Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Kommentarer om Dual momentum

Jag hade en intressant diskussion om Dual momentum med en av bloggens läsare där vi diskuterade lite hur man kan implementera Dual momentum i dagsläget. Tänkte dela med mig av de kommentarer jag gav då säkert andra har användning av det i dagsläget nu när man kanske funderar på att skydda en del av sitt kapital när det börjar blåsa på börshaven.

 

För det första är det oftast inte försent att börja med att applicera en metod som dual momentum eller att spara i den. Däremot så bör man undvika göra det vid efter stora fall (-40-50 %) om man för tillfället är fullt investerad i börsen. Ett bra sätt är också att endast ha en del av sparandet i en strategi som Dual momentum, själv är jag bekväm med att ha upp till halva sparandet i en marknadstajmande strategi. Om man funderar på att applicera det i dagsläget så är det bra att veta att dual momentum gick ur börsen vid slutet av januari, vilket gör att vi är några procent under senaste säljsignalen. Om man nu vill applicera strategin så är det därför bättre att göra det snart innan det blir för sent.

 

Om man nu ska applicera en strategi som dual momentum är det viktigt att följa signalerna, speciellt med att gå in i börsen igen. Det är oftast här folk har svårigheter, då de tycker att det är riktigt svårt att gå in i börsen efter ett stort ras och med varningssignalerna fortfarande klingande. Dual momentum gav till exempel köpsignal under 2009, mitt under rådande lågkonjunktur. Men det kan lika gärna vara svårt efter ett mindre börsras, så som 2011-2012, om man tror att det ska gå ner mer.

 

Det finns olika sätt att tillämpa Dual momentum. Ett är genom fonder där man kan skifta mellan Sverige/Global och räntor. Nedan visas utvecklingen och det har gett ungefär 17 % i avkastning per år sedan 1993.

 

 

Ett annat sätt är att implementera orginalmodellen för Dual momentum av Antonacci som investerar i USA och Global ex USA. Hittills har utvecklingen varit som den nedan med en avkastning på ca 15 % per år.

 

Det svåra med orginalmodellen är att det kräver att man i så fall investerar i amerikanska ETF:er. För att komma runt det här i Sverige så kan man investera i en globalfond och USA-fond, vilket gett en avkastning på ca 14,5 % per år (alla signaler och avkastning i USD). Det finns andra marknader att testa mot, men principen med Dual momentum är att vara exponerad mot hela världen så det är inget jag rekommenderar. Trots det kan man alltid testa på Portfoliovisualizer.com.

 

För att tillämpa strategin så kan man antingen välja ETF:er eller fonder. Fördelen med ETF:er är att bytet sker direkt och man behöver inte vänta. Fonder tar ca 1 vecka att byta, vilket kan dra ner avkastningen, däremot slipper man courtage. Själv har jag valt ETF:er och satsat på att minimera courtaget istället.

 

Det finns också andra sätt att använda momentum, mer om det i ett annat inlägg i veckan.

 

Dessutom, notera att momentum funkar inte alltid. Förra året gav Dual momentum sämre avkastning än index.

 

Läs mer om Dual momentum:

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar