Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Mean reversion-case: Kina och solcellsbolag

I våras skrev jag en del om olika mean reversion-case, bland annat tillväxtmarknader varit ett hett ämne. De har gått fortsatt bra i år och fått upp momentum och det finns också en hel del intressanta makrocase med dessa.

 

Kina är ett av dessa case och efter lyssnat lite på podcast fick jag upp förnyat intresse av Kina. Kina är ett blandat land där de drabbades av en mini-bubbla för några år sedan, men har allmänt inte gett hög avkastning. Kinas ekonomi är världens näst största och deras börs, också världens näst största, har länge inte varit helt öppen för yttre investerare. Nu öppnar börsen där upp sig något mer och senast så ska de inkluderas i MSCI index.

 

Samtidigt som Kina är ett intressant case framöver så dras de också med en hög skuldsättning. Många misstänker att framtida kriser kan komma att bli där och det finns anledningar till att vara skeptiskt mot landet. Dessutom, hög BNP-tillväxt är inte synonymt med hög tillväxt på den lokala börsen. Men med tanke på att deras börs är en av de billigaste börserna i världen med P/E 7 och P/B 1, de ska inkluderas i MSCI index och att börsen har stark momentum finns det mycket som talar för deras börs framöver.

 

Problemet med Kina är däremot att få rätt exponering. Det är komplicerat med deras olika klassifikationer av olika aktier, speciellt också hur det nu blir med de i Hong Kong och de i fastlands-Kina. Har kollat lite på ETF:erna GXC, MCHI som verkar mer exponerade mot Hong Kong, medan ETF:erna KBA har mot fastlandet och CN har bred exponering mot fastlandet och Hong Kong. Det är lite av en djungel och den insatta läsaren får gärna kommentera på hur man kan få bra Kina-exponering.

 

Det andra caset är solceller via ETF:en TAN. Har skrivit om det tidigare i år men avvaktade eftersom sektorn fortsatte nedåt. Nu har den brutit MA200 och börjat få positivt momentum, varpå det kan bli intressant att ta en position. Solceller har nu blivit så pass billiga att de kan ordentligt konkurrera med fossila bränslen, trots lägre energipriser, vilket kan vara en bra framtidsbransch. Värderingen är lite blandad och kände att den inte riktigt övertygade mig för att ta position. Men blir det ett allmänt uppsving i branschen kan det hjälpa. Nu återstår att se om denna uppgång är robust eller om det bara är en temporär uppgång.

 

Jag valde att ta en liten position i ETF:en KBA (aktier i fastlandet Kina) i min mer spekulativa "lekportfölj" på grund av deras inkludering i MSCI och på grund av att den fått upp momentum. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. I övrigt ökade jag också nyligen i GVAL som investerar i billiga länder, något jag tror kan gå fortsatt bra framöver då de har den gyllene kombinationen av värde med momentum (i dagsläget upp 32 % senaste året). 

 

EDIT: Fick tips om ETF:en ASHR, som kan vara bättre än KBA för Kina-exponering. Skiljer lite i index och hur de följer index, vilket gjort att ASHR har haft bättre utveckling än KBA. Har haft svårt att se vilken som är bäst, då det är mycket som talar för och emot båda.

Taggar (blogg): 
Lagomrisk's picture
1
2
1
0
Lagomrisk

Guggenheim Invest China Real Estate, vad tror du om den? Kinesiska fastigheter. IShares MSCI China, är det hela deras börs?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Inte insatt i Kinesiska fastigheter, men de har dykt upp flera gånger som potentiellt land med fastighetsbubbla. En av anledningarna till jag varit försiktig med Kina innan, men tyckte det var mer som talade för nu. 

iShares MSCI China är mestadels Hong Kong aktier. Det är A-aktierna i fastlandet som ska bli inkluderade nu i de bredare MSCI indexen, så därför jag valt att köpa en ETF som investerarar i dessa aktier specifikt. 

Lagomrisk's picture
1
2
1
0
Lagomrisk

Tack för svar! Intressant land onekligen. Håller mig dock en bit bort från spekulation ännu. För ny på börsen och kör feglir med strategier som fungerat långt bak i tiden.

Anonymous's picture
Macron (ej registrerad)

Hör inte till inlägget men har du återgått till att använda P/B som faktor i Value Composite när du screenar för aktier igen då det nämns i Börslabbets strategi? Mvh

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Ja, det stämmer. Gjorde omfattande test av P/B innan jag startade Börslabbet och insåg att det gick bättre med P/B. Använder också Direktavkastning istället för Shareholders yield, då det fungerat bättre. Tror stora anledningen till att dessa mått fungerat bättre i Sverige är på grund av att återköp inte är stort här. Anledningen till att OSAM tog bort P/B var just på grund av återköp. Också Shareholders yield används pågrund av återköp. Så man ser vilken effekt återköpen ger. Om det blir mer återköp i Sverige framöver kan det vara relevant att gå över till att ta bort P/B och använda Shareholders yield. Men tror det dröjer. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar