Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

James Montier: Six Impossible Things Before Breakfast

James Montier är en av mina favoritförfattare och har skrivit boken "Value investing", en av mina favoriter när det kommer till investeringsböcker. Boken "Value investing" är en sammanställning av ett antal artiklar han skrev under åren 2007-2009 där han tyckte att tillväxtmarknader och råvaror var alldeles för dyra och värdeaktier hade bra potential. Åren därefter var några riktigt bra år för värdeaktier, medan det motsatta skedde för tillväxtmarknader och råvaror.

 

Det är i alla fall en person som har vettiga åsikter och jag har nu läste igenom några av hans senaste artiklar, där den senaste är "Six Impossible Things Before Breakfast". I den artikeln sågar han fem påståenden som måste vara sanna för att dagens höga värderingar ska hålla (sjätte "impossible thing" är hans egen slutsats). Dessa är:

 

  • Sekulär stagnation är permanent och räntorna kommer vara låga för evigt.
  • Diskonteringsräntan för aktier beror på vanliga räntan.
  • Tillväxt och diskonteringsränta är oberoende.
  • Bolag kan göra höga återköp i all evighet. 
  • Bolag har mycket likvider, vilket gör det tryggt i en nedgång. 

 

Jag kommer inte gå in på dessa mer specifikt, utan rekommenderar att läsa hans artikel för att få en full förståelse. I alla fall, det är många aspekter som kritiserar att vi nu ser en ny normal av en högt värderad amerikansk börs. Som också andra värdeorienterade investerare säger finns det mer potential för avkastning utanför USA, där värderingarna inte är lika höga. Nedan visas en graf över vad avkastningen är för USA för olika slutvärden av CAPE (från ATL till ATH) från Meb Fabers blogg (dagens CAPE är 29):

 

 

Om nu CAPE går ner något till närmare 17-21 innebär det en låg avkastning framöver i USA. I jämförelse värderas Europa till CAPE 17, här i Sverige till CAPE 21 och tillväxtmarkander till CAPE 15. Klart mer attraktiva värderingar.

 

Kan också rekommendera att läsa en annan artikel han gav ut om "The Deep Causes of Secular

Stagnation and the Rise of Populism" där han gör många träffsäkra observationer om ekonomin. Man märker att han som många andra investerare är kritisk mot den neoklassiska skolan och lutar lite åt det post-Keynesianska hållet (som Minsky och Steve Keen).

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Ja, det var en intressant artikel. Även om jag är lite tveksam till CAPE. Men som sagt, bra artikel

henrik

Anonymous's picture
bushcrafting (ej registrerad)

Intressant. Men höga värderingar hit och dit, tittar man på börskurserna historiskt så är det ju en stadigt stigande kurva med en del hack i. Så en sådär 95% av tiden torde ju börsen vara högt värderad men stiger ändå? Tänk om alla fått panik varje gång börsen är all time high?

Jag sitter då lugnt i båten trots att många försöker skrämmas. Tror inte heller denna gång att börsen inte kan bli högre värderad. Även om det givetvis blir lite hack i kurvan på väg upp.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Stämmer, över tid går börsen upp och under tiden är det hack i kurvan dit. Tror att man mest ska dra slutsatsen att minska förväntningarna på framtida avkastning utifrån dessa typer av arbeten. Extremt svårt att tajma börsen dock. Och kanske inte vara alltför investerad i USA, resten av världen är ganska billig i jämförelse. 

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Det är synd att Degiro fortfarande har så höga courtage (i jämförelse med USA+Europa) på Australien, Hongkong, Singapore och Japan. Och inte har tillgång till tillväxtsländer. Men men, man kan inte få allt :)

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

En investerare (fear&greed trader), vars artiklar jag följer sporadiskt, sammanställde ett diagram över PE för nåt av de stora USA-indexen över rätt lång tid. Slutsatsen man kunde dra av det var att PE nästan aldrig låg vid sitt historiska medelvärde. Det låg för högt eller för lågt nästan hela tiden. Utan att det blev nån katastrof av det. Sen är det väl som IF skriver att det finns bördigare jord i resten av världen just nu.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar