Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Halvår med de kvantitativa portföljerna

Nu har det totalt gått ett halvår sedan jag valde att dela upp min kvantitativa portfölj i ett antal delportföljer och investera i dessa kontinuerligt över året. De kvantitativa portföljerna är:

 

  • EV/EBIT
  • EV/EBIT + momentum
  • Value Composite
  • Value Composite + momentum (Trending value)
  • Magic Formula

 

Läs mer om respektive portfölj i första inlägget om dessa portföljer eller under aktiemodeller på Enklainvesteringar.se

 

Totalt har utvecklingen varit som följande för de olika portföljerna tillsammans, där de har gett en avkastning på 12,65 % sedan start, mot -2,47 % för Stockholmsbörsen. Det innebär en överavkastning på hela 15 % på endast ett halvår mot Stockholmsbörsen i helhet.

 

 

Kollar vi på sammansättningen för den totala portföljen så är de 10 största innehaven följande (totalt ca 30-40 olika aktier i portföljerna):

 

 

Utvecklingen för de individuella portföljerna har skiljt sig åt en hel del. Bästa portföljen är Value Composite med momentum, vilken har gått upp med 17,5 %. Sämst har Value Composite gått, vilken har gått upp med 7,8 %. Resten av portföljerna är jämnt spridda bland dessa portföljer, där EV/EBIT har gett 13,6 % i avkastning, EV/EBIT med momentum har gett 9,2 % och Magic formula har gett 15,7 %. Intressant nog så momentum-portföljen för EV/EBIT gått sämre än den simpla, medan det omvända skett för Value composite. Glädjande nog så har alla portföljer gett mer än 10 % bättre avkastning än index.

 

Nu har det varit ett riktigt bra halvår för de småföretag som portföljerna är investerade i, så det ska bli intressant att se vad framtiden bjuder på. Hittills i år har många av portföljerna gått sämre än index, vilket de mycket väl kan fortsätta att göra. I år har de rena värdeportföljerna gått bäst, medan de med momentum gick bäst i slutet av förra året, vilket tyder på ett skifte från momentum till värde i marknaden. Nu ska det bli intressant att se vad resten av 2016 kommer att bjuda på.

Taggar (blogg): 
MatsM's picture
0
1
0
0
MatsM

Först vill jag tacka för en mycket bra och instressant blogg!

Du har givit mig inspiration att starta en kvantitativ porfölj och jag har därför lite nybörjarfrågor.

Hur tar du fram Composite Value One? Jag har en prenumeration på börsdata men jag förstår inte riktigt vilka värden jag ska ta ut eller hur jag ska räkna fram poäng i excel.

I boken Deep Value av Tobias Carlisle, som jag lite snabbt bläddrat igenom, har jag för mig att han tittar på EV/EBITDA? Men du tittar på EV/EBIT? Kan du förklara varför och vad som är skillnaden?

Sen en fundering på hur du månadssparar i de olika kvantitativa stretegierna? Jag har en tanke om att spara ihop pengar i ett kvartal och sen när det är omallokeringsdags lägga in de insparade pengarna i den portföljen som omallokeras. Låter de vettigt?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar