Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Mål med sparandet

Nu är det snart jul och tid för ledigheter för de flesta vilket för tankarna till det heta ämnet på sparbloggar som är att bli fri och bli ledig på heltid. Det är kul att se hur flera går över till att bli "fria" och vi har sett ett antal bloggprofiler figurera i media i och med detta i år. Årets trend har verkligen varit att bli fri och Fantastiska Farbror Fri och Onkel Toms Stuga är två familjer som blivit fria genom att leva med små medel och sparat under längre tid. Miljonär innan 30 arbetar sin sista dag idag och Utdelningsseglaren ska pensionera sig inom en månad. Det är kul att se hur de uppfyllt sitt mål efter att ha följt dem länge på deras bloggar.

 

Andra personer är inte lika "snålbloggiga" á Mr Money Mustasch även om de lever på sitt kapital. RikaTillsammans frågade på Twitter om olika personers finansiella mål efter en middag med Kavastu som hade berättat hur han samlat ihop till 10 miljoner. Såg detta svar av Framtidsfeministern där hon skrev om sin pengamaskin som hon räknat fram. Också RikaTillsammans har delat på sin blogg sitt synsätt om detta där hans fokus inte är att gå i pension så snabbt som möjligt.

 

I början av mitt bloggande var målet med sparandet något jag funderade en del på. Genom att läst finansiell ekonomi och Thomas Pickettys Kapitalet fick jag bra insikter i hur inkomsterna är fördelade i samhället och hur man kan leva på kapital. Min slutsats då var att i och med ytterligare effektiviseringar kommer det vara gynnsamt klimat att äga och förvalta kapital. Det var en ganska teoretisk synvinkel, men fick ändå upp mina ögon för att man kan ha betydande inkomster från kapital och att det utgör ca 30 % av Sveriges inkomster.

 

Därefter har detta utvecklats och målet är nu inte att sluta jobba så snart som möjligt. Istället är målet att bli fri i form av att ha tillräckligt pengar att klara sig mellan olika anställningar. Taleb beskrev det i form av att ha "fuck you money", vilket gör att man inte behöver vara i beroendeställning. Lyssnade på en intervju med en som arbetade med finans i USA som beskrev hur han tänkte igenom sina livsval när han hade sparat ihop 100 000 USD. Han menade då på att han kunde flytta till ett billigt land och leva på avkastningen av detta. Det gjorde att han utvärderade mer vad han ville göra sitt liv, hitta ett jobb som har mening.

 

Min gräns för detta har varit under åren drygt 2 miljoner kronor. 2 miljoner är inte mycket pengar att leva på sikt men tillräckligt mycket för att få ut drygt 8 000 kr i månaden. Det motsvarar det minimum jag tänkte behövdes för att kunna klara sig. Har roligt nog haft 2 miljoner som mantra och kan ibland säga det för mig själv för att få fokus på målet.

 

Fokuset har däremot gått över till vad man vill ge för mervärde och vad man tycker som är skoj. En bra ekonomi ger möjligheter och det är det främsta målet med mitt investerande i dagsläget. Jag vill göra det jag verkligen gillar och jag ser faktiskt inte min nuvarande dagliga rutin som några måsten. Det är riktigt kul att forska i fysik, driva företag och följa finansmarknader, även om det tar upp min det mesta av min vakna tid. Att gå över till att sluta jobba fullständigt ser jag inte som ett mål i sig.

 

Det är ändå kul hur man utvecklas i dessa tankar och inser hur kul det är att jobba. Trots det är det också trevligt med en egen penningmaskin som arbetar när man också jobbar.

 

Vad är ert mål med sparandet? Bli fri, miljardär eller jobba med vad ni vill?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Mitt entydiga mål har varit att skapa frihet, igen motsägning i att löne jobba om det är självvalt.

Penga förvaltning har till och från varit en väldigt trevlig hobby.

Att optimera livet (minimera utgifter som inte bidrar med lycka) har även det varit en hobby.

Med ovanstående förutsättningar sköter det sig själv, om man tillsätter lite tid.

2 milj med Trend/Momentum förvaltning ger riklig avkastning.

Bara fortsätt på inslagen väg så är frihet med eller utan lönearbete inom räckhåll.

Tallpall's picture
1
3
1
0
Tallpall

Mitt mål är att bli fri och jag räknar med att ganska snart nå det. Jag har nyligen gått ner på halvtid och planerar att sluta jobba om ca 3 år. Sedan är det klart att man kommer att vilja ha något att göra även efter det, men det blir nog privata projekt och ideellt arbete. Det är känslan att inte behöva jobba om jag inte vill som driver mig.

Anonymous's picture
Jnana (ej registrerad)

Vill kunna ägna mig på heltid åt mitt intresse, meditation och retreater och se var det leder. Vill känna mig fri på alla plan inte bara ekonomiskt. Men ekonomin känns som en viktig pusselbit för mig för att kunna slappna av  i det andra sökandet.

Djup meditation kan göra så att intellektet inte fungerar som förut, egen erfarenhet. Finns en anledning till att sökare traditionellt blivit munkar.

Är inte så långt borta tack vare cryptogudarna. Men de kan ju vara nyckfulla , så iaf ett år till med jobb blir det.

Skriv gärna vad du tänker om ETF fiaskot. Min Golden Butterfly spricker nu. Blir  trött på både  Nordnet å Avanza. Kanske är det lättaste att bara använda Lysa + fysiskt guld för mig nu?  Så slipper jag fundera på den stabila/passiva delen av portföljen.

De flesta tips från Realvision som har varit relevanta blir nu också irrelevanta, tråkigt!

 

 

Anonymous's picture
Raz (ej registrerad)

Jag har nog varit inne på samtliga spår som du nämner också, och för tillfället är nog som en försäkring mot en framtida förändrad arbetsmarknad den viktigaste anledningen. Jag delar även din ståndpunkt om en framtid där kapital kommer att vara gynnsamt att äga och förvalta. 

Jag tror att flera inom sparbloggosfären skulle må bra av att reflektera lite över vad man faktiskt vill göra när man uppnått sin ekonomiska frihet, då det annars är väldigt lätt att se ekonomisk frihet som en magisk lösning och sedan krascha hårt när man uppnår målet och fortfarande inte är lycklig. FFF, Onkel Tom och Miljonär innan 30 ser jag som exempel på sådana som reflekterat över vilket liv de vill leva när målen är uppnådda genom hela processen.

För egen del så stressar jag inte med att bestämma mig för de exakta målen, jag är naturligt sparsam så fokuserar mer på att se till att ha en god livskvalitet även under ackumuleringsfasen. Oavsett om jag väljer att ägna mig åt att hoppa av arbetslivet helt, ha tillräckligt med fuck-you-money för att kunna säga upp mig från arbeten jag inte trivs på eller bara kunna sätta lite guldkant i vardagen när så behövs så ser processen dit ungefär likadan ut :)

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tack för att ni delar! Intressanta synsätt. Håller med om försäkring, lite det jag tänkt på med automatiseringen. Vanligt arbete kommer kanske bli mer irrelevant och då kommer inkomsten falla på de med kapital istället. 

@Jnana Skrev om nordamerikanska ETF:er igår på Börslabbet: https://borslabbet.se/nordamerikanska-etfer/ Är jobbig sitts som skapades nu när man inte kan använda ETF:er på samma sätt. Guld och breda index går nog ändå att lösa, det är mer specifika faktor ETF:er och sektorer man får skippa.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar