Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Golden Butterfly Portfolio på Shareville

Senaste månaderna har jag skrivit en serie av inlägg om passivt sparande och passiva portföljer. För att avsluta denna serie inlägg skapa en Golden Butterfly portfölj på Shareville, se denna här. För den som vill läsa mer om denna portfölj läs i så fall inläggen om Golden Butterfly Portfolio. Golden Butterfly är min favorit när det kommer till passiva portföljer, eftersom det gett stadigt lika hög avkastning som börsen men till mycket lägre risk. Tycker att grafen nedan är ett bra exempel, som visar portföljens utveckling under 30 år, med start varje år sedan 1972 (mörkt tidigare år, ljust senare år).

 

Innehaven är följande:

 

 

Anledningen till att jag startat denna portfölj är för att visa enkelheten över att starta ett passivt sparande. Portföljen kommer sen att uppdateras en gång per år enligt fördelningen ovan och mer än detta behövs inte för att får ett jämnt sparande. Hittills har den varit aktiv i två månader och haft en stadig utveckling på + 4,43 % och den märkte knappt av Brexit-oron, man blir lite smått imponerad av den stadiga utveckling den gett:

 

 

 

Ett passivt sparande är något som passar de flesta privatpersoner där ute som varken har tid eller lust att sätta sig in i aktiemarknaden och försöka slå index. Att investera aktivt är simpelt, men inte lätt, och i slutändan ett nollsummespel vilket få privatpersoner kommer ut som vinnare i. Att på ett diversifierat sätt investera i en typ av portfölj så som Golden Butterfly eller den Permanenta portföljen passar de flesta då avkastningen är stabil samtidigt som förlusterna inte är så stora. I tider med dystra utsikter för framtida avkastning i både aktier och obligationer kan detta då vara en lösning.

 

De tidigare inläggen i serien om passivt sparande:

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Undra sa flundra (ej registrerad)

Vilket kosmiskt sammanträffande att just 20% är optimal andel i varje pajbit. 
Ingår det i gyllene fjärilen att man ska balansera om? Hur ofta isåfall?

Investerarstatistikern's picture
4
9
0
0
Investerarstati...

Portföljen kommer sen att uppdateras en gång per år enligt fördelningen ovan

Anonymous's picture
Undra sa flundra (ej registrerad)

Årlig balansering blir ju att man försöker tima marknaden och minskar i det som gått bra och ökar i det som gått mindre bra, Men let the trend be your friend heter det ju. Let your winners run. Hur går det ihop?

Investerarstatistikern's picture
4
9
0
0
Investerarstati...

Denna strategi är mer åt "mean reversion", inte momentum. Såväl mean reversion som momentum är anomalier som visat sig kunna ge överavkastning.

Anonymous's picture
En stilla flundran (ej registrerad)

Fast momentum och mean reversion blir ju motsatta bets. Båda kan ju inte få rätt och överavkasta?

Investerarstatistikern's picture
4
9
0
0
Investerarstati...

Delvis motsatta bets. Momentum behöver ju dock inte innebära att det är dyrt utan att det gått upp mycket under den senaste tiden. Om man tillämpar mean reversion köper man "undervärderat" och väntar på att värderingen ska bli rätt (högre).

Momentum funkar på kortare tidshorisont medan mean reversion verkar på längre horisont. Således kan båda "få rätt". 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

@Undrasaflundra 20 % är från att det har funkat bra att likavikta alla dessa tillgångar. Sen kan man ha olika viktning och det är upp till en själv hur man vill göra. Kolla in denna sida så finns det en uppsjö av olika alternativ: https://portfoliocharts.com/portfolios/

När det gäller momentum och mean reversion så är det som Investerarstatistikern säger, denna portfölj lutar mer åt mean reversion. På kort sikt funkar momentum och på lång sikt mean reversion. Årlig ombalansering så är det mean reversion som funkar bra, månatlig passar bra för momentum. Man skulle kunna investera i den tillgång varje månad som gått bäst av de 5 olika och få bättre avkasnting än index, men den skulle däremot vara mer volatil och kräva mer arbete. Testade det här: http://www.enklainvesteringar.se/uncategorized/varianter-av-permanenta-p... Saken med Golden Butterfly är att den kräver knappt något underhåll och är riktigt stabil. 

Pelle's picture
2
7
3
0
Pelle

Hej igen,

Nu har jag försökt mig på att göra lite backtester av Golden Butterfly, Permanent och AGG 3. Om du har tid och lust så skulle vara otroligt tacksam om du kan ta dig en titta på detta.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar