Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Flyttar räntesparandet ur ISK

I somras placerade jag en del av mitt räntesparande i ISK i korta företagsobligationsfonder. Nu väljer jag att flytta ut mitt räntesparande ur ISK:n på grund av den högre skatten inför nästa år och min misstanke att företagsobligationer inte kommer ge mycket högre avkastning än 1,4 % som krävs för att ISK ska löna sig.

 

Det senaste halvåret har också fått mig att inse andra faror med att spara i företagsobligationer snarare än risken vid räntehöjningar. Jag valde att spara i Hembergs så kallade räntetrippel, Spiltan räntefond, SPP Företagsobligationsfond och SEB Företagsobligationsfond. Räntorna är ungefär lika nu som när jag köpte fonderna, men ändå har de gått ner. Anledningarna till detta är en oro i räntemarknaderna och ett mindre risktagande i företagsobligationer. High yield-marknaden har tagit mycket stryk och har gått ner med nästan 5 % sedan toppen i somras. Detta har smittat av sig på andra räntemarknader och sänkte både SPP:s och SEB:s företagsobligationsfond med -1 %. Det innebär att sedan 1:a juli så har avkastningen varit negativ för räntetrippeln och om riskviljan inom denna marknad fortsätter minska så kan det fortsätta. Dessutom så är det riktigt svårt nu för korta räntefonder att få avkastning med negativa räntor, kollar man runt bland korta räntefonder på Avanza så är det få med en 1-årig positiv avkastning.

 

Med tanke på att räntesparandet ska vara en diversifiering mot aktier så känns inte företagsobligationer så lämpliga som diversifiering. Penningmarknadsfonder ger negativ avkastning och långa räntefonder löper risken för att ge klart negativ avkastning vid en räntehöjning. Därför känns det enklaste och säkraste alternativet att sätta in allt räntesparande på ett sparkonto med insättningsgaranti. Att jaga någon enstaka procent avkastning per år i räntesparandet i en räntefond med en risk för flera procent i nedgång känns inte riktigt värt besväret. Därför tror jag att jag återigen kommer sätta in pengarna på ett sparkonto. Utöver det är det också skönt att ha mer likviditet om man hittar köplägen. Just nu får man 0,3 % i det bästa sparkontot på Avanza vilket är Collector och 0,8 % om man sätter direkt in till Collector. Själv gillar jag ha sparkontot hos Avanza i koppling till övrigt sparande, där jag redan har ett sparkonto hos Santander med 0,25 % ränta.

 

Har ni räntesparandet i räntefonder eller på ett sparkonto?

Taggar (blogg): 
Donkenstein's picture
4
13
1
0
Donkenstein

Plockade också på mig Hembergs räntetrippel i våras & nu står den & stampar & går upp o ner varannan dag. Ligger nån tusenlapp back & kommer att sälja allt innan förlusten växer mer. Blir sparkonto i väntan på bra aktieköp & sätter kanske av 10% av kapitalet i en bra-att-ha reserv.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Har faktiskt rekommenderat folk som frågat mig, att de ska ha likvida medel istället för att köpa räntefonder. Oftast frågar de om pengar de ska ha inom 2år. Så då ser jag ingen vits med att ha det placerat, inte ens i kortränta, eftersom det är ju en del krångel som i slutändan kanske ger dom ett par hundralappar. 

Jag gjorde typ en Hembergs räntetrippel, likt Donkenstein, fast med en del andra räntefonder som jag tror mer på. T.ex SEB korträntefond USD som gått upp nästan 8% sen jag köpte den för ett halvår sen. :)

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Donkenstein Fick också realisera en förlust på 0,5 %. Känns ju inte så värt när tanken är att få en positiv absolut avkastning och ha en buffert samt reserv för aktieköp. Tror dessutom att man nästan kan få mer i ett konto hos SBAB eller så också, plus att man har statlig garanti. 

@nörden Angående korträntefond USD så är det mer som att köpa dollar. Vet ej om det ger någon avkastning i USD, tror mest att man endast rider på USD-vågen. Om nu USD går upp så är det positivt, bra om man vill köpa aktier i USA eller så framöver. 

Anonymous's picture
kylig (ej registrerad)


Jag har lite hos Akelius spar, 3% ränta , utan insättningsgaranti ,och det dubbla hos Forex till 0,5% ränta med garanti.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar