Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1348
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Januarirean fortsätter!

Det är riktigt intressant trots allt med aktiemarknadspsykologi. Med fallande kurser så blir ju egentligen aktier billigare och med ökande kurser så blir de dyrare, ändå så agerar vi tvärtom och köper när det blir dyrare och säljer när det blir billigare. Är man en långsiktig investerare bör man snarare välkomna billigare kurser då man i stort sett kan få samma företag till ett billigare pris. Svenska storbolagen är nu -20 % från vårens toppnivåer, vilket innebär en "rea" på 20 %.

 

Däremot är kruxet med en aktierea är att det tenderar att fortsätta. Likt när man går på mellandagsrean så vet man att mycket av det som säljs ut kan komma på januarirean för halva priset istället för 20 % rabatt. Problemet är att om man köpt vid 20 % rabatt så innebär halva priset en ytterligare prisnedgång på -37,5 %. Så man har ju risken att vara för tidigt på bollen.

 

Utvecklingen nu ser ganska lik ut toppen 2007. Då toppade börsen på vår/sommar för att sedan gå ner ca -15 % till årsskiftet, likt förra året. Från 1:a januari 2008 till mitten av mars fortsatte börsen ner med -20 % för att sedan vända upp till sommaren. Därefter gick det utför och året slutade på -39 %. Liksom då så var 2007 ett stillastående börsår för den amerikanska börsen, för att sedan gå ner lika mycket under 2008. Nu får vi se hur denna björnmarknad tar sitt uttryck och om det fortsätter ner till dessa nivåer. Det man kan glädja sig åt är att om det blir liknande utveckling som då så kan det innebära en nedgång på 1 år till för att sedan vända upp igen. I snitt så har björnmarknader pågått runt 1-2 år sedan 50-talet.

 

Intressant nog så fortsatte momentumaktier att gå upp till slutet av 2007 för att sedan störta ner under 2008. Det är likt utvecklingen för 2015 då momentumaktier gick upp med runt 40 % och har nu bara på några dagar gått ner med -10 %, se här. Dessa och småbolagen börjar nu känna av nedgångarna och har nu i början av året tagit stryk.

 

Det är inte enbart här i Sverige som vi är i en björnmarknad. Meb Faber skrev nyligen att runt hälften av världens marknader är i en björnmarknad, varav en tredjedel har redan gått ner med -40 %. Det kan man inte minst märka på hans egen ETF GVAL som är ner med -36 % sedan toppen i juni 2014. Den är investerad i de lägst värderade aktiemarknaderna sett till Shiller P/E och är i dagsläget investerad i Spanien, Italien, Ryssland, Grekland, Österrike, Irland, Portugal, Polen, Brasilien, Tjeckien och Ungern. Shiller själv använder detta mått för att investera globalt sett.

 

Också värdeaktier har börjat bli lågt värdesatta. Som tidigare sagt så är ETF:en QVAL (EV/EBIT + kvalitetsscreenade aktier) nu ner -20 % sen april, historiskt sett har denna strategi varit ner max -40 % och i snitt har värdeaktier som dessa gått ner -30 % under loppet av ett år. QVAL värderas till P/E 11 i dagsläget och består av ett antal lågt värderade företag, flera som jag kollat lite närmare på. IVAL värderas lite högre till P/E men lägre till P/B och ligger till hälften i Japan och resten av världen. Båda dessa kan fortsätta ner med en global björnmarknad, men de är redan ner en bit från toppnivåer.

 

Mest stryk har råvarurelaterade aktier tagit. Mining och metallbolagen i ETF:en XME är ner med -80 % sedan toppen 2011. Guldbolagen (GDX) är ner med nästan lika mycket under samma period. Oljerelaterade aktier (VDE) är ner -45 % sedan toppen i juni 2014. Alla dessa är fortsatt pressade av fallande råvarupriser som inte varit så låga som nu sedan 90-talet. Bolagen i dessa ETF:er gör tillsammans förluster, men värderas i övrigt lågt till sitt egna kapital. Ytterligare fall kan komma, men fyraåriga björnmarknader är sällsynta och oljepriser på dessa nivåer börjar leda till konsolidering i branschen.

 

Pendeln verkar ticka över. Senaste åren har det varit bra att följa momentum, både i aktier och i marknader. Nu verkar det snarare som att det blir dags att leta värde. Historiskt sett så har momentum varit bra att följa i den senare delen av en tjurmarknad och värde under en björnmarknad och i början av en ny tjurmarknad. Det börjar öppna upp sig för allt mer värde där ute, så att gå över till en värdekoncentrerad strategi känns rätt strategiskt i dagsläget. På min inköpslista finns nu ETF:erna GVAL, QVAL och IVAL samt råvaruaktier i form av ETF:erna GDX, XME och VDE. Men björnmarknaden vi ser kan mycket väl fortsätta ett tag till, så månadsvisa inköp gör att risken sprids under det kommande året.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Patrik Nevell (ej registrerad)

Hur har MF-portföljen gått nu under inledningen av året?

Jag är ju sugen att komma igång med MF och nu börjar börsen närma sig nivåer då jag tänkte börja kvartalsvis köpa in mig. Men jag är lite negativ då mitt intryck är att MF-portföljerna för de flesta verkar fortsatt starka. Hade gärna sett att de underperformat, men de vekrar fortsatt outperformat .

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Den går fortsatt bra. Sedan förra ombalanseringen den 26e november har den gått 10 % bättre än index. Du kan kolla förra inlägget där dels jag visat MF för 2015 och skapat en ny för 2016.de har gått lite bättre än index. - 1 % idag mot - 2 % för index. Så fortsatt överprestation. Tror däremot att det är svårt att pricka in en bra start, lite därför jag sparat kontinuerligt, men företagen i den portföljen kan komma att genomgå en korrigering med andra småbolag.

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

Lite reflektioner kring kvantitativa portföljer:

Du skrev ett mycket intressant inlägg (http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/omallokering-i-de-kvantitati...) om kombinationer av kvantitativa portföljer. Man ser att trots att portföljen delas upp i 4 olika kvantitativa portföljer, så kan man underpresentera mot index under en lång tid, trots att avkastningen över tid är bra mycket högre än index.

Jag funderar på om det går att undvika detta genom att sprida ut kvantitativa portföljer på flera marknader. De marknader som är intressanta är förstås i första hand de som man kommer åt med lågt courtage - Finland, Norge, Danmark (kanske i kombination pga att tillräckigt stora bolag är relativt få) men även USA, Kanada (även om minimicourtaget är högre).

Har du funderat något på detta?

QVAL och IVAL kan förstås vara en sådan spridning, men hade varit fint att få exponering också mot övriga Norden.

Då uppstår nästa problem: Börsdata har fin data för svenska bolag. Jag har dock svårt att hitta bra screeners för ovanstående marknader. Financial Times har en bra screener men det verkar inte som att det går att få ut t.ex. EV/EBIT.

Den screener som verkar bäst och helt anpassad efter syftet är förstås Quant Investing, men man är sådär sugen på att betala 40 EUR i månaden. Några idéer här? :)

Investerarfysikern's picture
744
1348
138
0
Investerarfysikern

Ja, det stämmer. De är ändå ganska korrelerade med varandra de olika kvantitativaportföljerna då de alla är värde. Därför så har jag kollat på att ha rena momentumportföljer då dessa är negativt korrelerade, men har svårt att skapa någon sådan och oftast så är en momentum-komponent i värdeportföljen tillräcklig. 

Som du säger, att sprida sitt sparande över flera marknader vore bra. Det är lite tanken bakom mitt sparande i QVAL och IVAL. Detta då jag haft samma problem som dig, att hitta en bra screener för att sätta upp ett liknande system. Bästa jag hittat är just Quant-investing.com för internationella aktier. Däremot finns Acquirersmultiple och Magic formula-investing som erbjuder gratis-screeners för amerikanska aktier, men jag beslutade för att investera i QVAL lika gärna. Så har inget riktigt bra svar på frågan förrutom att använda en momentum del i sparandet och någon av de nämnda screeners. (Ytterliggare en screener är Screener.co som Värdebyrån använder. Den kostar 25 USD per månad, men själv tycker jag den är ganska svår att hantera då man måste koda den själv.)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar