Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Går publik

Jag har aldrig riktigt tänkt att bloggandet ska vara anonymt i längden utan det blev mest så till en början då det var lite standard i bloggvärlden. Nu känns det därför läge att gå publik och skriva under mitt riktiga namn då jag tänkt börja gå på diverse aktieträffar och så. Själv står jag för det jag skriver här på bloggen (även om jag självklart kan ändra mig) och mitt yrke är inte direkt kopplat till det som skrivs på bloggen. Faktiskt så tillhör det en del av mitt yrke att som forskare och utbildare att sprida kunskap om diverse forskning till allmänheten, så ni kanske får se något fysikinlägg här i framtiden. Jag tror det finns ett intresse bland flera investerare om att få lära sig begränsningarna med fysiken och dagens teknik som oftast inte tas upp i annan media (har t.ex. på olika aktiebloggar läst om kvantdatorer etc).

 

Så vem är Investerarfysikern? Jag heter egentligen Henning Hammar och doktorerar på avdelningen för materialteori vid Uppsala universitet. Är uppväxt i Stockholms söderförort (Tyresö och Nacka) men har bott i Uppsala i stort sett större delen av mitt vuxna liv. Till grunden är jag civilingenjör i Teknisk fysik (vilket tydligen flera är i bloggvärlden, t.ex. Aktiefokus och RikaTillsammans) och hamnade på att doktorera i teoretisk fysik då jag tyckte det var kul, utmanande och tillfälle fanns.

 

Jag forskar på nanomaterial där fokus är att beskriva ytor eller enstaka molekyler/atomer med analytiska metoder. Det inkluderar en del härledning med papper och penna samt lite kodande för att lösa det numeriskt. Mitt nuvarande projekt är att beskriva en magnetisk molekyl i en tunnelövergång och räkna på hur vi kan läsa av molekylens magnetism och kontrollera denna med elektriska strömmar. Detta är både intressant ur ett grundforskningsperspektiv, men också för tekniska tillämpningar då det skulle kunna göra t.ex. hårddiskar och minnen mycket mindre. Här är en liten fin bild över systemet:

 

 

I övrigt så undervisar jag i mekanik i civilingenjörsprogrammen (något läsare märkte av i våras då jag skrev om civilingenjörsprogrammet samt brister i den nuvarande universitetsundervisningen) samt sitter som en av två doktorandrepresentanter i styrelsen för Institutionen av fysik och astronomi.

 

För ett tag sen fick jag lite läsarfrågor om fysik och vill bara säga att jag är glad på svara på såna frågor med. Det är alltid kul att dela med sig och fysik är egentligen inte så svårt som man kan tro. T.ex. om man har grundläggande matematik och läser böckerna "Feynman lectures" så lär man sig de mesta i en fysik kandidat (finns att läsa gratis här: http://www.feynmanlectures.caltech.edu/). Tyvärr görs oftast fysik svårare än vad det är. Angående Feynman så kommer jag byta ut min Feynman bild på Twitter mot en Feynman-inspirerad bild jag tog i våras.

 

Avslutningsvis vill jag säga att det är roligt att se hur fler och fler bloggare blir publika och att diskussionen på internet blir mer publik. Jag hoppas att lite av min bakgrund ger en bättre bild över mitt sätt att investera då det är ganska kvantitativt och forskningsbaserat utifrån min fysikerbakgrund samt att bloggen får en mer personlig touch. 

Taggar (blogg): 
Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Kul att du går publik Henning!
Frågor:

Hur långt är samhället ifrån nanomediciner skräddarsydda för att bekämpa bakterier och virus?

Vad är din uppfattning om A.I. och dess framtida tillämpning (både möjlgiheter och risker)

Tror du människan kommer kunna utveckla kall fusion eller dylikt?

Hur går dina tankar om EM (elektromagnetiska motorer utan bränsle)

http://www.space.com/29363-impossible-em-drive-space-engine-nasa.html

Har aldrig pluggat fysik, men det är ett facinerande ämne, och troligen där vi kommer se stora genombrott i framtiden

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Haha, oj, en hel radda frågor!

Mediciner är långt från mitt forskningsområde. Där får biologerna svara på det. Tror dock att det är som alla forskning riktigt svårt att genomföra, vi har inga flygande bilar ännu ;)

Min uppfattning om A.I. är mer det jag läst om och det jag fått från andra bloggar. Vet bland annat att Olle Häggström, Professor i matematisk statistik vid Chalmers har skrivit en del om det: http://haggstrom.blogspot.se/ Sprezzutrian här på TradeVenue har också skrivit om det och personer som Bill Gates bland annat. Själv är jag lite orolig för singulariteten, vilket gör att jag anser att det är vettigt att sitta på produktionsmedlena framöver (aktier/företag). 

Kall fusion tror jag inte riktigt på. Det har varit mycket skandaler om italienaren som sa sig ha kommit på det. Däremot så kan vanlig fusion vara något, men det ligger troligtvis 20-30 år fram i tiden eller ännu längre.

EM motorer är säkert något som man kan göra, men som alltid med såna här framtidsprojekt är det lite som flygande bilar. Någon gång kan det gå och teoretisk skulle det kunna fungera, men det är långt ifrån gångbart. Men kul vore det om det gick att göra. Däremot så tror jag vi inte ser det på jorden, om det inte är mikrorobotar (typ det jag jobbar på ;) ). Men det jag gör är också kanske 10-20 år fram i tiden för tekniska tillämpningar.

Allmänt så är min förhållning att det mesta är teoretiskt möjligt, men extremt svårt att realisera i praktiken. Mycket av det vi forskar på kommer troligtvis aldrig användas, men man kommer på mycket intressant på vägen. Till exempel blev internet en biprodukt av fysikforskningen på CERN. Samtidigt sker mycket forskning i extrem hastighet. Det jag och kollegor suttit och räknat på trodde vi inte skulle gå att realisera på flera år för 2-3 år sedan, men redan nu sker en massa experiment inom det.

De mest intressanta framstegen inom mitt område är mycket som kan leda till mycket mer energisnålare och effektivare datorer/mobiler etc, mycket bättre batterier/vätelagring och enorma framsteg med DNA-sekventiering. Snart tror man att det knappt ska kosta något att läsa av någons DNA, vilket kan göra att det blir den nya ID-handlningen. Så det finns olika framgångar i olika områden. 

Blev långt svar, men du hade intressanta frågor!

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Tack för svaren!

Ah, det är du och dina kollegor som kommer göra oljan värdelös när ni hittar lösning att lagra och transportera energi effektivera! Riskabelt för mig!

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Haha, kanske det. Men det är långt in i framtiden. Tror det fortfarande kommer finnas bra efterfrågan på olja de närmaste tio åren i alla fall.

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

Indeed, Oljan har ett bra "infrastrukturs moat"

Men jag hoppas ändå förändringen tar fart. Det kommer öppna sig väldigt intressanta fördelar(och investeringsmöjligheter) inom Vind och sol när lagring av energi blir ekonomiskt försvarbart.

Sparaklokt's picture
212
576
46
0
Sparaklokt

Roligt med att gå publikt. Själv avvaktar jag lite mer :). Intressant att ha med så intelligenta människor i den här bloggsfären...

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Gjorde en obligatorisk facebook-stalkning. ;)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar