Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Lanserar Enklainvesteringar.se

Idag lanserar jag en ny hemsida, Enklainvesteringar.se. Enkla investeringar är en sida som ska samla information och studier om hur man kan efter modeller investera i olika tillgångar och aktier. Den ska ha en mer vetenskaplig approach och visa på vad som fungerat på marknaden, återge studier och visa på alla de olika sorters modeller som kan styra ens portföljallokering och aktieköp. Då framgångsrika investeringar till stor del handlar om att hitta en strategi som man följer i vått och torrt och passar en själv så kommer sidan innehålla en mängd olika strategier och modeller. Följ också det nya Twitter-kontot för att få kontinuerliga uppdateringar. 

 

 

 

Varför heter sidan Enkla investeringar?

Anledningen till namnet Enkla investeringar är dels på grund av att modellerna på sidan inte ska vara tidskrävande, principen ska vara enkel och de ska vara enkla att implementera. De som är ute efter att investera sina pengar på bra sätt har oftast ett heltidsarbete, andra intressen, barn och annat de prioriterar i livet än just att sitta och följa marknaden hela dagarna och vill bara hitta ett smidigt och enkelt sätt att investera på. Enkla investeringar ska ge bra information om vad för modeller som finns där ute som man kan investera efter utan att behöva lägga ner avsevärd tid.

 

Den andra anledningen är att modern beteendeforskning har levererat återkommande bevis på att enkla modeller oftast slår professionella utövare. Genom att ha en enkel modell att utgå från så kan man slå de flesta på de finansiella marknaderna, då man undviker att göra de fatala misstag utövare oftast gör på grund av marknaders volatilitet och kursrörelser. Oftast görs dessa beslut vid fel tillfällen, då vi människor oftast har en rädsla för förluster och en övertro till sin egen förmåga. Detta gäller framförallt de som inte är så insatta i marknaderna, vilka dras in när börsen är på toppnivåer och säljer av allt när börsen har kraschat. Genom att ha en enkel och genomtänkt modell som man följer i vått och torrt undviker man dessa fallgropar.

 

Vad kommer att finnas på Enkla investeringar?

Enkla investeringar är indelad i "Portföljmodeller", "Aktiemodeller" och "Studier". Sidan Portföljmodeller kommer att ha information om övergripande portföljmodeller så som en traditionell 60/40-portfölj i 60 % aktier och 40 % räntepapper (standardportföljen i USA), Dual momentum och framöver också portföljer så som Permanenta portföljen och Ivy League portföljen. Varje sida har en kortfattad genomgång och länkar till mer information.

 

Sidan Aktiemodeller kommer innehålla diverse kvantitativa aktiemodeller, så som de jag skrivit om här på sidan. Det finns en mängd där ute, allt från Magic formula till Piotroski F-score och så vidare. Alla med sin speciella logik och potential till en bra avkastning i olika börsklimat. Just nu ligger Magic formula uppe och det finns ett antal flera på gång.

 

På sidan Studier så kommer jag lägga upp studier som jag gjort och publicerat här på min blogg, för att samla det som är mer matnyttigt och vettigt för investerare som snarare letar efter att veta mer om hur en viss strategi fungerar eller en kombination av strategier fungerar. Då sidan är tänkt att samla en mängd information om olika kvantitativa studier så är uppmuntrar jag gärna läsare att publicera gäststudier på sidan eller komma med idéer på nya studier. 

 

Varför skapar jag Enkla investeringar?

Enkla investeringar skapas då det är svårt att hitta bra information om en mängd olika investeringsmodeller på svenska. Det finns mycket information på engelska, men oftast är de ganska vinklade och är modeller någon försöker sälja då de har en produkt kopplad till sig. Detsamma gäller här i Sverige då många bloggare och medier oftast skriver om vad de har kommit fram till är det bästa. Sidan är skapt lite efter vad jag själv velat ha när jag började leta efter hur jag ska investera; ett smörgåsbord av idéer och modeller där man själv kan välja och vraka. Då det alltid kommer nya och då det finns så många olika modeller där ute så kommer sidan vara ett löpande projekt. Självklart kommer det inte alla modeller som finns därute hamna på sidan, utan det kommer vara begränsat till de som har robust forskning bakom sig och kan vara realiserbara i praktiken. 

 

En annan anledning till att jag skapat sidan är också för att mina läsare på denna blogg både är insatta aktieintresserade och sådana som endast är ute efter att hitta ett enkelt sätt att investera på. Denna sida är till för de som vill veta mer om dessa modeller så att de inte behöver leta bland de hundratals inlägg jag skrivit de senaste 1-2 åren om detta. Fortsatt kommer jag blogga på Trade Venue om mina dagliga observationer, aktieköp plus att jag kommer regelbundet att uppdatera om förbättringar på sidan Enklainvesteringar.se.

 

Jag hoppas att sidan kommer att bli uppskattad och jag tar gärna emot önskemål på modeller och studier som ni vill se på sidan. Jag hoppas att det kan bli en bra kunskapsbas för folk som vill bli bättre investerare. Så gå in på Enkla investeringar och kolla in de olika modellerna!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Filippppppp (ej registrerad)


Snyggt!

Något som jag tycker ger ett mer seriöst intryck är att språket på hemsidan är bara svenska. T.ex. "Read more"-knapparna och kommentarsfältet. Antar dock att Wordpress sätter lite käppar i hjulet på den fronten.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Tack. Ja, det är det sega med att använda wordpress, allt går inte att kontrollera som man vill. Försökte kolla i CSS:en eller i mallen om det gick att ändra, men det verkade tyvärr inte gå. Något man får leva med. Tack för påpekandet!

Anonymous's picture
Aktiekluraren (ej registrerad)

Jättetrevligt initiativ! Tillämpa du själv dual momentum? Känns enkelt. Har läst boken om "Magic formula", men har en gång i tiden brännt mig för att jag var för aktiv och tänker själv mer "köp och behåll" idag. Känns tryggare samtidigt som dual momentum verkligen motsäger aktiestinsens lösning a'la "sitt i båten". Hälsar Lars D

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Skulle vara trevligt med en prenummerationstjänst där man får mail för hur/vad som man ska investera i för att följa dina modeller . Typ man bockar i det man är intresserad av för att sen få mail varje dag/vecka med inköp/sälj. 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

@Lars Roligt att du gillar det. Tillämpar det själv med ETF:er på en tredjedel av sparandet. Resten sparas i traditionell fördelning mellan räntor och aktier. Nu faktiskt 65 % aktier, 30 % räntor och 5% guld. Aktieboken använder jag metoder likt Magic Formula. Förstår vad du menar, det viktiga är att hitta en investeringsstrategi man själv gillar. Det är syftet med sidan, att få en insikt i alla strategier som finns där ute.

@nörden Kul, det är kanske lite en vidareutveckling av sidan. Kanske likt indexinvestering.se. Tanken är att skapa en plattform för att se om det finns intresse, om det finns så kan det läggas till. Finns en del att fixa för att det i så fall ska funka.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar