Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Gör-det-själv vs fonder

Efter att ha läst på en hel del om aktiesparande och investerande så har jag insett att man har ganska stora fördelar som gör-det-själv investerare och småsparare mot stora fondförvaltare. Intressanta diskussioner i ämnet om småsparares konkurrensfördelar har nyligen dykt upp både på Gustavs aktieblogg och på Aktieingenjörens blogg. Mycket av diskussionen handlar om att man kan investera i mindre bolag än fondförvaltare och på så sätt skilja sig från index. 

 

Däremot är de mindre listorna under large och mid cap där de flesta fondförvaltare håller hus fulla av dåliga bolag och 40%20år delade nyligen följande graf som visar hur många bolag som visar vinst på Börsdata:

 

Källa: https://twitter.com/40procent20ar/status/757511732566847489

 

Även om man har en fördel på de mindre listorna så är det svårt att hitta bra bolag på dessa listor och det är också dyrt att handla dessa bolag då de oftast har en hög spread. Man kan få en stor fördel på att bara leta sig bort från storbolagen och ner på mid cap. Internationellt sett klassas de flesta bolag utanför OMXS30 som småbolag och de svenska småbolagsfonderna investerar oftast på large och mid cap.

 

Att ha investerat i småbolag framför storbolag har varit lönsamt de senaste 10 åren. MSCI Sweden som följer OMXS30 bolagen är upp +81 % senaste 10 åren, medan MSCI Sweden Small Cap är upp +165 %. MSCI Sweden Small Cap inkluderar de flesta bolagen med marknadsvärde mellan 1-50 miljarder kronor, vilket innebär främst mid och large cap bolag. 

 

Att som småsparare ha siktat på de bolag på mid cap har varit lönsamt de senaste åren och detsamma har det varit för aktiva fonder. De flesta aktiva fonder har slagit småbolagsindex de senaste 10 åren, men konkurrensen verkar ha blivit hårdare de senaste 5 åren och endast 4 av 30 småbolagsfonder har slagit index. Sverigefonderna som investerar på hela marknaden har haft det svårare och endast 14 av 64 fonder har slagit index de senaste 10 åren och det är främst de med en småbolagsinriktning. 

 

Totalt innebär det att runt 1 av 5 fonder klarar att slå index som också visats i många studier, vilket inte är så konstigt då många fonder har avgifter på 2 % som drar ner deras prestation avsevärt. Därmed kan man enkelt ha få den extra avkastningen från småbolagsfonder genom att investera i indexfonder. Nu finns ETF:en XACT Småbolag med en förvaltningsavgift på 0,3 %. Utöver det finns det en hel del breda indexfonder som investerar i breda index, men då med mindre småbolagsexponering. 

 

Huvudtemat i diskussionen om småsparares fördelar är däremot om man kan göra bättre själv än att investera i fonder. En fördel som småsparare är att man kan minimera avgifter och nu med lågt courtage kan man enkelt investera antingen utan courtage om man har lite att investera eller för lågt courtage på 0,5 % per byte. Byter man aktier en gång per år innebär då det en avgift på 0,5 % eller lägre, vilket är jämförbart med indexfonder. 

 

Enklaste sättet att investera själv är att skapa en egen "fond" genom att investera i en eller flera mekaniska strategier. Tiden som går åt att göra en egen sådan fond är ganska lik som att välja en fond, det tar lite tid att hitta en, läsa på om den, och man behöver se över den en gång per år, men mycket mer än så är det inte. På Börsdata finns det ett antal färdiga strategier som man kan följa och kollar man på senaste 10 åren har Magiska formeln gett + 431 % i avkastning och Graham har gett + 224 % i avkastning. Jämför man med bästa småbolagsfond, som är Öhman Sweden Micro Cap, så har den gett +284 % i avkastning. Bästa Sverigefond är Didner & Gerge Aktiefond som gett + 200 % i avkastning. 

 

Själv skapade jag en egen fond för ungefär ett år sedan som investera i 5 olika mekaniska strategier på svenska mid och large cap. Den är nu upp + 23,5 % och har därmed slagit alla sverigefonder och svenska småbolagsfonder. Så det går att slå de flesta fonderna genom att skapa sin egen fond, plus att genom att investera i alla bolag riskerar man inte att vara beroende att storbolag eller småbolag ska gå bäst framöver.

 

Vad har man för fördelar mot fondförvaltare? För det första är avgiften, vilket många gånger kan ligga på 2 % per år och därmed dra ner deras avkastning med 2 % per år. Sen måste de flesta förvaltare följa index för att annars riskerar de förlora investerare. Dessutom tenderar de fonder som slagit index att framöver förlora mot index, vilket gör att man som investerare i fonder tenderar att underprestera. Studier har visat att investerare i aktiva fonder tenderar att underprestera fonden 1-2 % per år på grund av att man byter från dåligt presterande fonder till bra presterande fonder, vilket oftast är förrädiskt på grund av fenomenet "mean reversion".

 

Slutsatsen är att man har bra fördelar att slå index som aktiv investerare mot att investera i fonder. Däremot är passiva indexfonder lämpligt för passiva investerare, då man på så sätt inte riskerar att förlora mot index. Det man som aktiv investerare måste ha koll på är att för att slå index tenderar man att underprestera mot index lite då och då, så är fallet för de flesta investerare som lyckats bra. Trots allt så lönar det sig i längden att göra det själv, bara man är medveten om det man gör.

 

Vad tycker ni? Har man fördel som småsparare mot fondförvaltare eller faller man i de psykologiska fällorna som många investerare pratar om?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Tack för intressant inlägg. 

Som du antyder krävs det en hel del disciplin att hålla fast vid sin valda metod, särskilt om det börjag gå "dåligt". 

En fördel (som jag själv utnyttjar) är att det är väldigt enkelt att månadsspara och vara väldigt passiv när det gäller fonder. Naturligtvis gäller det att motivera alla fondval där avgiften överstiger en viss procentsats, säg 0.5%. Därför blir det övervägande indexfonder för egen del, med ett fåtal undantag (t ex SHB Råvarufond med en avgift på 0.7% där jag inte hittade något bättre alternativ). Lite mer info om hur jag tänker kan du hitta här.

Förutom detta bassparande sparar jag i aktier. Inte helt mekaniskt, men en klar strategi som gör att mängden frihetsgrader är låg (och därmed risken för "dumma" köp vill jag inbilla mig). Lite mer info om hur jag tänker kring detta hittar du här.

Mvh

Egon

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Tack för att du delar Egon. Låter intressant, ska kolla in din blogg!

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Tack för tipset om XACT (Svenska?) Småbolag, den lär åka in i portföljen.

Jag halkar in på din blogg med jämna mellanrum, och än så länge har jag inte investerat i varken index (förutom i tråkportföljen med sambon) eller någon mekansik strategi. Däremot har jag noterat att dina strategier verkar gå väldigt bra för dig, samtidigt som de har visat extremt bra utveckling även när man kollar bakåt i tiden (oavsett tidshorisont, eller?).

Så nu börjar jag bli väldigt intresserad av att gå över till en mekanisk strategi. Men jag kan ingenting om det. Hur går jag vidare? Kör jag bara den magiska formeln, eller blandar man med flera strategier? Gissar att jag hittar svaren här i din blogg, men du kanske kan visa vad jag ska läsa för att komma igång? Jag har väldigt lång investeringshorisont och är inte rädd för risk.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Kul att du blivit intresserad. Visst har de kvantitativa strategierna presterat bra nu, men det går lite i vågor och de kan underprestera kommande år. Historiskt sett har många mekaniska strategier gett ca 20 % per år i avkastning, men det finns många enskilda år de också har underpresterat. Viktigt att ha i tanke efter en tid med överprestation. Men det kan mycket väl överprestera, Magic formula har varje år överpresterat sedan 2012.

Har skrivit ihop det mesta om mekaniska strategier på Enklainvesteringar.se, dels om modellerna och i FAQ:en. Så kolla där. Andra bra sidor är Acquirersmultiple.com, Investingforaliving.us, Quant-investing.com och Alphaarchitect.com. Börsdata har också lite info om diverse strategier. 

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Tack, verkade finnas en hel del matnyttigt på din sida. Ska försöka sätta mig imorgon och läsa igenom det.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar