Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Halvårsprestation kvantstrategier

På bloggen Investingforaliving.us så publicerades nyligen prestationen för de kvantstrategier som Paul som driver bloggen följer i USA för första halvåret. Jag tänkte liksom han gå igenom prestationen för första halvåret 2016 för de strategier jag följer här i Sverige.

 

De flesta har gått bra och slagit index där, så som de flesta också gjort här i Sverige. Pauls följer totalt sju olika strategier, alla tagna från "What works on Wall street". Här är resultaten nedan och jag kompletterar med en snabb beskrivning om varje strategi under tabellen (för en mer utförlig, se Pauls portfölj-sida).

 

 

 

 • CS Value = Consumer Staples Value och innebär dagligvaror med högst Shareholders yield (återköp + direktavkastning). Är den mest stabila strategin i "What works on Wall Street" med en max drawdown på -35 %. 
 • Utilities (el, energi, vatten) value är också en stabil strategi och köper de billigaste bolagen efter det sammansatta värdemåttet value composite (P/E, P/B, P/FCF, EV/EBITDA och P/S). 
 • TV2 = Trending value 2 vilket är de aktier med högst momentum av billigaste aktierna efter value composite med shareholders yield.
 • VC2 = Value composite 2 och är enkelt value composite med shareholders yield.
 • EY = Enhanced yield är en förbättrad direktavkastande strategi, se här för mer info.
 • Large SHY är en indexstrategi skapad för att följa SPY.
 • Microcap är Trending value applicerad på microcap aktier (aktier mellan $50 MUSD - $200 MUSD i marknadsvärde). Har gett ungefär 23 % per år sedan 1999 och beskriven här.

 

Som syns i tabellen ovan så har utilities gått bäst i år, följt av rena värdestrategin value composite 2. Dagligvaror har också gått bra i år, vilket den också gjorde under förra året och har varit en av de bästa strategierna sedan kraschen 2008-2009, vilket Kopparbergsägarna i Sverige har märkt av.

 

Däremot är det inte alla strategier som gått lika bra. Alpha architects fyra olika ETF:er som investerar efter värde och momentum på världens börser har gått mindre bra. Följande är årets prestation (alla applicerade på large cap):

 

 • EV/EBIT + kvalitet (USA) QVAL: - 4,64 %
 • EV/EBIT + kvalitet (Internationellt) IVAL: - 9,67 %
 • Momentum (USA) QMOM: -0,51 %
 • Momentum (Internationellt) IMOM: 2,64 %

 

Fortsatt har momentum gått bäst i år jämfört med de värdestrategier som Alpha architect har.

 

 

Kollar vi nu på de svenska strategierna så har de utvecklat sig som följande:

 

 

Vi ser att företagsmultiplen, EV/EBIT, har fungerat bäst här i Sverige. Sammansatt värde, value composite, har också fungerat bra i år medan P/B-företagen har också gått bra. Den översta tabellen är de strategier som jag har aktiva och är investerad i. Sedan starten i augusti förra året är de gemensamt upp 20 %, men man ser att de med värde har gett avkastning i år medan de med momentum och Magic formula gick bäst under förra året. På grund av just denna skilda avkastning från år till år, halvår till halvår, så har jag flera strategier och med det billiga courtaget idag är det ingen större svårighet. Skillnaden mellan testportföljerna och mina portföljer är att de är skapade olika datum där testportföljerna är skapade vid årsskiftet.

 

Då värdeportföljerna är främst investerade i mid cap bolag kan en mer rättvis jämförelse göras med mid cap index. Sedan sista augusti 2015 är mid cap upp med + 20,86 % och sedan årsskiftet är det ner med -1,29 %. Därmed så drevs avkastningen under andra halvan av 2015 av att mid cap gick upp, medan värdeportföljerna sedan dess överpresterat mid cap med ca 5 %. Trots korrelationen med småbolagsindex så finns det ingen småbolagsfond som slagit de kvantitativa portföljerna som är upp med 21 % senaste året, mot bästa småbolagsfond som är upp +14 %. Också i år har de kvantitativa portföljerna slagit den bästa småbolagsfonden med 4 %, så det lönar sig att göra jobbet själv.

 

Mycket av årets avkastning i speciellt P/B-bolag är drivet av den vändning som skett i gruvbolagen. De breda ETF:erna SPDR S&P Metals & Mining ETF  är upp + 64 % och Market Vectors Gold Miners ETF är upp + 116 % i år. Det här illustrerar också nyttan av att köpa aktier på en bred bas då jag själv identifierade dessa två sektorer som potentiella köplägen i januari. Själv valde jag att köpa individuella aktier istället för de två nämnda ETF:erna vilket blev mer eller mindre lyckat. Sedan köp är mina tre gruvaktier upp +103 % mot SPDR:s ETF som är upp + 92 %. Det guldbolag som jag köpte är däremot endast upp + 50 % mot + 108 % för ETF:en för guld gruvbolagen. En lärdom av detta är att om man vill satsa på en sektor kan det vara vettigt att köpa en bred ETF eftersom en enskild aktie oftast kan gå åt ett annat håll. På samma sätt med kvantitativa strategier och det finns åtskilliga fall där aktierna gått ner med över -20 % även om portföljen är upp med + 20 %.

 

Nu får vi se hur resten av 2016 går, hittills i år har många kvantitativa strategier presterat bra medan vissa mindre bra. Årets skillnad på över 12 % mellan internationella värde och momentumaktier är också intressant om den kommer att fortsätta.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investerarstati... (ej registrerad)

Bra halvårsresultat, hoppas det håller i sig!

Jag funderar på ett långsiktigt sparande (15-20 års tidshorisont) där jag tänkte ha en portfölj med värdeaktier och en portfölj enligt Antonaccis GEM, fast i Sverige. Jag funderar på följande ETF:er (har Avanza) i momentumportföljen:

 • XACT OMXS30 (svensk indexfond)
  iShares MSCI ACWI (internationell indexfond)
  XACT Obligation ("ränteplacering")

Vad tror du om denna lösning?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Kul, jag tänkte också gå över till den fördelningen när det finns 1-års historik för XACT obligation. Tror att det kan vara ett bra alternativ och det gör att man slipper att den väntetid som fonder innebär. Vi får se hur obligationer går framöver, de är trots allt lite mer riskfyllda än att ligga helt likvid eller i korta räntefonder så tänk på det. Om räntan går upp 1 % kan de mycket väl falla 5-10 %, frågan är bara om det sker samtidigt som börsen går ner.

Om iShares MSCI ACWI så tänk på den extra kostnad det ändå är att handla något i dollar. Det finns en liknande som heter db X MSCI World TRN Index ETF handlad i kronor, men den exkluderar tillväxtmarknader. Däremot testade jag mot index exklusive tillväxtmarknader och prestationen är helt okej där med. Det är också lättare att mäta 1-årsavkastningen när den är i kronor. 

Investerarstatistikern's picture
3
8
0
0
Investerarstati...

Tack för tipset om db X MSCI World TRN Index ETF! Den blir nog billigare än mitt förslag trots högre förvaltningsavgift, även om de inte riktigt täcker samma marknader. Enklare att beräkna avkastningen blir det ju också.

XACT obligation har ju som mål att följa Handelsbanken Sweden All Bond Tradable Index så detta kanske kan användas som proxy för XACT Obligation tills det finns ett helt års kurshistorik? 
http://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Ranteindex/Handelsbanken-Sweden-All-Bond-Tradable-Index/

Även om vi kan spekulera i stigande räntor så är det ju endast spekulationer. Här handlar det ju om att hålla sig till en formel under många år utan att göra egna kortsiktiga gissningar om vart olika marknader är på väg. I Antonaccis bok används ju ”Barclays U.S. Aggregate Bond Index” som har genomsnittliga löptider på under 5 år. Handelsbankens index har "genomsnittlig löptid: 4,35" (år gissar jag).

Anonymous's picture
Tobias (ej registrerad)

Vill bara säga att din blogg är fruktansvärt bra. Keep up the good Work!

Anonymous's picture
Johan J (ej registrerad)

Hur har flytten till degiro fungerat för dig? Sålde du och flyttade kapitalet, eller du överförde portföljen med värdepapper direkt?

Är du nöjd med degiro för övrigt?

Är intresserad av att flytta min GTA - portfölj dit för att minska courtagekosgnaderna.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jag tog smällen och sålde och sen flyttade över alla pengar. Det blir dubbelbeskattning då, men skatten förra året var så låg. Tror det tar annars uppemot en månad att föra över värdepapper så ville inte vänta så länge. Annars är jag nöjd med DeGiro, väldigt spartanskt bara, går inte att göra grafer etc. Men det kan också vara bra på ett sätt då man bara ser absolutavkastningen.

Eddiebow's picture
2
12
0
0
Eddiebow

Fina resultat!

Apropå Pauls kvantitativa metoder. Har du nån koll på hur Enhanced yield skulle klara sig i Sverige? Vore intressant att backtesta men känner att det är lite överkurs för min del :)

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Vet ej och inte kollat in den något närmare. Tycker allmänt att VC och EV/EBIT är mer intressanta, så därför skippade jag det.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar