fått, vilket är att applicera en slags aktiv absolut momentum på min aktiva portfölj. Denna strategi är inspirerad av både Olle Qvarnström och CMJ som har valt att minska sin marknadsexponering genom att använda mini-shorts. Då jag inte vill sälja av mitt innehav eftersom jag tror att de kommer leverera en bättre avkastning än index framöver, men ändå vill minska min marknadsrisk så är detta en bra medelväg. Det innebär helt enkelt att man har kvar innehavet och köper en bear produkt som tar ut marknadsrisken så att marknadsexponeringen minskar.

 

Regler för detta är att vara likt dual momentum, om börsen gått sämre på 1 års sikt än räntor så innebär det minskad exponering. Här kommer jag likt dual momentum gå på amerikanska signaler, vilka nu pendlar kring just en köp/sälj-signal. Jag kommer att gå på dagsdata men med referenspunkten på tidigare månadsdata. Då direktavkastningen är ungefär som avkastningen på den korta räntan i USA blir detta lätt eftersom då är det bara att gå på prisindex. Det innebär att 100 % marknadsexponering sker om S&P 500 stänger över sin notering i slutet av september 2014, medan en lägre marknadsexponering sker om S&P 500 stänger under. Tanken är att justera marknadsexponeringen med ca 50 % för att gå försiktigt fram. I sådana fall blir nedsidan begränsad till en förhoppningsvis låg kostnad plus att det tar mindre emot att köpa in mer aktier i en fallande börs.

 

Ett annat alternativ är att agera på MA200 signaler, där vi nu ligger under både i Sverige och USA. Dessa har vanligtvis gett en snabbare signal och är enklare att gå på. Däremot så är vi en bit under MA200 och en sådan strategi skulle applicerats när vi gick strax under, som fallet är nu med absolut momentum i USA.

 

När sedan börsen börjar bli väl billig så har jag tänkt öka marknadsexponeringen igen, för att åter ligga 100 % all-in. Det kan innebära nivåer kring -30 %, -40 % osv. Är inte fullt klart med konceptet, utan det är något som kommer arbetas på mer längre fram. Vi får se hur det går.

Taggar (blogg): 
vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Är själv sugen på att föra över en större summa till Degiro men funderar på tryggheten, delvis efter att ha läst Gustavs inlägg:

http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/02/varfor-jag-inte-lockas-av-d...

"Ingen insättningsgaranti eller investerarskydd. Kan själv inte bedöma hur säkra mina pengar är utifrån det som sägs på webbplatsen om en självständig juridisk enhet. Jag menar, hur sårbar är man om det sker något fiffel, och hur ser ägarstrukturen ut hos Degiro?"

Hur ser du på det? 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jo, det är just det som jag kollade på i och med flytten men blev inte riktigt mycket klokare än att förstå att alla likvider är placerade i en räntefond istället än hos banken och att man i så fall bör ha alla rättigheter som ägare av värdepappar som i övrigt. Enligt dem själva ska det vara tryggare om de går i konkurs eftersom pengarna inte redovisas i deras bokföring som någon skuld, men det är lite svårt att förstå alla termer. Deras kundavtal finns här att läsa:

https://www.degiro.se/data/pdf/se/Kundavtal.pdf

En intressant aspekt är att de går efter nederländsk lag och kontrolleras av nederländska FI. Men i övrigt verkar det vara en intressant struktur där allt hos dem är värdepapper och där man gett de fullmakt att de på kundens begäran utför ens affärer samt tar ut courtage för det.

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Pratade med dem nu och supporten var iaf riktigt snabb och bra!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar