Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Genomgång av kvantitativa ETF:er

Om man vill investera i kvantitativa strategier men vill inte själv göra jobbet finns det ett antal amerikanska ETF:er där ute på marknaden som gör det åt en. Dessa går enkelt att köpa via mäklare på samma sätt som amerikanska aktier. Tänkte gå igenom de ETF:er som investerar kvantitativt och finns ute på marknaden idag.

 

Alpha Architect är en förvaltare som är mycket öppen med sina investeringsstragier, dels via sin blogg och så har de skrivit flera böcker i ämnet (Quantitative Value och Quantitative Momentum). De har ETF:erna QVAL, IVAL, QMOM, IMOM som alla är baserade på de två böckerna som de skrivit. QVAL och IVAL investerar i USA respektive utvecklade marknader utanför USA i aktier utifrån EV/EBIT med F-score (se deras filosofi här). QMOM och IMOM är desamma men med fokus på aktier utifrån momentum (se filosofi). Totalt kostar de båda 0,79 % i avgift per år och har totalt 50 aktier i båda strategierna. Hittar inte längre till deras back-test av strategierna, men tidigare resultat visade på runt 15 % per år om man tar hänsyn till avgifter.

 

Cambria Funds som drivs av Meb Faber har också en del kvantitativa ETF:er som man kan investera genom. Meb Faber är också öppen med sina strategier och har skrivit böcker om de flesta. Han har tre ETF:er som investerar efter Shareholders yield tillsammans med lite värdemått. De är kallade SYLD, FYLD och EYLD och investerar i USA, utvecklade marknader utanför USA och i tillväxtmarknader. Strategin är beskriven i boken med samma namn (Shareholder yield) där mycket tas från följande artikel (skriven av de på Alpha Architect). Totalt är det 100 aktier i varje ETF och 0,59 % i avgift.

 

Utöver de aktie-ETF:er Cambria har, så har de mer makro-inriktade ETF:er. Dels har de ETF:en GMOM, som investerar efter taktisk tillgångsallokering och jag valt att använda som min exponering mot detta. De har också ETF:en GVAL, som investerar i de billigaste börserna efter CAPE och andra värdemått. De har också den simpla ETF:en GAA, som endast ska efterlikna den totala världsportföljen.

 

Vad är då fördelarna och nackdelarna att investera i ETF? Fördelarna är att de gör jobbet åt en och man får bra riskspridning. Dessutom så är det svårt att få tillgång till marknader som de investerar i. Nackdelen är främst den som gäller de flesta fonder; de investerar i för stora och för många bolag. Snittmarknadsvärdet är 40-50 miljarder USD för de amerikanska ETF:erna (H&M:s marknadsvärde är 40 miljarder USD) och är 10-15 miljarder USD i ETF:erna utanför USA. De flesta testerna jag läst visar på en skillnad på flera procentenheter för värdestrategier i stora bolag vs små bolag. Bara genom att ha en mer koncentrerad portfölj och investera i klart mindre bolag så visar många backtester att den historiska avkastningen ökar med 5 % per år.

 

Oavsett är dessa ETF:er intressanta alternativ om man inte vill göra jobbet själv och kommer troligtvis slå index och de flesta fonder framöver. Trots det tror jag att man kan göra det bättre själv. Lite annat är det med makrovarianterna av dessa ETF:er, så som GMOM och GVAL, då de investerar i samma index som man själv gör. Dessa två har jag i min portfölj och är nöjd med. Mer om hur man kan implementera en egen global kvantitativ värdeportfölj framöver. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Johan J (ej registrerad)

Tycker du det är lämpligt att droppa in en liten del av sitt månadssparande i GVAL?

Anonymous's picture
Patrik A (ej registrerad)

Tack för intressant inlägg!

Jag undrar hur du tänker angående att dessa investeras i USD och att f n är dollarn rätt dyr. Är inte risken att eventuella värdeökningar äts upp av eventuell framtida nedgång av dollarkursen? Om du ser dessa som långtida investeringar, på hur lång sikt då?

mvh

Patrik

 

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

@Johan Det kan det vara, beror helt på vad du har för sparande i övrigt. Har den som en bra internationell exponering med ca 5 % av portföljen.

@Patrik Så alla ETF:er ovan är ju noterade i dollar men de underliggande tillgångarna behöver inte vara det. Om du köper t.ex. ETF:en IVAL kommer den att ta dina dollar och växla det till lokala valutor och köpa aktier runt om i världen efter detta, på samma sätt som en globalfond i Sverige är i SEK men 99 % av innehavet är noterat i andra valutor. Ingen av de ETF:er som jag nämner ovan är valutahedgade, så alla aktier är i lokal valuta. Den dyra dollarn gör bara att man ska hålla sig borta från amerikanska aktier och obligationer. 

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Intressant inlägg som vanligt.

Off topic: Känner du till eller har läst följande studie: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1508852

Vad har du i så fall för tankar kring slutsatserna? Tycker själv studien är mycket intressant.
 

Anonymous's picture
Nick (ej registrerad)

Tack för ännu ett bra blogginlägg.

Till er som vill lära er mer om Vad en ETF är så vill jag tipsa om podcasten "The investors podcast som i episod 48 och 49 pratar om ETF:er med DR. Wesley Gray som ligger bakom Alpha architect. https://soundcloud.com/theinvestorspodcast/tip-048-investing-in-etf-with...

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Tack för det fina inlägget :) Hur mycket behöver man investera för att göra det själv på en global värdeportfölj? Om man räknar med att göra det på Degiro.

 

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

@vapidomu Tack för tips. Var lång studie så kan återkomma om jag hinner kolla på den i detalj. Annars verkar abstractet låta i samma form av momentum, och att de säger att momentum är mindre effektiv vid all-time-highs. Låter ju vettigt, mycket i linje med tidigare studier jag sett med den extra kommentaren att det är mindre effektivt vid all-time-highs.

@Nick Tack för tips. Också lyssnat på dem, de är riktigt bra.

@Anonym När jag pratar global värdeportfölj syftar jag mest på USA + Europa som är 70 % av världens börsvärde och går att täcka via flera förvaltare idag. Såg nu att DeGiro sänkt courtaget rejält på europeiska marknader. Så Europa + USA kan man handla från 5 kr uppåt, vilket gör att man kan i stort sett starta med en portfölj på 10 000 kr (10 aktier x 1000 kr) och få kostnad på ca 1 % per år. I jämförelse kan kostnaden bli ca 1,5 % för en portfölj på 50 000 kr hos Avanza (0,5 % växlingscourtage, 1 % courtage för hälften USA och hälften Europa-börser) vilket är lämplig minsta nivå där (resonerar att det är lämpligt att hålla kostnader under 2 %).

Anonymous's picture
D. (ej registrerad)

När investingforaliving slutade uppdatera sitt GTAA AGG3-spreadsheet gjorde jag en kopia och uppdaterade själv. Nu har det slutat fungera, något är trasigt, förmodligen hos Google, sjukt irriterande.

Har du provat Allocate Smartly som han refererade till eller vet du om det finns någon annan liknande tjänst? Hur tänker du kring kostnader för sådana tjänster, $30/m eller $300/y är lite saftigt tycker jag, men samtidigt är det kanske en rimlig kostnad för mig om man ser till portföljens storlek. Det blir typ 0,6-7% i årsavgift.

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Hej,

Ja, lite saftigt. Jag har ju gått över till GMOM för att slippa att göra jobbet själv. Blev också billigare med courtage och växlingsavgifter. Men om man vill göra jobbet själv går det ju använda deras tjänst. Men du kan ju också testa sätta ihop ett ark själv med tickers från Google finans. Kolla under mina portföljer och Dual momentum-dokumentet, gjort så för mina aktier. Eller gå igenom alla 10 eller så ETF:er manuellt i slutet av varje månad själv, kan ju vara "värt" 30 dollar att spara. Gjorde så med Dual momentum till en början.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar