Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1370
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Månadsuppdatering Dual momentum

Det är dags att se över Dual momentum portföljen och se hur utvecklingen varit denna månad. I stort sett så har utvecklingen för månaden varit positiv på några procent för både den svenska och globala börsen. Men då Dual momentum går på ett års rullande signaler så spelar också föregående års februari månad roll, vilken hade desto bättre avkastning och gör att 1-års rullande avkastning nu är ännu mer negativ än för en månad sen. Som det ser ut så ger den svenska modellen följande:

 

 

Det innebär att man nu bör vara fortsatt investerad i räntor. Detsamma gäller den amerikanska varianten som investerar i USA samt resten av världen:

 

 

För den som är intresserad av aggressiv global tillgångsallokering, vilken investerar bredare än i bara aktier och räntor, så ligger nu GTAA AGG3 nu i guld, långa och internationella obligationer. Denna har jag också börjat implementera för att få en bredare exponering i portföljen, utöver Dual momentum. För mer information om hur de aktuella fördelningarna, vilka ETF:er som kan köpas och de aktuella signalerna så rekommenderar jag Investingforaliving.us och deras månatliga uppdatering av denna (går att se varje dag och dual momentum-signalerna uppdateras där också). Själv implementerar jag den helt enkelt med de ETF:er som anges där. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Tack för ett intressant inlägg!

Det hade varit intressant att veta mer om hur du har implementerat GTAA AGG3. Antar att du har den på Degiro pga de lägre transaktionskostnaderna?

Vad jag förstår är courtaget på Degiro för ETF:er € 2,00 + 0,02 %, och även 0,1% i växling i varje riktning. Däremot behöver man inte växla tillbaka till SEK vid försäljning vilket gör att man egentligen kan förbise växlingsavgiften (undantaget första köpet)?

Har du gjort någon beräkning på vad "förvaltningsavgiften" för AGG3 blir i genomsnitt på Degiro?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Jo, den är hos DeGiro och det stämmer med courtaget du nämner samt att man inte behöver växla mellan USD och SEK vid köp/sälj. Det hela gör att man nästan endast behöver ta hänsyn till ETF:courtaget i strategin (plus lite spread etc). Med 100 000 kr så kostar varje affär 0,04 % och med en turnover på 330 % för AGG3 så blir det 0,264 % per år. För Dual momentum som har en turnover på 130 % så är det 0,104 % per år. Säg nu det dubbla pga spread etc vilket gör det till 0,528 % per år vs 0,208 % per år. Det är en skillnad på 0,32 %. Historiskt sett så har AGG3 gett ca 4 % mer än Dual momentum per år, vilket innebär fortsatt en klart bättre avkastning även om man drar av avgifterna. Däremot är den svårare att tillämpa om man inte sparar hos DeGiro då växlingsavgifterna lätt äter upp avkastningen. Alternativet med manuell växling verkar finnas hos Nordnet och Avanza, men bara för vanliga aktiedepåer. 

Anonymous's picture
Privatspararen (ej registrerad)

Sponsrat inlägg av degiro? ;)

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Kommer Robin Hood eller Interactivebrokers till Sverige eller kommer Nordnet eller Avanza med bättre alternativ kommer jag nog garanterat byta till dessa. Men än så länge är DeGiro billigast, vilket gör att valet hamnar på dem. Helst skulle jag vilja ha pengarna hos Nordnet eller Avanza på grund av de är mer etablerade än DeGiro och känns mindre riskfyllda.

vapidomu's picture
5
21
3
0
vapidomu

På Degiro kollade jag spreaden på de ETF:erna som taktiken är investerad i nu:

IGOV
Köp:  94,09    
Sälj: 94,31
Spread: 0,23%

VGLT
Köp:  79,43    
Sälj: 79,52    
Spread: 0,11%

IAU
Köp:  12,11    
Sälj: 12,12    
Spread: 0,08%

Snitt-spreaden på dessa är 0,14%, dvs 0,28% för varje affär. Med en turnover på 330% blir det 0,924% per år bara i spreads.

Tycker det låter högt - har jag räknat rätt här?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Det stämmer säkert. Tycker däremot att det är lite missvisande med spreads då priset nästan varierar lika mycket som spreaden på minutbasis, vilket gör det svårt att riktigt se hur spreaden påverkar. Tror det viktiga är att fånga de stora rörelserna. Men för att vara konservativ i sina beräkningar så kan man dra av 2 % per år i kostnad, många som testar strategier gör så (t.ex. AlphaArchitect). Om nu strategin avkastar 18 % eller 20 % så är den fortfarande bättre än en passiv strategi på 10 % per år och det är lite så jag resonerar. Paul Novell har skrivit bra om hur man kan minimera kostnaderna:

http://investingforaliving.us/2015/10/08/taa-portfolio-performance-theor...

Skillnaden dessutom mellan Dual momentum och AGG3 är ca dubbla omsättningen, ca 1 % i merkostnad per år, men med 4 % bättre avkastning per år kan det motiveras.

 

Anonymous's picture
Pungsnigel (ej registrerad)

Finns det någon anledning till att man inte introducerar fler än 2 aktiealternativ? Säg... 5-10 olika marknader eller räntor för att dra till med något?

Investerarfysikern's picture
748
1370
139
0
Investerarfysikern

Jo, man vill göra det så enkelt som möjligt i Dual momentum. Men det finns andra sätt att investera på, läs till exempel om Aggressiv global taktisk tillgångsallokering som är bredare: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/aggressiv-global-taktisk-til...

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

@Pungsnigel--> I sin bok visar Antonacci att överavkastningen från att använda mer än två marknader äts upp av kostnadena för att byta strategi oftare

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar