Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Golden Butterfly portfolio

När det kommer till investeringar vill många helt enkelt ha ett långsiktigt tryggt och stabilt sparande. Många avskräcks att investera i aktier på grund av den volatilitet det medför och risk för stora förluster och ser enda alternativet att spara på ett sparkonto som i dagsläget ger nollränta. Här på bloggen har jag skrivit en hel del om olika sätt att få högre avkastning till låg risk, men oftast kräver dessa både tid och engagemang för att de ska fungera. För den som saknar det så finns det bra alternativ att investera efter och ett av de senaste är Golden Butterfly Portfolio där jag ska tacka Erik som länkade till den i kommentatorsfältet på Inaudibles blogg. Principen är i stort sett densamma som i permanenta portföljen som Jan Bolmeson på Rikatillsammans.se och Mikael Syding rekommenderar, enda skillnaden är att man har en större andel aktier i portföljen.

 

Portföljen introduceras på sidan PortfolioCharts.com, en riktigt bra sida för den som vill utforska olika portföljmodeller. Portföljens innehåll är följande:

 

 

På svenska innebär det att portföljen innehåller 20 % stora bolag, 20 % småbolag, 20 % obligationer, 20 % korta räntepapper och 20 % guld. I stort sett har man endast lagt till en del småbolag jämfört med den permanenta portföljen vilket har ökat aktieandelen.

 

Avkastningen för portföljen är 6 % per år inflationsjusterat och 10 % per år nominellt räknat. Det är lika mycket som den amerikanska börsen har gett under samma period men där volatiliteten är långt mycket lägre och det sämsta årsavkastningen är -9 % jämfört med -37 % för aktiemarknaden. Jag gjorde samma simulering på PortfolioVisualizer som bekräftar resultaten (och den tidigare analysen är troligen byggd på):

 

Kollar vi individuella år så har avkastningen inte varit negativ två år i rad och portföljen har endast visat negativt resultat 5 av de senaste 44 åren där 2015 var ett av dessa år. Testet i PortfolioCharts visar på max 2 negativa år.

 

Det fina med PorfolioCharts är att där kan man också visa hur utfallet för ett hypotetiskt sparande på 10 000 USD per år skulle bli utifrån olika startår vilket visas nedan:

 

Om man siktar på att leva på sitt kapital och investerar tungt så går detta ganska snabbt att uppnå:

 

 

 

Fortfarande slår aktiva strategier så som Aggressiv Global Tillgångsallokering denna portfölj men den passar bra för den som inte vill vara aktiv i sitt sparande och uppdatera allokeringarna varje månad. Om man vill kan man också byta ut aktiedelen mot beprövade aktiestrategier eller aktiva ETF:er som QVAL och IVAL, men man kan också nöja sig med att välja svenska standardfonder istället. Endast en aning lägre avkastning (0,5 %) fås om man byter ut hela aktiedelen i portföljen till en globalfond.

 

För skoj skull valde jag också skapa en motsvarande portfölj för svenska tillgångar. I detta test valde jag att använda 20 % MSCI World, 20 % MSCI Sweden, 20 % svenska statsskuldväxlar, 20 % svenska obligationer och 20 % guld. Allt räknat i kronor. Totalt gav det en avkastning på 8,5 % per år. På grund av att den är i kronor är däremot största nedgången på -22 % lite större då svenska börsen har gått ner mer samt 40 % av portföljen är i dollar. Här är utvecklingen:

 

 

Portföljen är klart ett intressant alternativ för den passiva investeraren som vill ha en stadig avkastning, något en stor majoritet av spararna vill ha. Portföljen har också riktigt höga SWR = Safe Withdrawal Rate på 5-6 % som man kan ta ut per år utan att behöva minska uttagen framöver.

 

Exempel på fonder man kan ha i portföljen är en global indexfond och en svensk indexfond, alternativt någon småbolagsfond, tillsammans med en obligationsfond, räntefond och guld ETF. Det skulle kunna vara SPP Aktiefond Global, Avanza Zero eller Nordnets Superfond Sverige, AMF Räntefond Lång, Spiltan Räntefond och ETF:erna GLD eller IAU. 

Taggar (blogg): 
Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Bra inlägg som vanligt, och tack för försvenskninge och backtestet av Gloden butterfly. Jag är på gång med mitt inlägg om en svensk variant av räntebaserad Dual Momentum, men våren har kommit emllan. Som sagt är ju golden butterfly ett väldigt bra alternativ för en amorteringportfölj. Åter igen tack tll Erik som tipsade.

Går det att komplettera ditt backtest av den amerikanska strategin med dollarkursen för att se vad max nedgång är i SEK med den?

-22% för den svenska varianten är avskräckande för mig, -8% för den amerikanske är bättre. Du häleder ju delar av den större nedgången i den svenska portföljen till dollarexponering, så man blir ju intrresserad av hur orginalportföljen presterat i SEK?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Nja, den amerikanska varianten är gjord på Portfolio Visualizer och de har bara data i dollar. Har tyvärr inte så bra data för amerikanska small cap och amerikanska räntepapper själv. Men vi kan kolla enstaka år hur det gått och speciellt året 2002. Aktier i USA föll med -25 %, dollarn föll med kronan med -20 % och räntor gav knappt någon avkastning. Guld var det enda som gick upp med 25 %. Så 40 % i amerikanska aktier, 40 % i räntor och 20 % i guld blir totalt (0,4*0,75*0,8+0,4*0,8+0,2*1,25*0,8) = 0,76, alltså en nedgång på -24 % vilket blir värre än den svenska varianten. USD/SEK är för volatil för att få ner den totala risken avsevärt och det är främst den som påverkar avkastningen för den svenska så att den blir mer volatil. 

Väntar på räntebaserad dual momentum, kan bli riktigt intressant!

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Trevligt att se det benchmarkat. Har funderat på att använda en liknande modell för en del av familjens ekonomi som det är okej att ta ut pengar ifrån, dvs medel lång placerings horizont. T.ex på hur hushållets ekonomi kan delas upp:
Cash - Pengar vi ska ha nu!
Golden Butterfly  - Ok att ta ifrån, Ny bild / Altan / Resor / osv
Pension - Börsen.

Tänkte höra du som har koll på ETF:er och dylikt, finns det något som är bättre än en räntefond  bland ETFer?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Kul. Ja, finns en massa i USA men om du kollar i Sverige finns det nyligen en obligations ETF som en läsare tipsade om; XACT Obligation med endast 0,1 % i avgift. Finns däremot inga korta räntepapper, men där är nästan sparkonto bättre.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Har en liten räntekombo själv. 
Nordea Stratega Ränta 
Spiltan Räntefond
SEB korträntefond USD Lux (byter till den då jag tycker USD är lågt)

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Men som sagt, hade varit skönare med en ETF

Anonymous's picture
joaikm (ej registrerad)

Om man månadsparar in en Golden butterfly portfölj, ska man köpa i alla delarna eller väljer den del som tex. gått sämst?

 

Har ni era utländska ETF:er i ISK eller KF? Tänkte på skatten. Men det är iof bara aktuellet om fonden har utdelning om jag förståt den rätt...

 

 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Man kan nog göra det som känns bäst. Månadsvis omfördelning fungerar oftast lite bättre än årsvis, så det är nog bra att försöka jämna ut vid varje månadsinsättning. Har också sett studier där man gör som du säger och investerar lite mer i de tillgångar som gått dåligt, vilket ger lite extra avkastnign i längden.

Själv har jag i ISK, men KF kan ju vara bättre då många ETF:er har utdelning. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar