Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Implementerar ettårsregel i aktiva portföljen

För att göra sparandet mer långsiktigt och tidseffektivt så implementerar jag en ettårsregel i aktiva portföljen. Detta är för att slippa hålla koll på aktieinnehavet regelbundet och sälja av innehav för tidigt. Det gör också så att tidshorisonten blir längre i sparandet och gör så att det skapar en systematisk genomgång av innehavet.

 

Ettårsregeln innebär att varje köp gås igenom ett år efter köp, efter ett år utvärderas aktien om den ska behållas eller ej. Om den behålls så utvärderas den efter ett år igen. Detta är för att inte sälja av aktier för tidigt och för att inte behöva bevaka innehavet så noggrant. Det skapar också en mental barriär att innehavet ska behållas i ett år.

 

Anledningen till att just inneha aktien i ett år är på grund av att det är standardtiden att inneha värdeaktier i kvantitativa strategier då det oftast kan ta ett år för marknaden att uppmärksamma aktien. Sedan om allt talar för att aktien fortfarande är en bra investering är det bara att hålla kvar i den efter ett år.

 

Med ettåriga intervaller så kan man också lägga ner ordentligt med tid för att utvärdera aktien. Vid 10-20 innehav i aktiva portföljen blir det ungefär 1-2 innehav per månad att kolla.

 

En annan som använder ettårsregeln som jag kan rekommendera att kolla in är Värdebyrån. De använder den på främst inköp av net-nets som oftast behöver utvärderas först efter ett år. På samma sätt ser jag det lämpligt att ha en ettårsregel på t.ex. flera lågt värderade innehav jag har. Sen får man givetvis se och utvärdera om det finns fortfarande ett bra case att behålla aktien eller om det är dags att byta ut den.

 

En sak jag gillar med ettårsregeln är att man i så fall helt kan ignorera kortsiktiga svängningar då fokus ligger på att aktien ska ge bra avkastning på sikt. Tror att det är en nog så viktig aspekt i ens sparande. Speciellt då fokuset ligger på mikro istället för makro är detta viktigt, för då kan man helt ignorera att hitta bra eller dåliga inköpslägen.

 

För mina nuvarande innehav innebär att tidpunkten att gå igenom dessa är:

Proffice 20:e november

Lucara 20:e november

Doro 28:e januari

MQ 28:e januari

Bakkafrost 27:e februari

Oriflame 31:a mars

Viking supply ships 25:e mars

Dedicare 28:e april

 

Det dröjer därmed tills november innan något ska bytas ut. Det innebär att fokus nu är på att leta nya innehav till portföljen som ska behållas i ett år framåt.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar