Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Flyttar Dual momentum-portföljen till DeGiro

Nu är mitt ISK öppnat på DeGiro och jag kommer äntligen flytta över min Dual Momentum-portfölj till DeGiro. Dual momentum är fortsatt investerad i amerikanska ränte-ETF:er vilket gör att jag passar på.

På grund av att det skulle kunna ta över 4 veckor att flytta värdepapper till DeGiro så valde jag att göra det manuellt och tänkte vara smart att göra det i kvartalsskiftet då man skulle kunna undvika dubbelbeskattningen i ISK. Detta då man tar ut pengarna ur mitt gamla ISK innan kvartalsskiftet då avräkning sker i ISK, för att sedan sätta in pengarna i mitt nya ISK efter skiftet. Nu makulerades min överföring hos Avanza då jag glömde ta hänsyn till courtaget och allt blir dubbelbeskattat, men med en kostnad på 0,27 % är det inte så mycket. 

Totalt kommer flytten att kosta ca 1 % av det jag flyttar. Kostnaderna är 0,25 % i växlingsavgift + 0,25 % i courtage hos Avanza, sedan 0,1 % växlingsavgift hos DeGiro och 0,07 % i courtage. Dubbelbeskattningen kostar 0,27 % på grund av att jag tar ut och sätter in beloppet igen i ett ISK. Totalt 0,94 % bör det hamna på. För att ta ut eventuella valutaeffekter i USD/SEK-kursen så köpte jag mini-futures i USD/SEK med hävstång som ska motsvara det totala innehavet jag hade i portföljen. 

Så trots en flyttavgift på ca 1 % så är flytten värd besväret, eftersom nu kommer varje byte mellan ETF:er kosta ca 0,12 % mot 1 % hos Avanza. Detta kommer dessutom minska ju större innehavet blir. Kommer också dual momentum ge köpsignal vid nästa månadsskifte så kan det vara värt det jämfört med att ha betalat endast 100 kr i värdepappersflytt (plus att ha noll kontroll). 

Nästa vecka bör allt vara överfört och klart. Vi får se då hur bra allt har gått.

 

Taggar (blogg): 
trader3000's picture
215
216
64
0
trader3000


Jag har funderat ett tag på att flytta till degiro. Eftersom jag numera mest är lång så skulle jag inte spara jätte mycket på årliga courtage kostnader men möjligheten att handla på alla deras marknader tycker jag är väldigt intressant! Du får gärna uppdatera om vad du tycker om plattformen!

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Nu kanske jag har missuppfattat men flyttar du mellan två ISK så ska du inte skatta mer. T.ex flyttar du 100kkr från ett ISk till ett annat så ska du bara skatta på 100kkr och inte 200kkr. Sa dom till mig på banken iaf, fast det var på konton hos dom. 

En annan fråga, de pratade om en fond på börspodden som DeGiro har som är så bra så han försöker efterlikna den. Vet du vilken det är?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

nörden: Nu kanske jag har missuppfattat men flyttar du mellan två ISK så ska du inte skatta mer. T.ex flyttar du 100kkr från ett ISk till ett annat så ska du bara skatta på 100kkr och inte 200kkr. Sa dom till mig på banken iaf, fast det var på konton hos dom. En annan fråga, de pratade om en fond på börspodden som DeGiro har som är så bra så han försöker efterlikna den. Vet du vilken det är?

Jag ville egentligen flytta över pengarna från ett ISK till ett annat, men då överföringen skulle ta 4 veckor så gör jag det själv, vilket i så fall troligtvis kommer registeras som ett uttag och en insättning. Mellan ISK:n på t.ex. Avanza behöver man ej skatta. Det var en kostnad jag var villig att ta i och med att en missad affär kan kosta mer än 0,27 % extra i skatt. 

Angående fonden så vet jag ej vad som menas. Vet däremot att DeGiro är endast förmedlare av värdepapper och agerar inte bank. Det innebär att de har ingen inlåning eller liknande, utan allt kapital hos dem placeras i en säker räntefond som är frikopplad från deras verksamhet. Det som är fördelen med det är att man själv står som ägare på innehavet både där och för sina egna värdepapper, vilket gör att om DeGiro går i konkurs så är inte pengarna på kontot med i deras balansräkning (vilket det skulle vara i en bank). 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Ok, för jag skulle flytta från ISK swedbank till ISK avanza, blev tillsagd att det inte skulle registreras som uttag och insättning utan bara en flytt som inte ger mer skatt. 

http://borspodden.se/avsnitt-109-carmageddon/
1:40min in pratar dom om micro-cap fond. 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Ok, hur gjorde du då? Det finns ett alternativ att flytta likvider såg jag nu, men man behöver fylla i papper för detta. Kanske går snabbare än en flytt av värdepapper (som tar 4 veckor). Min tanke för att göra det snabbare var att föra över pengarna via min vanliga bank och sedan till DeGiro.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Sålde av allt sen flyttade pengarna. Dvs, sålde själv och ringde in så de fixade flytten. Antagligen kan man lita lika mycket på dom som telefonförsäljare så det skulle inte förvåna mig om det blir skatt iaf. :) 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Ok, det var liknande som jag misstänkte om vanlig flytt. Tänkte att det är bättre att flytta pengarna själv och åka på den extra skatten, är inte så mycket nu med 0,27 %. Bättre nu innan årsskiftet.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar