Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Kvantstrategier - prestation 2016

Förra året har passerat och nu kan det vara intressant att se hur olika sorters kvantitativa strategier presterade under året. Sist gjordes en uppdatering i juli i år, läs mer här. Läs också hur kvantstrategier presterade i USA på bloggen Investingforaliving.

 

Året bjöd på ett bra år för alla kvantstrategier. Nedan visas de olika kvantstrategierna jag följt under året, allt från simpla värdestrategier till strategier som inkluderar värde och momentum. Många strategier slog index med 10 % eller mer.

 

 

För att bättre illustrera resultaten valde jag göra ett stapeldiagram. Nedan visas översta tabellen, vilka är de strategier jag har live och haft pengar i under året. Bäst gick Value composite och sämst gick densamma med momentum. Oavsett var prestationen ganska lika och snittet hamnade på 21,28 %, vilket alltså slog index med mer än 11 % för året. Det mesta skedde under första halvåret, då strategierna överpresterade index med 8,5 %. 

 

 

 

De testportföljer jag bevakade var rent av aktier sorterade på P/B, EV/EBIT, P/S och Magic formula. Anledningen till att denna Magic formula presterade bättre än den ovan var för att dessa portföljer sattes ihop vid årsskiftet, och inte löpande som de ovan. P/B gick klart bäst, då den köpte mycket gruvbolag förra årsskiftet, vilka varit bästa sektorn för året. EV/EBIT och Magic formula gick också helt okej.

 

 

Förra året gjorde jag en liknande sammanställning, se detta inlägg. Om vi nu utvärderar hur det hade varit att köpa bolag efter de olika värdemåtten dessa åren hade utvecklingen varit följande:

 

 

Så senaste två åren har det alltså varit bäst att investera i Magic formula, men att investera i EV/EBIT + momentum har också varit helt okej. Under dessa två år har ROIC komponenten i Magic formula varit bra, men också att kombinera med momentum. Det som man kunnat observera under dessa två år är i alla fall att endast värde kan mycket väl genomgå nedgångar och underprestation mot marknaden, men kombinerar man med momentum undviker man att köpa de fallande knivarna.

 

Samma kan man kanske säga om Magic formula, men här skiljer sig resultaten åt lite. I USA har ofta simpel EV/EBIT gett bra resultat, medan Magic formula har gått bättre här i Sverige, se Värdebyråns studie. En anledning till det är att vi har allmänt haft bra ROIC-bolag här i Sverige, vilket kan ha lett till den högre avkastningen. Om det nu kommer fortsätta här framöver kommer bli intressant att se.

 

Vill avsluta med denna tabell från Investingforaliving som visar avkastningen för ett antal strategier sedan år 2009 i USA. Den visar att Value composite (VC2) är den bästa strategin sedan börsdippen, trots att historiskt brukar Trending value (TV2) slå Value composite. Visar att det trots allt kan vara bra att både inkludera värde och värde med momentum i portföljen, som vi också sett senaste året, kan det variera mycket beroende på det år man börjar.

 

Källa: Investingforaliving.us

 

EDIT: Bästa svenska aktiefond hos Avanza var under 2016 var Spiltan Aktiefond Dalarna, med avkastning på 20,2 %. Alltså, hade man investerat kvantitativt i strategierna beskrivna ovan hade man slagit alla fonder.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Karl (ej registrerad)

Har precis plöjt igenom hela bloggen de senaste dagarna.

Har lärt mig enormt mycket & fått många nya uppslag att fortsätta bland. Tack för det!

Jag stötte på en del excel-mallar du hänvisade till som en 3e person hade skapat. Jag vet itne var i bloggen jag såg dem & hittade dem inte bland länkar.

Jag hade gärna tagit del av om det inte är för mycket besvär.Kan du posta in dem någonstans om du har dem samlade?

Återigen, det har varit mycket lärorikt & jag misstänker att det kommer bli ännu bättre. Efter bytet till trade vanue har jag märkt ett ökat deltagnde bland kommentarerna som helt klart höjt nivån på bloggen i stort.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tack för ytterligare ett intressant inlägg! 

När du jämför MF med dom övriga, har du då utgått från 5-7 aktier och 30% av kapitalet för första köpet och sedan upprepat det 3 mån senare eller bara gjort ett initialt köp? Du skrev "löpande", men vissa brukar byta några bolag varje månad och lite andra strategier.

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

 @Karl Hej! Kul att du blivit intresserad. Länken för senaste versionen av verktyget är här: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/uppdatering-av-value-composi... Ja, intresset har ökat markant bland läsare på senaste tiden, riktigt roligt att få alla kommentarer av alla intresserade läsare som dig. Hjälper många med kommentarer och jag själv lär mig en massa.

@Anonymus Köper allt en gång per år, men har flera portföljer så omfördelar dessa löpande under året. Magic formula och Value composite nu i november och EV/EBIT + momentum i februari osv. Det är det jag menar med löpande.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tack för en superblogg! Har liksom andra läsare börjat plöja din blogg bakifrån (är på Oktober 2015 nu) :-) och undrar varför du använder SPP indexfonder istället för de ETFer som du verkar basera momentum beräkningen på.

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@investerarfysikern

Du skrev i förra inlägget angående medelvärdesåtergång; "Det känns i alla fall bra att ha denna strategi på pränt, på så sätt att den är uppbyggd på samma robusta grund som de andra strategierna som jag skriver om här på bloggen."

Jag vill bara inflika att jag har skummat igenom ett flertal forskningsuppsatser (mer akademiska än Faber) och den generella slutsatsen är att medelvärdesåtergång är ett svårfångat fenomen. Det förekommer i perioder, för att sedan försvinna osv. Så det finns från ett forskningsperspektiv inte en särskilt robust grund m a o. Med det sagt kan fortfarande medelvärdesåtergångstrategi fungera! Min magkänsla säger att det t o m är troligt. Om inte annat för att den ju är rätt lik de andra kvantstrategierna. :)

 

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

Här är en av dem:

https://www.dnb.nl/en/binaries/Working%20paper%20247-2010_tcm47-232350.pdf

Som vanligt finns en kort sammanfattning först i uppsatsen

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

@Anonymus Det var ett gammalt test för att se om det går att implementera dual momentum med fonder som existerat, vilket gick bra. Sen i dagsläget är det bättre att implementera med ETF:er. 

@Henrik Jo, det är lite det som är det svåra. Man kan få vänta mycket länge för mean reversion, vilket är lite problemet. Det är därför jag kände att man kan vara lite mer aktiv och koppla ihop det med en analys, men ändå utgå från historiska koncept. T.ex. folk har pratat om att tillväxtmarknader ska komma igen hur länge som helst nu, men de har ännu inte gjort det. På samma sätt var det med råvaror. Man får välja lite de sektorer man tror på och ändå vara medveten om risken med det. Se bara på Japan, de har ännu inte tagit sig tillbaka på tidigare nivåer. Men de gick inte ner med -80 % och blev världens billigaste aktiemarknad som Ryssland och Brasilien, vilket gör att samma köpläge uppstod inte där. Och det är också därför jag skrev att man får ta många små satsningar. Det är fortfarande endast några få procent av portföljen jag satsar på varje sektor.

Anonymous's picture
Henrik Helander (ej registrerad)

@investerarfysikern Okej, vi har landat i precis samma slutsatser om tillämpninger då. Gott!

Anonymous's picture
Anon (ej registrerad)

Hej,

Jätte intressant inläg. Är alla kvantstrategier på LargeCap och MidCap listor i Sverige? 

Det är intressant att veta hur olika strategier funkar på samman listor.

MVH

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar