Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

The Forecaster

Tidigare i veckan såg jag dokumentären "The Forecaster" på SVT. Den var riktigt intressant och bra filmad och kan ses på SVT Play tills mitten av september:

http://www.svtplay.se/video/3186356/dox-the-forecaster/dox-the-forecaste...

 

Dokumentären handlar om Martin Armstrong som enligt dokumentären ska vara expert på förutsäga marknaders cykler och felaktigt blivit anklagad över att utfört ett pyramidspel. Det är en intressant person och intressant öde. På grund av dokumentären så kollade jag in hans blogg och det han skriver där:

http://www.armstrongeconomics.com/

 

Nu efter 11 års fängelse så dedikerar han sitt liv åt att varna för ett "Sovereign debt big bang" som enligt honom kommer börja den 1:a oktober i år och pågå tills 2017 då han misstänker att det kommer leda till ett nytt Bretton Woods. Enligt dokumentären ska han redan ha förutspått det 1998 innan han åkte in i fängelset. Han har skrivit om det i detta inlägg:

http://www.armstrongeconomics.com/archives/22913

Seeking Alpha har också skrivit ett inlägg om det här:

http://seekingalpha.com/article/3437316-why-martin-armstrong-predicts-ma...

Hans prognos är att det kommer ske en flykt till USD och amerikanska obligationer samt aktier, för att det sedan kommer ske en flykt från statliga obligationer till privata tillgångar som aktier och guld. Utöver det spår han att fastigheter kommer fortsatta falla i värde och att helt enkelt kreditmarknaden kommer se en återgång efter den stora expansion som skett de senaste 20 åren. Hans hållning på kort sikt är att guld och olja kommer fortsätta sjunka i värde där guld kan gå ner under 700 USD, men att guld på längre sikt kommer att gå mot 5000 USD.

 

Nu till den mer kritiska delen. Martin Armstrong är en typiskt domedagsprofet som verkligen är emot regeringen och den massiva kreditexpension som skett. 11 år i fängelse har inte gjort honom mindre bitter direkt utan han verkar kämpa på med näbbar och klor. Det finns all anledning till att vara skeptisk till honom, vilket de tar upp i den senaste Fill or kill podden. Själv skulle jag inte heller ta honom på allvar om det inte vore för spaningar jag gjort det senaste halvåret. Använder Gottodix uttryck och ser det som en blipp på min radar.

 

Anledningen till att jag läst på lite om vad han skrivit är just mina egna observationer. Allt mer "smarta pengar" så som hedgefonder etc säljer/ligger kort aktier och obligationer, flyttar till cash och börjar köpa guld. Det finns ett antal där ute som tror att vi börjar se en korrektion i både aktier och obligationer samt att guld börjar bli mer attraktivt. Hans prognoser de senaste åren när det kommer till både guld och olja har varit ganska bra och han sa redan vid årsskiftet att olja kommer gå ner till 31-35 $ fatet. Jag tror liksom han att olja och guld inte har bottnat än, men att senare i höst så kan köpläge väl ges. Läs här om prognosen vid årsskiftet:

http://seekingalpha.com/article/2789615-martin-armstrong-warns-oil-to-re...

 

Nu är det endast 1,5 månader kvar till Armstrongs ödesdatum. Om nu hans ödesscenario spelar ut sig så tror jag på att både kvantitativa värdestrategier och dual momentum kommer att fungera bra. Hälften av mitt aktieinnehav är i USD, vilket också är en bra position att ha. Om nu inte hans ödesscenario spelar ut sig så tror jag fortfarande att strategierna kommer vara bra och faran är överblåst. Oavsett så är det intressant hur han belyser det ohållbara med dagens skulder och man kan säga att han inte är den enda. Nu återstår det och se om han har rätt eller om han bara är en typisk domedagsprofet.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar