Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Magic Formula - Inköp och portföljuppdatering

Nu är det dags för två av mina kvantitativa portföljer att balanseras om och först ut är Magic Formula-portföljen. Denna baserar sig enkelt på den princip som Joel Greenblatt förespråkar i sin bok "En liten bok som slår marknaden" och köper aktier utifrån deras billighet mätt i EV/EBIT och deras kvalitet mätt genom avkastning på kapital, ROIC. Nu är det ett år sen jag uppdaterade denna portfölj och den har existerat i 1 år och 3 månader. Hittills är utvecklingen följande:

 

 

Magic formula-portföljen är den portfölj som gått bäst hittills av alla portföljer och mycket på grund av att den lyckas pricka in raketer så som Lucara Diamond och Mycronic sedan start, men också på grund av den småbolagshausse som varit senaste åren. Senaste året har portföljen gått upp med 27 % vs 3,9 % för SIX Return Index och 14,5 % OMX Stockholm Mid Cap GI. För att se avkastning för de individuella aktierna exklusive utdelningar, se detta dokument.

 

Nu är det dags att köpa in nya aktier i portföljen och det skulle vara kul att kolla på de lite närmare. Själv har jag insett att det är mycket lättare att följa en strategi genom att veta vad för bolag som är i portföljen, speciellt då jag blir ganska exalterad över att de är så billiga. Kommer skriva en liten sammanfattning om de olika bolagen nedan och lite om svårigheter och fördelar framöver, vilket kan vara intressant att gå tillbaka till om 1 år då bolagen ska säljas.

 

Lucara Diamond

Lucara Diamond kommer vara kvar i portföljen som den varit sedan start. Bolaget är fortsatt billigt och har överraskat positivt senaste året. De har en gruva som kommer vara verksam på lång sikt och den har visat på att den kan leverera bra intäkter framöver. Farhågor inför kommande året är att de inte lyckas lika bra som det senaste året, vilket gör att vinsterna kan falla. Men bolaget är lågt värderat mot dess vinster och de har gjort många bra investeringar som kan fortsätta leverera bra resultat.

 

Fingerprint Cards

Förra årets raket, Fingerprint Cards, har lyckats att ta sig in på toppen i Magic formula, då de både är relativt billiga och har en enorm avkastning på kapital. Här är frågan om de lyckas behålla sina vinster och marknadsandelar? Finns många analyser i ämnet och verkligen två läger om deras affärsidé kommer att hålla. Analytiker spår att de kommer ha vinster på samma nivå och då värderas till ca P/E 10. Oavsett framtid så är det ett bra och billigt bolag i dagsläget vilket gör att de platsar i portföljen.

 

SAS

SAS har gått från förlust till vinst vilket gör att de nu är i topp på screenern. De är riktigt billiga till förhållande mot vinst, vilket gör att de kommer högt. Många observatörer är skeptiska till att de fortsatt kommer leverera bra vinster och om de kan stabilisera vinst och kassaflöde samt deras marginaler, vilket de har en lång historik att inte ha kunnat göra. Dessutom är de tungt skuldsatta vilket gör att det kan bli svårt att hålla uppe vinsterna. Analytiker spår framtida vinster på samma nivå, vilket gör att deras värdering är ungefär P/E 5. Vi får se om de får rätt.

 

Swedish Match

Swedish Match hamnar på listan då de leverarat en extra hög vinst i år, har inte grävt djupare i vad den kommer ifrån men många gånger kan det vara engångsförsäljningar etc. Swedish Match är alltid ett bolag man undrar kommer klara sin belåning, då de i stort sett inte har något eget kapital. Det har funkat hittills, kommer det fungera framöver? Analytikers prognoser på vinst för nästa året är i lite dyrare taget med P/E 18 vid dagens kurs.

 

Serneke

Nya byggbolaget Serneke är på listan då de levererade en extra hög vinst i år då de uppvärderade fastigheter. Justerar man för det är de prissatta i nivå som andra byggbolag, vilka många hamnar på toppen av Magic formula-listan på grund av den bra byggkonjunktur som finns i Sverige. Här är frågan för alla byggbolag om det kommer vara en fortsatt bra byggkonjunktur? Om det fortsätter kan det mycket väl ge bra avkastning.

 

Besqab

Besqab utvecklar bostäder i Stockholm och Uppsala och sällar sig i mixen av bolag som gör bra med vinster i den byggkonjunktur som finns.

 

JM

JM är lika så ett bolag som bygger bostäder, främst i Stockholm. Är kvar i portföljen från tidigare och har varken rört sig upp eller ner. Vi får se om börsen har en ljusare syn på bolaget i år.

 

Axfood

Axfood hamnar som ett av toppbolagen på grund av stadiga vinster och bra marginaler. Här kan man fråga sig om en nedvärdering är i sikte då många är intresserade av denna som en ränteliknande aktie. Däremot kan det våras igen för denna typ av aktie och de värderas upp.

 

NCC B

NCC är numera ett mer renodlat byggbolag utan bostadsutveckling efter sin senaste avknoppning. Byggkonjunkturen kan fortsatt gå bra även om inte efterfrågan på bostäder är hög, men man får se vad som händer med detta bolag.

 

Oriflame

Oriflame har riktigt vänt under det senaste året. Bolaget har visat på underliggande stabilt växande verksamhet i tillväxtländer och en bra avkastning på kapital. Vi får se hur utvecklingen sker framöver, men analytikerna tror på växande vinster kommande år.

 

Det allmänna intrycket från bolagen är att det är en låg värdering av dem generellt sätt och bolag i bra trend. Dessutom på grund av ROC-komponenten är det många kvalitativa bolag, bl.a., Lucara, Fingerprint, Axfood, Oriflame. Mycket byggbolag på grund av stora vinster och fortsatt bra byggkonjunktur, men det finns risk för nedgångar om byggmarknaden vänder. Så länge är det bara att rida på vågen, men jag har svårt att skaka av mig en känsla av att vi är i ett läge likt år 2007. Hade portföljen ovan varit min enda portfölj hade jag haft mer bolag för att sprida risken, eftersom den är så koncentrerad i byggbolag, men nu har jag sex andra portföljer så jag ser det inte som ett stort problem av att 4 av 10 bolag är byggbolag.

 

Nu får vi se hur portföljen utvecklar sig framöver. Det är en ganska intressant samling bolag i portföljen och ska bli kul att se utvecklingen av denna portfölj. Däremot tror jag inte att potentialen är lika hög som det senaste året, men man ska aldrig säga aldrig och förra året trodde jag snarare på en nedgång på -30 % istället för en så stor uppgång. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Adam (ej registrerad)

Intressant. Hur går det till rent praktiskt när man handlar efter denna princip. Köper du alla dessa 10 bolag på en gång? När säljer du ett bolag?

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Ja, det stämmer. Köper alla bolag på en gång, håller ett år, sen säljer dem och köper nya. Så denna gång sålde jag de tio jag hade och köpte tio nya, men Lucara och JM var redan i den gamla portföljen så de behövde jag inte byta ut.

Anonymous's picture
EmilN (ej registrerad)

Kul att läsa en uppföljning på din MF-portfölj! Jag ska precis starta en egen efter att ha följt din blogg länge. Jag funderar på att dela upp portföljen över kvartalen och varje kvartal köpa fem bolag. Hur ser du på det? Likaså funderar jag på att bara hålla mig till Large Cap, men kanske tar in även Mid Cap. Enbart Large Cap verkar ha gett bättre avkastning historiskt enligt Börsdata. Har du några tankar om det? Tack för en intressant och inspirerande blogg!

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Kul, hoppas att det går bra. Det låter som en bra plan, fem bolag bör göra att du inte behöver fördela om så mycket mellan kvartalen. Det var problemet jag hade när jag började med månadsvisa uppdateringar, inköpen blev ganska ojämna varje månad. 

Så Börsdatas screener är lite felaktig på det sättet. Den tar med bolag som är nu i large cap och testar deras utveckling. Det gör att bolag som vandrat upp i listorna, t.ex. Betsson och NetEnt, hamnar i screenern tidigare år då de var på mindre listor. Det blir en selektiv bias som ökar avkastningen tyvärr. Nästan alla andra tester visar att det ger bättre resultat att inkludera mindre bolag i sin screener, se t.ex. testerna på Acquirersmultiple.com (jämför all cap (= mid + large cap) mot large cap). Sen med 20 bolag kommer du äga ca 1/3-del av alla large cap bolag som inte är finansiella, vilket gör att din avkastning inte kommer att skilja sig så mycket från large cap index. Men det viktigaste är att känna dig trygg med strategin och om du känner dig mer trygg med large cap kan det väga upp för det. 

Anonymous's picture
EmilN (ej registrerad)

Ah, det förklarar saken! Då kommer jag att inkludera Mid Cap också.

Min tanke är fortfarande att hålla alla inköp i ett år, men en fundering blir då om i princip samma bolag dyker upp i Q1 som i Q2, ska man då köpa på sig ännu en post eller ska man välja nästa bolag på listan?

Anonymous's picture
Surfscoter (ej registrerad)

Startade en ev/ebit- momentum portfölj igår. Det ska bli kul och jämföra hur den utvecklas mot din MF portfölj. Följande bolag ingick även in min portfölj: Lucara, Besqab och JM. Övriga bolag i portföljen: Semafo, Bulten, VBG, Skanska, Kappahl, Stora Enso och B&B Tools.

Om man jämför med dina innehav så känns det som att det kommer bli en jämn match :)

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

@Emil De flesta tar de som de inte tidigare har i portföljen, men som kommer i topp. Så t.ex. om det inte är några ändringar tar aktie 1-5 under Q1 och sen aktie 6-10 under Q2. 

@Surfscooter Kul, vi får se hur det går! Både min EV/EBIT+momentum och Magic formula portfölj har gått nästan lika bra hittills. 

Anonymous's picture
EmilN (ej registrerad)

Tack för svar, det var så jag tänkte med eftersom man annars i princip begränsar sig till fyra stycken MF-portföljer med 5 bolag i varje (vilket verkar ha gett lägre historisk avkastning än 20 bolag).

Anonymous's picture
Olof (ej registrerad)

Hur fungerar det när du behåller bolag som Lucara och JM i portföljen? Köper du extra för att de ska vara en lika stor andel som resten av innehaven eller är det samma post som fortsätter ticka?

klingsta's picture
0
28
0
0
klingsta

Hej,

Såg att Serneke har F-score 3 (enligt Börsdata). Trodde kanske att man skulle försöka undvika F-score 4 och nedåt, men du kanske gör ett undantag här?

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar