Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1379
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Global kvantitativ värdestrategi

På grund av mäklarnas sänkningar av courtage mot marknader världen över har jag valt att skapa en global kvantitativ värdestrategi. Efter sänkningarna har nu både Nordea och DeGiro bäst courtage med 0,03-0,06 % på alla köp där DeGiro också har möjlighet till att undvika valutaväxling. Själv är jag däremot kund hos Avanza och trots det billigare courtage som också sänkt courtaget men inte lika mycket, förhoppningsvis kommer också Avanza sänka mer framöver för att stå sig i konkurrensen.

 

Denna globala kvantitativa värdestrategi kommer att ersätta min tidigare Value composite + F-score för USA och mina innehav i ETF:erna IVAL och IMOM. Anledningen till det stora bytet är att just gå över och sköta allt kvantitativt aktiesparande själv och för att utnyttja den effekt som finns om man investerar i flera marknader (se detta inlägg).

 

Anledning till byte

Här är lite motiveringar till bytet:

 

  • Får exponering mot mindre bolag i jämförelse med stora bolag via ETF:er. Skillnader i tester av småbolag vs stora bolag:
    • What works on Wall Street: 3 % mer per år mellan bolag på över 200 MUSD jämfört med large cap bolag
    • OSAM: 4 % per år mer för bolag mellan 50 MUSD och 200 MUSD jämfört med de över 200 MUSD
    • Acquirers Multiple: 8 % mer per år för bolag över 200 MUSD jämfört med large cap (topp 1000 aktier, > 3000 MUSD)
  • Exponering mot 70 % av världens marknadsvärde. Synergieffekt kan ge uppemot 2-3 % per år jämfört med att ha enskilda marknader.
  • Koncentrerad portfölj. Historiskt har det gett 2 % per år i högre avkastning mot en diversifierad portfölj på 50-100 aktier.
  • Bättre strategier. Uppskattad effekt 1-2 % per år utifrån tester.

 

De flesta av motiveringarna ovan är till varför jag nu bytt ut ETF:erna mot en egen strategi, medan synergieffekt också gäller för den tidigare amerikanska portföljen. Om vi lägger ihop de olika effekterna ovan fås en avkastning på närmare 5-10 % mer i jämförelse med ETF:erna. Nu kanske det inte blir så stor skillnad, men den stora skillnaden blir främst att investera i mindre bolag där den stora skillnaden i prissättning finns.

 

Strategin

Då courtaget är ganska hög så kan jag endast ha en strategi. Efter nu studerat alla möjliga studier så har jag kommit fram till att bäst är ändå Trendande värde (trending value). Därmed kommer jag starta en koncentrerad Trendande värde-portfölj med 10 aktier som investerar i de bästa och billigaste aktierna i USA, Kanada, Norden, Tyskland, Holland, Belgien, Portugal, Frankrike och Italien. Gränsen i marknadsvärde kommer att vara 50 MUSD, med en viss gräns för likviditet.

 

Anledningen till att just använda 50 MUSD i gräns är att komma åt de mindre bolagen som är mindre bevakade av lokala aktörer, något som visat sig varit lönsamt i de flesta fallen. Det är den stora fördelen som småsparare.

 

Kostnad

Minsta courtagekostnaden hos Avanza är 0,25 % för aktier i Norden, Tyskland, Finland, USA, Kanada, Holland, Belgien, Portugal, Frankrike och Italien (70 % av världens börsvärde) med de nya courtagen. Minsta courtage skiljer sig på de olika marknaderna och courtaget blir då högre på vissa om man inte investerar 40 kr / 0,25 % = 16 000 kr per position, en avvägning man för göra beroende på storlek på portfölj. Med ett byte per år och en växlingsavgift på 0,25 % per köp blir kostnaden per år totalt 1 %.

 

Summering

Med de nya courtagen kommer jag att investera i en koncentrerad portfölj med 10 aktier efter trendande värde i Nordamerika och Europa. Totalt kommer denna portfölj utgöra ca 20 % av mitt sparande och kommer med min net-net portfölj, EYLD och GVAL utgöra den internationella exponeringen av aktiesparandet. Det känns både roligare och bättre att ha nu full kontroll över denna strategi, och förhoppningsvis kommer det leda till högre avkastning framöver.

 

Källor:

OSAM - Microcap as an Alternative to Private Equity

http://blog.alphaarchitect.com/2014/10/07/the-quantitative-value-investi...

http://acquirersmultiple.com/2016/05/comparing-the-acquirers-multiple-in...

http://investorfieldguide.com/2014115how-concentrated-should-you-make-yo...

http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/global-v%C3%A4rdeinvestering

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

I dina svenska kvantitativa portföljer, vilken storleksgräns har du där? Small cap?

Anonymous's picture
Bananen (ej registrerad)

Hur är du på valutarisken? Finns ju alltid inbyggd i vinsten hos globala SEK-noterade bolag också, men nu blir det ännu mer påtagligt.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Var hittar du data gällande alla ovan nämnda marknader? Finns det ngn screener utöver börsdata du använder? Isf är den bra och kostnad för denna? Tack för en bra blogg.

Anonymous's picture
Edvin (ej registrerad)

Intressant läsning! Kommer du behålla din amerikanska net-nets-portfölj?

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Jag inkluderade Tyskland i två portföljer jag satte samman för ngr veckor sen efter  courtageprissänkningen, med Quant-investings screener. Och jag blev rätt besviken på hur litet Avanzas Tysklandsutbud var i praktiken. Företag efter företag (tyska, minst 100 milj. USD) i screenerresultatet fanns helt enkelt inte. Något som sällan hände i Degiro. :(

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

HeJ

undrar vad du använder för källa/or för att screena fram VC?

mvh

Thomas

Anonymous's picture
Ted (ej registrerad)

Vad är din syn på att utgå ifrån länder med lägst CAPE och sen leta värde i den skaran marknader? 

Idun Kvant's picture
1
2
0
0
Idun Kvant

Även jag har sedan några år en kvantvärdeportfölj. Sedan i somras förra året har jag inkluderat norden + USA, men har planer på att utöka till flera länder. Dock är min nuvarande tanke att över tid slussa över detta till Degiro.

Idun Kvant

Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Tack för alla kommentarer. Lite svar:
2. Använt mid cap som gräns, men tänkte gå över till 500 miljarder i marknadsvärde istället.
3. Tänker att det är samma som en globalfond som detta ersätter. Inget jag reflekterar mycket över. Sett tester på det och finns inte mycket fördelar att hedgea valuta.
4. Använder Quant-investing.com som screener. En månad kostar 400 kr, så ganska dyr men räcker med att kolla en gång per år.
5. Jag kommer ha kvar min net-net portfölj och kanske inkludera mer globala bolag där med.
6. Ok, oftast brukar de kunna lägga till dem om man mailar och frågar efter det. Gjorde det för amerikanska net-nets. Får se hur det går nu.
7. Använder quant-investing.com
8. Inte sett det testat, kan funka men svårt att kombinera på det sättet. Därför har jag bara alla länder, för då bör man få de billigaste i också de med låg cape.
9. Kul! Du får berätta hur det blev. Funderar också på det, men drygt med att flytta värdepapper och ganska trevligt med Avanzas graffunktioner när man har blogg.

Idun Kvant's picture
1
2
0
0
Idun Kvant

Angående #10:9

Jag har haft (och har delvis fortfarande) mina portföljer splittade lite hur som mellan ISK (Degiro), IPS (Avanza) samt företagsägd KF (Avanza) o aktiedepå (Degiro).

Jag har inte flyttat värdepapper till Degiro utan istället passat på vid nyinsättningar eller vid försäljningar i Avanza. Håller dock med om att man går miste om graffunktioner. Har istället hållit koll på totalportföljen i excel och på senare år i google spreadsheet, vilket för övrigt råkade sammanfalla med tidpunkten då jag började intresserera mig mer seriöst för värdepappersinvestering och systematisk sådan i synnerhet.

Idun Kvant

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar