Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Inköp Global trendande värde-portfölj

För några veckor sedan valde jag att skapa en global kvantitativ strategi istället för min amerikanska kvantitativa strategi och internationella ETF:er. Detta då courtaget nu blivit så pass mycket billigare på internationella marknader. Nu har jag gjort inköpen till portföljen som vanligt redovisas i mitt Google docs

 

Inköpen skedde i topp 1 % av Nordamerika och Europa efter value composite och sedan sorterat på 6 månaders momentum via Quant-investing.com. Totalt blev det 10 aktier. Minsta storlek på bolag 50 MUSD och minsta dagliga omsättning var på 125 000 USD för att hitta likvida bolag. Nivån på omsättning var den som var default i screenern och i efterhand kan den ha satts till lägre, men då Avanza inte har alla aktier så skiljde inte det i de aktier man kunde köpa. Med de nuvarande reglerna var det två aktier som inte kunde köpas via Avanza då de var för små. 

 

Följande aktier köptes:

 

Martintrea

Kanada. Tillverkar bildelar. Värderas till P/E 9. Marknadsvärde 965 MCAD (684 MUSD).

 

Navios Maritime Acquisition

USA. Verksam inom shipping. Värderas till P/E 4,25. Marknadsvärde 254 MUSD.

 

Peugeot

Frankrike. Tillverkar bilar. Värderas till P/E 9,5. Marknadsvärde 16 420 MEUR (18 161 MUSD).

 

Office Depot

USA. Säljer kontorsmaterial. Värderas till P/E 5,4. Marknadsvärde 2 853 MUSD.

 

Greenbrier

USA. Säljer tågset. Värderas till P/E 10,5. Marknadsvärde 1 220 MUSD.

 

Lufthansa

Tyskland. Flygbolag. Värderas till P/E 4,5. Marknadsvärde 7 820 MEUR (8 445 MUSD).

 

Assicurazioni Generali

Italien. Ett av världens största försäkringsbolag. Värderas till P/E 11,5. Marknadsvärde 23 940 MEUR (26 171 MUSD).

 

Finnair

Finland. Flygbolag. Värderas till P/E 8,5. Marknadsvärde 665 MEUR (720 MUSD).

 

PARKEN Sport & Entertainment

Danmark. Driver fotbollsarena och andra nöjescenter. Värderas till P/E 12,9. Marknadsvärde 870 MDKK (126 MUSD).

 

Saras

Italien. Raffinaderi. Värderas till P/E 9,6. Marknadsvärde 1 940 MEUR (2 070 MUSD).

 

Värdering i snitt blev: P/E 7,75, P/CF 3,54, P/B 1,07, P/S 0,35, direktavkastning 5 % och F-score 6,5. Uppgång senaste 6 månaderna har varit på 36 %. Totalt blev fördelningen 3 aktier i USA, 1 i Kanada, 6 st i Europa.

 

Fick också en kommentar från en läsare om kritik mot italiensk bokföring i och med mitt förra inlägg. Jag valde gå lite djupare in i frågan och analysera om det är anledning nog för att exkludera italienska bolag. Kollade igenom litteraturen och det var ingen som nämnde något om att bokföringsbedrägari är större i vissa länder. 

 

Ta t.ex. Saras. De följer IFRS, hamnar under italienska och Europeiska regelverk, liksom svenska börsbolag. Revisor Ernst & Young. Kan läsa igenom Saras 200-sidiga rapport men vid snabb överblick håller den amerikansk och svensk standard. Tips till de som är osäkra är att läsa igenom revisionsberättelsen. Handlas också på reglerade marknader. Man kan också testa med M-score, men inget av bolagen jag köpt visar på varningssignaler. Frågade också italiensk kollega som både känner väl till Assicurazioni Generali och Saras (han har vänner som arbetar på Saras) och enligt honom kan man lita på deras siffror (kan tillägas att han arbetat på bank innan sin forskartjänst i fysik och själv handlat med italienska aktier).

 

Försäljning skedde i Value composite + F-score i USA. Utvecklingen var sedan köp (2016-08-08) var + 16 %. I jämförelse har DJ USA gått +10 %, men i SEK är det högre på grund av dyrare dollar. Indexfonden SPP Aktiefond USA är upp +15 % under samma period, så i stort sett samma avkastning men mer volatilitet.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
P (ej registrerad)

Tack för inlägget, ska kolla lite på Parken Sport och entertainmnet. Delar ut för första gången i år. Är det något de kommer kinna hålla framöver måntro? Oavsett blir det nog att köpa till KF. Återigen tack!

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Har ingen större koll på Parken Sport och Entertainment förutom att de börjat gå i bra vinst efter lite varierande vinster senaste åren. Kan ju vara en större strukturell förändring i verksamheten och intjäningsförmågan, eller en enskildsföretelse. Hälften av aktierna som köps i en sån här kvantitativ portfölj går bättre än index, hälften sämre. 

Anonymous's picture
Studenten98 (ej registrerad)

Bra inlägg! Vilken skulle du säga är det bästa och mest prisvärda screenerverktyget om man vill screena efter f-score på amerikanska aktier?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Jag har använt Quant-investing.com. De är lite dyra men har allt inbyggt. Har ännu inte hittat något bättre. Value-signals är byggd på liknande plattform och kan vara billigare om du endast ska satsa på amerikanska aktier. Screener.co är också billigare, men då måste du programmera kriterierna själv.

Raev's picture
1
3
0
0
Raev

Tack för ett inspirerande inlägg!

Anonymous's picture
Xavier (ej registrerad)

Hej,

Funderar på om du menar topp 1% eller topp 10%?

"Inköpen skedde i topp 1 % av Nordamerika och Europa"

 

 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Det är topp 1 %. Då det är några tusen aktier i Nordamerika och Europa blev det ändå ca 30-40 bolag i topp som sedan sorterades på momentum. Ville verkligen komma åt de absolut billigaste med högst momentum.

G-ice's picture
9
73
2
0
G-ice

Intressant!

Har tagits upp tidigare, men får väl fråga igen; Du tycker inte att fler aktier än tio är att föredra när man inte tar hänsyn till att en del verkar i samma bransch? 

Anonymous's picture
Christian__ (ej registrerad)

Spännande med global värdeportfölj! Endast sett tester på US och globalt separat, som alla fått bra resultat!

Har du räknat ut förvaltningskostnad på denna portfölj? Courtage inkl screeningsverktyg - Vore intressant att höra summa och kostnad i procent, men förstår om du inte vill outa summan du investerat. 

Använde du direktavkastning eller shareholder yield (direktavkastning + återköp av aktier) som femte faktor? 

 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

@G-ice I tester så ger det inte så mycket högre avkastning, men det ger inte mycket lägre att diversifiera från 10 till 20 aktier. Det är upp till en själv, plus hur kostnadseffektivt det är. Hade jag haft några miljoner i denna portfölj hade jag nog spridit den på flera innehav. Men det är ju helt upp till hur resten av portföljen ser ut. I dagsläget är varje innehav ovan 2 % av totala portföljen. 

@Christian Vi kan ju ta ett räkneexempel som exempel. Om portföljen är på 100 000 kr är det 10 000 kr i varje aktie. Det innebär ett courtage på 25 kr för 7 av aktierna och 39 kr för 3 av aktierna ovan. Totalt 292 kr i courtage. Vid byte sker detta två gånger, så totalt ca 600 kr i courtage. Växlingsavgiften är på 0,5 % = 500 kr. Utöver det tillkommer screener på 400 kr. Totalt 1500 kr per år eller 1,5 % hos Avanza. Med tanke på att en sådan strategi kan ge flera procent högre avkastning kan det vara värt den extra kostnaden.

Det går givetvis att få ner i kostnad om man byter till tex DeGiro. Där blir kostnaden endast ca 0,1 % = 100 kr i courtage, 0,2 % = 200 kr i växling och sen 400 kr i screener. Så totalt 0,7 %, alltså hälften. Sen blir det billigare ju större portföljen är. 

Shareholders yield är det som var default i screenern (Quant-investing.com).

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar