Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Kvantitativa portföljerna firar 1 år

Nu i senaste månadsskiftet firar de kvantitativa portföljerna 1 år. Det var för ett år sedan som jag gjorde en riktigt make-over i portföljerna efter att mitt tidigare system inte funkat som det ska. I och med detta breddade jag portföljerna att totalt ha fem portföljer som köpte aktier efter kvantitativa mått på den svenska börsen och skapade på så sätt min egen kvantfond eller mekaniska fond.

 

Idéen är simpel. Investera i de billigaste aktierna med och utan momentum på Stockholsmbörsen. Gör ingen djupare analys utan använd flera olika strategier för att sprida riskerna. Efter detta första år kan jag säga att jag är riktigt nöjd med resultatet och att portföljerna har verkligen gjort det de varit ämnade för. Portföljerna är upp 35,58 %, vilket innebär att de slog alla Sverigefonder och 99 % av alla fonder (guld och brasilienfonder hade bättre utveckling). Dessutom så har det verkligen skiljt i avkastning mellan de olika strategierna och den har skiljt mellan 25-45 % för de olika portföljerna. Värdeportföljerna har gått bra vissa perioder, medan de med momentum har gått bra andra perioder.

 

Nedan är utvecklingen senaste året:

 

 

 

Följande är avkastningen hittills för varje portfölj det senaste året:

 

Magic Formula + 44,89 %

EV/EBIT + 34,07 %

EV/EBIT + momentum + 40,68 %

Value Composite + 26,63 %

Value Composite + momentum + 30,11 %

 

Som syns ovan så har de olika kombinationerna av EV/EBIT (tre översta) gett bäst resultat. Helt enkelt har folk velat köpa billiga vinster i form av EBIT. Men en stor anledning är också att de portföljerna hade en tur att ha med Lucara Diamond under olika perioder, vilken har gått upp med + 160 % senaste året. Hade det inte varit för Lucara hade avkastningen för de flesta strategier varit ganska lika.

 

En annan stor drivande faktor för senaste året är den bra utveckling som skett i mid cap-index. Det indexet är upp 40 % på ett år. På grund av detta har också flera av portföljerna roterat in i large cap, som nu har fler bolag som är billigare än de i mid cap.

 

Det ska bli intressant att se vad som kommer att ske kommande år. Kvantitativa portföljer brukar historiskt slå index 70-80 % av enskilda år, så nästa år kan det vara ett av de åren de inte lyckas. Sen kan det också bli att småbolagseffekten kommer vara den omvända nästa år, med tanke på den bra utvecklingen senaste året. Oavsett vad så har det senaste året visat att man verkligen kan slå index med simpla modeller (samt de flesta fonderna).

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Nyfiken (ej registrerad)

Hej och tack för en bra och intressant blogg. En fråga jag har är angående bolagen på value comp. Hur får man fram dom på börsdata? Vilka nyckeltal och vilka värden på dom ska man peta in? Och hur får man fram bolagen för value comp + trend? Tack på förhand! /Patrik

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

"Kvantitativa portföljer brukar historiskt slå index 70-80 % av enskilda år, så nästa år kan det vara ett av de åren de inte lyckas." Som person är du optimistisk?..  :)

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Hej Patrik! Har hittills sortat fram dem själv genom att använda Börsdatas screener med nyckeltalen P/E, P/B, P/S, EV/EBIT, EV/FCF. Kopierar över det till Excel och sorterar där, sen tar topp 20 och sorterar efter momentum för att få value comp + trend. En läsare har delat ett sätt att göra det på, så kommer ett inlägg om det framöver. 

Henrik: Realist ;) Haha, det är alltid vad pessimister säger, de är alltid realister. Gillar annars Talebs uttryck; Skeptisk empiricist. Men lite det jag menar var att nu efter en så bra tid för strategierna så kan framtiden faktiskt vara det omvända och bästa är att vara förberedd, annars ger man upp på strategin. O'Shaughnessy har sagt att det är värst om strategierna överpresterar till en början, för sen när de väl inte gör det (som kommer hända), så ger man upp lättare.

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Javisst, det är ju helt sant som du skriver. Skeptisk empirist låter definitivt bra att vara, men svårt. Det såg bara lite roligt ut när du skrev ihop det på det sättet. :) 

Själv har jag nästan köpt alla positioner i en egen kvantfond nu. Det blev tre huvudportöljer; Value comp+M, Qi+M och EBIT/EV+M. Och sedan två små testportföljer; M+P/B och Quantinvests QVM.

Allt med mer fokus på värde än på momentum. Och inget med lågt F-score.

Qi= Quantinvests motsvarighet till Valuecomp, men utan P/B. Efter att ha läst lite om P/B blev jag rätt skeptisk till det måttet, därav valet av Qi. Ångrar redan M+P/B-portföljen faktiskt, men men...

Och skulle portöljerna ovan bara gå inte ens hälften så bra som dina gjort senaste året kommer jag ändå bli helnöjd!

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar