Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1376
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Har vi sett börsen toppa?

Börsen går i cykler och tenderar att följa olika sorters mönster, både säsongsmönster och mönster kopplade i den underliggande ekonomin. Vi är just inne i en högkonjunktur, vilket gjort att börsen nu gått upp sedan förra lågkonjunturen 2012. Frågan är om konjunktursignalerna och börstrenden indikerar att börsen har toppat?

 

Kollar vi på historisk data är Stockholmsbörsen starkt korrelerad till konjunkturen. Också i USA är detta fallet, där arbetslösheten har fungerat som ett bra mått. Här i Sverige fungerar konjunkturbarometern bättre och indikerar att vi befinner oss i en högkonjunktur sedan slutet av 2016 (över 110). Senast det skedde var under 1999-2000, 2006-2007 och 2010, vilka alla efterföljdes av nedgångar på börsen, se graferna nedan.

 

 

Vi kan också avläsa ett säsongsmönster i dessa konjunktursignaler. Oftast går ekonomin in i överhettat läge/högkonjunktur (över 110) under andra halvan av året. Sen pågår högkonjunkturen i 8-10 månader framöver. Därefter faller konjunkturbarometern och börsen. Det leder till att börsen går bra under våren under högkonjunkturen, men vänder sedan under sommaren och efterföljande höst. Samma mönster observerades senaste tre konjunkturtopparna och hittills i år har börsen följt det mönstret och vi är 8 månader från att vi gick in i högkonjunktur. 

 

 

Vad innebär det om vi nu sett en konjunkturtopp? Kollar vi de tre senaste börsnedgångarna innebär det nedgångar på -70 %, -60 % och - 30 % i index. Hur djup en kommande börsnedgång kommer vara vet ingen, det är bara att hoppas på att börsen inte förlorar två tredjedelar av värdet igen.

 

Nu vet vi inte om detta är en konjunkturtopp eller börstopp och många fick fel när de utlyste att 2015 var en sådan. Men då såg vi inte lika överhettad konjunktur som i dagsläget, samt att små toppar i konjunktur och börs skedde både 1997-1998 och 2006. Det ska bli intressant att se utveckling framöver och under tiden kan det vara bra att fundera på om man är tillräckligt diversifierad. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
D (ej registrerad)

Hur ser du på allokering i exempelvis Börslabbets portfölj och månadssparande? Ösa på i alla väder eller försöka kompensera med olika nivåer av likviditet?

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Som alla långsiktiga framgångsrika investerare säger: Köp stora, globala bra företag.

Kanske indexen gick ner med två tredjedelar men företag som Johnson&Johnson och CocaCola gick ner med 1 tredjedel och behöll sina utdelningar hela vägen och var inom några år tillbaka på samma/högre kurs

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

@D Är alltid bäst att ha en diversifierad portfölj, t.ex. som den jag har. Har några inlägg på gång till Börslabbet, så kommer skriva lite om det där.

@Anonym Kanske så, men de tenderar att ibland också gå ner och det är oftast efter krisen som man vet vilka som klarade sig. Buffetts Berkshire Hathaway klarade sig bra men gick ändå ner med t.ex. -50 % i finanskrisen.

Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Och vad tänker du att orsaken är? Allmän överhettning?

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Förstår inte riktigt frågan? Du menar till en topp? Jo, börsen brukar toppa i en högkonjunktur med allmän överhettning i ekonomin. Det är lite tesen. Men kan vara annorlunda denna gång ;)

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Jo, du förstod frågan precis rätt :) Ser du starka tecken på överhettning nu? Jag frågar då god konjunktur (som nu) och överhettning må ligga nära varandra men ju inte är samma sak. 

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Enligt konjunkturinstitutet är en konjunkturbarometer på över 110 tecken på överhettning och högkonjunktur och har enligt historiken övergått till lågkonjunktur. Visst kan det vara god konjunktur och barometern kan gå över 110 enskilda månader på vägen till högkonjunktur, men när den är över 110 i över ett halvår som nu tyder det på överhettning. Andra konjunktursignaler är t.ex. nyutlysta platser på arbetsförmedlningen, nybyggnationer, bostadspriser etc vilka alla visar toppnoteringar just nu. I USA är signalerna liknande, där arbetslösheten inte varit lägre på över 15 år. Så min uppfattning är att mycket visar på överhettat läge. Men överhettat läge kan bli mer överhettat, så det kan dröja innan vi ser en vändning till lågkonjunktur.

Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Tack för svaret!

Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Jag känner mig inte överdrivet orolig för överhettning vare sig i USA eller Swärje i nuläget, så länge som inflation är så låg som den är. Sen kan det ändras och det kan göra det fort (!), och då ändrar jag troligtvis uppfattning.

Att värderingarna på börsen är ansträngda är ju inte konstigt med det låga ränteläget. Så kanske blir det något sämre utveckling på aktier i framtiden, ja. Samtidigt är det bara en av många variabler som påverkar aktiers framtid. Och jag känner att jag inte har kunskapen att överblicka detta ordentligt.

Det enda på hemmaplan som oroar mig, rörande konjunktur, är bostadssituationen. Dessa giriga j-vla bygg- och fastighetsbolag som enbart bygger för att maximera sin egen vinst. (Som företag alltid har gjort) Det blir en massa stora och dyra lägenheter för en tät övre medelklass och överklass, med hutlösa hyror. Trots att själva byggena nästan alltid skriker billighet. En ren parodi på funkisstilen, som kan vara så vacker när den görs på riktigt. Risken är att detta behov av dyra bostäder övermättas snabbt nu (i värsta fall bostadskris), samtidigt som det fortsätter att råda akut brist på bostäder för många i det större befolkningslagret under. Detta får reella konsekvenser även på ekonomin.

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Ja, det är svårt att veta hur läget är när det knappt är någon inflation trots minusräntor att alla konjunktursignaler visar på full rulle. Kanske finns mer att ta av framöver. 

Delar din åsikt om bostadssituationen. Får hoppas det blir bättre framöver. Tyvärr lite rävsax då politiker inte ger så klara riktlinjer och incitament, kommuner har planmonopol och motverkar gärna exploatering, bl.a. i Stockholmsförort t.ex., och hyresregleringar etc. Många steg som lett till dagens läge och tyvärr som du säger byggs det bara dyra boenden. Verkar som dyrt boende är det nya normala i alla fall. Får se om det någon gång inom närtid går att hyra boende i Stockholm och större städer utan 10 års kötid. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (11)

Taggar