Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Guld, olja och tillväxtmarknader

Guld, olja och tillväxtmarknader, vad har detta gemensamt? Jo, de har gått otroligt dåligt de senaste åren och varit "contrarian" satsningar som har skrivits mycket om.

 

MSCI Emerging Markets index har gett en avkastning på -3 % per år de senaste 5 åren jämfört med 10 % per år för MSCI World (i dollar). Det ser inte så ljust ut i de flesta tillväxtmarknaderna idag, då Brasilien och Ryssland har lågkonjunktur och Kina verkar sakta in. I andra tillväxtländer så tuffar det på ganska bra, men inte alls i samma utsträckning som tidigare. Det visar också på den vanliga missuppfattningen att hög BNP-tillväxt ger hög avkastning på börsen. De utvecklade marknaderna har växt mycket långsammare än tillväxtmarknaderna men ändå gett högre avkastning. Jag trodde för 2 år sedan att trenden för tillväxtmarknaderna borde vända, men det visade sig vara klart felaktigt och en investering i MSCI global har gett bättre avkastning. Nu var jag inte länge i min position, så jag förlorade inte mycket på det. Detta visar att oftast så håller trenden håller i sig längre än man tror, så det ska bli intressant att se när det väl vänder.

 

Ett annat contrarian bet som jag gjorde var att köpa guld för några månader sen genom ETF:en SPDR Gold Shares GLD. Positionen är nu ner -6 %. Sedan toppen 2011 så är nu guld ned - 44 %. Jag har läst och hört om folk som tagit guldpositioner sedan år 2013, vilket visade sig vara alldeles för tidigt. Vi är i och för sig endast ner med - 10-20 % sedan dess, men jämfört med t.ex. S&P 500 som är upp 25 % så är det ganska stor skillnad. Det ska bli intressant att se om det är nu själva vändningen sker, men fortfarande så har den inte riktigt skett och det är tidigt att säga. Det kan mycket väl fortsätta ett år till innan marknaderna vänder. Själv har jag varit lite sugen att öka min position men kommer att vänta tills trenden har vänt, då det är svårt att veta vad det "egentliga" värdet bör vara.

 

Samtidigt satsade jag på olja genom att köpa Tethys Oil. Det visade sig bra i det korta perspektivet då BRENT gick upp från 43 USD till 53. Sedan vände det ner igen och oljepriset är ner från ca 50 USD under augusti-oktober till 40 i dagsläget. På bara 1,5 år har oljepriset gått ner med -65 %. Min position i Tethys Oil är däremot positiv och har gått upp med runt 13 % sedan augusti. Återigen ska det bli intressant att se var botten kommer och det visade sig återigen för tidigt att utse botten i augusti-september.

 

Det är intressant hur alla dessa tillgångar fortsätter göra nya lows. Det visar på svårigheten i att göra "contrarian" satsningar och tajma bottnar. Det visar också mycket på vikten av att följa marknaders momentum, då många gånger det som går ner fortsätter att gå ner och vice versa. Det kan också ta extremt lång tid innan priset vänder och det fortsätter upp. Guld genomgick samma nedgång som olja under 2012-2013 och har sedan dess fortsatt att gå ner i 2 år till. Det kan mycket väl vara så för olja framöver, trots att det mycket väl kan uppstå översålda situationer så som den i augusti.

 

Däremot tror jag att det är i lägen som dessa, efter fleråriga nedgångar i guld och råvarupriser som man kan fynda. Jag har nu en position i guld genom GLD på ca 4 % av min huvudportfölj, något jag avvaktar med att öka i det närmaste taget. Jag har också en del aktier i Tethys Oil, men en stor del av dessa är via de kvantitativa portföljerna och något som jag snarare ser som en aktieinvestering. Jag har börjat att ta en liten positon i ETF:en iShares S&P GSCI Commodity (GSG) som investerar i alla råvaror men där olja är uppemot 80 % av ETF:en. Detta för att få en bred exponering mot alla råvaror som nu tagit stryk då det känns som det börjar bli ett översålt läge plus som något att komplettera min GLD positon med. Totalt är målet att ha mellan runt 5 % av portföljen i råvaror och guld för att komplettera mitt aktie och ränteinnehav. Notera att detta är ganska riskfyllda chansningar och råvarumarknaden kan fortsätta ner i flera år till. Men när råvaruindex inte har varit så här lågt sen 90-talet så kan man inte låta bli att ta en position, se grafen nedan. 

 

 

Angående tillväxtmarknader så har jag funderat på att ta en position, men ser inte riktigt en anledning i det jämfört med placera pengarna i kvantitativa strategier och dual momentum. Detsamma gällande de aktie-ETF:er som investerar i guld och råvaror, de har alldeles för hög korrelation med aktieindex för att ha det som ett komplement till aktier i övrigt. Samma där går jag hellre på kvantitativa strategier.

 

Hur ser ni på guld, olja och tillväxtmarknader? Något som är värt att satsa på?

Taggar (blogg): 
Olle Jacobsson's picture
8
3
1
0
Olle Jacobsson

Vad tänker du om mängden papperguld vs "fysiskt guld" håller du med om att det är en förklaring till fallet eller är det en "urban skröna"..

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2015...

I mina ögon känns det som om det förklarar en del av nedgången....och det är därmed inte efterfrågan som styr, utan hur investerare väljer att skapa sin exponering. Det som krävs i mina ögon, är att folk slutar tro på att vissa av produkterna verkligen ger dem det skyddet de söker...krävs väldigt liten förändring i mängden människor som väljer exponera sig mot fysiskt/paper gold för att trenden ska vända... Det är i mina ögon triggern man ska hålla utkik efter. När det börjar pratas om skillnaderna, lär vi nå tippingpointen som får priset att vända upp...fram tills dess lär enbart mer paper guld skapas för att möta investerares efterfrågan på "trygghet". Alternativet är en om en ny Lehman situation uppstår

MIn syn på guld är att det kommer fortsätta falla...men att eventrisken är positiv, vilket innebär att större skakningar kan skapa uppgång (samma sak med olja, positiv event-risk). Medan aktier har en "negativ event-risk" just nu..

SpreZZaturian's picture
236
227
67
0
SpreZZaturian

Jag gillar tankarna.

Själv ägnar jag mig ofta åt riktiga långsvingar, dvs jag ackumulerar gärna tillgångar från och med att de blir ok värderade, rakt igenom hela svackan till botten, var den än infinner sig, och fortsätter att köpa upp till OK-nivån. Sedan håller jag en bit in i uppgången, men säljer oftast långt innan vad som visar sig bli toppen.

Ibland gör jag samma övning på kortsidan, men i huvudsak tycker jag blankningar ska gå i pengarna helst omgående men i vilket fall inte få löpa mer än några veckor utan att ge vinst.

I stort sett alla mina affärer blir förlustaffärer första 12-36 månaderna. Det är bra för då hinner jag köpa desto mer och billigare.

 

PS: Observera att det INTE är så att det finns 300x så mycket claims på fysiskt guld som det finns fysiskt guld. Det där är "claims" i förhållande till ett visst mellanlager som inte har någon relation alls till mängden riktigt guld.

Anonymous's picture
Lord Metroid (ej registrerad)

Om man ska investera i Guld så gillar jag iShares ETF; IAU över GLD. IAU är mer backade av fysiskt guld i jämnförelse med GLD som kan investera i mera derivat enligt prospektet.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Olle och Metroid: Vet om farhågorna med detta, men hoppas att det inte är så stor risk. Säkert kan IAU vara bättre, men jag har valt att ta GLD då den är störst och jag har själv sett flera kända namn med investeringar i den som säkert har grundligt gått igenom och kollat så att innehaven är säkerhetställda. Har hellre GLD än köper hem guldmynt, även om det skulle vara skoj bara för att. Kollade på amerikanska rapparvideos och blev lite sugen på att investera i en guldlänk så man kan skryta med sitt guldinnehav.

Sprezzaturian: Kul, det var lite samma tanke som jag hade. Ta en position nu och öka eftersom. Har samma tankesätt där, det kan mycket väl vara att priserna fortsätter nedåt i flera år till, det har ju kännts som köpläge sen årsskiftet. Bra tankesätt att inte gå helt in, utan öka positionen allt eftersom. Tänkt följa den modellen, känns som de flesta framgångsrika investerarna jag läst om gjort så. Ska bli intressant att se också hur lång tid det fortsätter nedåt, läste att bear marketen i gruvaktier har varit väldigt lång efter historiska mått. 

Anonymous's picture
Lord Metroid (ej registrerad)

Håll dig undan från fysiska guldmynt. Alldele för stor stöld risk samt att avgifterna och  spreaden är urusla.

Anonymous's picture
Patrik N (ej registrerad)

Mycket intressant iaktagelse. Jag tycker också att tillväxtmarknaderna som helhet ser billiga ut.

Kollar man Shiller PE är det på 11, och indikerar en reell avkastning de kommande 10-15 åren på ca 8% / år. Värderingen är lägre än den historiskt varit (historiskt medel är 19 sedan 1995).

Kollar man dessutom hur value gått vs growth, så har Skagen ställt ett snyggt diagram i deras senate marknadsrapport: https://www.skagenfonder.se/globalassets/pdfs/status-reports/sweden/skagen-kon-tiki/2015/skagen-kon-tiki-november.pdf

Den visar att value underperformat growth på EM i drygt 5 års tid. Detta är också en anledning att den tidigare så hyllade Skagen Kon-Tiki-fonden nu är väldigt impopulär. Skulle value på EM vända och outperforma igen, samtidigt som värderingen på EM går tillbaka till sitt medel så kommer Skagen Kon-Tiki sannolikt ge en otroligt bra avkastning.

Ett bra tips är att använda pensionspengar, t.ex. PPM och placera i EM. Eftersom man årligen får nyinsättningar så ökar man hela tiden positionen i takt med att priserna blir lägre (om de nu blir det).

Jag är iallafall helt övertygad om att en investering i EM på 10-15 års sikt kommer ge en bra avkastning.

Anonymous's picture
Karl (ej registrerad)

"Jag har börjat att ta en liten positon i ETF:en iShares S&P GSCI Commodity (GSG) som investerar i alla råvaror men där olja är uppemot 80 % av ETF:en"

Basicfrågor från en nyfiken:

Ska den inte följa indexet GSCI? Varför består olja av 80%?

Vet du hur ser världens fördelning av råvaror ut?

Exempelvis, hur stor del är energi, hur stor del är metaller & hur står del är jordbruksprodukter om man räknar dem som de 3 stora.

Mvh

Karl

 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

GSG är mest olja och det är för att största delen av världens råvaror och råvaruproducenter är just oljerelaterat. Här är i jämförelse index för råvaruproducenterna, som till 70 % är oljerelaterat: https://www.msci.com/documents/10199/6721875c-2de5-4b91-b46d-b7a5d82c9007 Så om man vill hitta en mer diversifierat innehav av råvaror är det bäst att sätta ihop flera olika ETF:er som investerar i de olika råvarorna.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar