Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Konsten att inte göra någonting

När det kommer till investeringar och speciellt mer värdefokuserade investeringar handlar det mycket om att vänta och inte göra någonting. Sedan sommaren har jag inte gjort mycket i min egen portfölj, och man märker att den arbetar på ändå. Mycket handlar om att förbereda sig, att läsa på och att vänta ut på att marknaden ska upptäcka de aktier man köpt och uppskatta dessa. Det är intressant hur många aktier kan gå sidledes, eller till och med falla, en längre period för att sedan dubblas i värde på kort tid. Detta har just hänt för ett antal aktier i min portfölj, helt utan förvarning om att det är just dessa aktier som går upp utav av de totalt 50 som finns i portföljen. Den enda gemensamma faktorn är att de oftast varit riktigt billiga, men också bland de mest osäkra aktierna.

 

Det finns en viss fascination med att vara en mer långsiktig investerare som inte behöver lägga så mycket tid på sin portfölj emellanåt. Livet är i ständig förändring och nya prioriteringar kommer upp. Läsare av denna blogg har märkt att inläggsfrekvensen minskat något efter sommaren, då mycket nya intressanta projekt parallellt med bloggen dyker upp. Jag har inte behövt analysera ett bolag på månader, även om intresset ibland blossar upp. Istället kan man lägga tid på att utveckla andra färdigheter och lära sig andra kunskaper. Själv läser jag väldigt mycket, då det dels ingår i mitt yrke men också som hobby, vilket gör att man lär sig hela tiden kontinuerligt och kan implementera det på diverse sätt.

 

Då och då under hösten har jag kollat in min aktieportfölj och det är intressant att se hur den nått nya all-time-highs utan att göra något. Det underbara med att investera är att om man gjort sin bakläxa så blir man belönad genom att bara att vänta. Visst kan man vara aktiv och bevaka börsen varje dag, ändra sitt beslut på olika rapporter som kommit ut och försöka vara personen som vet mest, men många gånger kommer det inte löna sig och det är få som lyckas bra med det i längden. De investerare jag läst om som lyckats bra i längden brukar ha mycket längre perspektiv, vara pålästa och sitta på sina innehav ett bra tag innan de säljer. De vet att värde realiseras ofta först efter ett antal år. Som Keynes sa: “The market can stay irrational longer than you can stay solvent.”. Det är här som många värdeinvesterare skapat sin fördel; de har ett långsiktigt perspektiv.

 

Ett sätt jag fördrivit tiden på sistone är genom att lyssna på podcast. De är perfekt att göra när man är ute och reser, tycker verkligen att det är ett slöseri att sitta och spela mobilspel som de bredvid mig på planet brukar göra. Kan verkligen rekommendera ett flertal amerikanska podcast, däribland The Investors PodcastMeb Faber ShowInvest Like the Best och EconTalk. De finns flera bra svenska också, men anledningen till att jag lyssnar på dessa amerikanska är för att de har oftast intressantare gäster och är tidlösa (svenska mer fokuserade på senaste veckans nyheter). Därmed kan man lyssna igenom hela deras bibliotek på de som man tycker är mest intressanta. Det är också i linje med att jag minskat all slags konsumtion av finansiella nyheter och vanliga nyheter, då de är oftast irrelevanta i långa loppet. De skapar mest bara oro och tidsslöseri samt tiden kan man lägga på att göra mer relevanta saker, som att läsa en god bok.

 

Konsten att inte göra någonting kan många gånger ändå innebära att man gör en hel del. I mitt yrke som forskare känns det många gånger att man inte gör något, men trots det är jag upptagen i stort sett från jag går upp tills jag går och lägger mig. Både inom forskningen och inom investerandet handlar det om att majoriteten av tiden att förkovra sig i information, diskutera detta, skriva om detta och sedan är det ytterst en liten del av tiden man verkligen "gör" något. Mitt råd är att låt portföljen arbeta på i det tysta och istället ta en bra bok, lyssna på en bra podcast, läs ett vettigt blogginlägg och bli en bättre investerare. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tompamannen (ej registrerad)

Håller med dig till fullo. Jag kör lite olika portföljer, Graham, Utdelning, Magic Formula och lite swing, plus att barnens pengar ligger för sig. Jag ser en ganska tydlig trend, ju mer jag rotar i en portfölj, ju sämre resultat blir det. Det fungerar helt enkelt inte att swinga när man heltidsarbetar. Däremot de mest långsiktiga innehaven, barnens portföljer, som kanske justeras en-två gånger om året, går avsevärt bättre. Att övertrejda kostar courtage och ger dåligt resultat. Tålamod och disiplin är ledorden för tillväxt. Och precis som du skriver, att bara sitta och titta på är en konst i sig, om än en svår sådan.

Tack för ett intressant blogginlägg!

Anonymous's picture
Alpha bet (ej registrerad)

Keynes är snarare pro aktiv bevakning: "When my information changes, I alter my conclusions. What do you do, sir?" 

"The market can stay irrational longer than you can stay solvent.” pekar ju dessutom på faran med att vänta för länge även om du har rätt. Åtminstone om du är i behov av likviditet. Jag tänker alltid på LTCM, med sina nobelpristagande professorer från Harvard och Stanford, när jag ser den frasen. De handlade arbitrage, hade fått rätt i längden, men konkade ändå short term pga högt leverage och likviditetsbrist.

"Picking up nickels in front of a steamroller" är en bra metafor. Man gnetar på med sina aktier och plockar upp små utdelningar men alla vet att för eller senare kommer ångvälten i form av ett ras. Så man har lite koll på ångvälten.

Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Tack för inlägg. Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. Jag har själv satt upp en regel att jag endast handlar en gång per kvartal och just nu är jag inne i en period där jag t o m avhåller mig från att logga in på depån i en hel månad (länk för den som kan tänkas vara intresserad). 

Inte helt lätt, men jag försöker vänja mig av ett beroende jag inte riktig gillar och reducera risken för snabba affärer (som då jag analyserat i efterhand oftast inte varit helt lyckade).

Mvh

Egon

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Tompamannen Ja, det är lite liknande insikt jag själv kommit till. Mina portföljer har oftast gått bättre genom att jag gör grundligt förarbete och sedan låter de vara. Annars blir det lätt att man spekulerar och sen förlorar på det.

@Alpha bet Bra kommentar. Håller med om att man ska ändra sin bedömning, men inte alltför ofta. Han använde det också i mer vetenskapliga sammanhang, där han inte höll fast för mycket i en ideologi. Som sagt, man bör inte agera som LTCM och ha för hög hävstång etc. Testade nu under investerar-SM att köra en managed futures strategi med 5 x hävstång. Fungerade otroligt bra under några veckor med inte mycket volatilitet. Men hade en Brexit kommit hade det lätt blivit konkurs. Det är därför man alltid hör hedgefonder som går i konkurs vid varje Brexit etc. 

En sista kommentar. Keynes citat om irrationella marknader var också i koppling till att det tar ett tag för marknaden att upptäcka rätt värdering. Såg en bra intervju med Greenblatt där han kommenterar samma sak, men att man också kan ha fel (det du nämner, man måste ändra sin åsikt): https://www.youtube.com/watch?v=N-azmBU0yII&feature=youtu.be Som kvantitativ investerare erkänner jag redan från början att jag ofta kommer att ha fel.

@Egon Kul, har också försökt göra liknande. Nu loggar jag in men har förbjudit mig göra affärer. Är de inte fördefinierade får jag inte göra några, och alla portföljer har regler att de endast ska uppdateras en gång om året. Regler är otroligt bra i den aspekten, så ett tips!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar