Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Momentumeffekten på Stockholmsbörsen

Efter mitt inlägg i våras där jag publicerade Oskar Landgrens kandidatarbete om "The Acquirer's Multiple" analyserades på Stockholmsbörsen blev jag kontaktad av en annan student som skrivit en kandidatuppsats. Denna uppsats är skriven av Johannes Westin och är om momentumeffekten på Stockholmsbörsen, det andra sättet förutom värdeinvestering som funkat bra över tid på börsen. För att läsa mer se studien här.

 

Studien utfördes på large cap aktier på Stockholmsbörsen under perioden 2000-2017 där topp 10 % köptes utifrån dess 12 månaders momentum och behölls i 3 månader. Det är den mest använda uppdateringsfrekvensen och behållningstiden och är liknande vad både jag skrivit om här tidigare på bloggen och vad Alpha Architect använder. Den årliga avkastningen blev 22,61 % jämfört med 3,22 % för OMXSPI. Nedan visas en jämförelse och i uppsatsen finns den årliga avkastningen där momentumaktier slog börsen 15 av 17 enskilda kalenderår. Mest intressant gav momentumaktier positiv avkastning under 2001, 2002, 2007 och 2015 då OMXS30 gav negativ avkastning.

 

 

Utöver att testa momentumeffekten testades det om det gick att få bättre avkastning med trendföljande MA12-regler. Det innebär att man varje månad jämför med 12 månaders glidande medelvärde och behåller om kursen är högre, men säljer om kursen är lägre. Det är också något jag skrivit mycket om här på bloggen och har fungerat riktigt bra på index senaste 17 åren. Som vi ser i tabellen nedan fås högre avkastning om man köpt och sålt index på detta sätt, men lägre avkastning för momentumstrategin. Det är likhet mot liknande studier som jag sett i värdestrategier och den bästa implementeringen av en sådan riskjusterad modell skulle därmed vara en hedge mot index (något också Tobias Carlisle och Alpha Architect varit inne på).

 

 

Det är otroligt kul att se alla dessa studier som igen och igen bekräftar både värde och momentum-effekten. Det extra roliga med de senaste studierna är att jag själv varit med och sett exakt denna avkastning i mina portföljer och bevakningsportföljer, så de återspeglar verkligen verkligheten.

 

För den som vill skapa sin egen momentum-strategi så kan man göra det via en enkel screener där man ser avkastning för senaste året. Det finns också en färdig sammansatt momentum-strategi på Börslabbet (som innefattar ett snitt av flera olika perioder). Utöver det finns fonden Nordic Equity Momentum av Jonas Olavi på Alfred Berg, som också investerar efter liknande strategi och blev intervjuad inför denna kandidatuppsats (har själv ingen personlig koppling med Jonas Olavi eller Alfred Berg). Nordea har också produkter att följa momentum-effekten med STRIKT och i USA finns Alpha Architects QMOM och IMOM. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jodahl (ej registrerad)

Hej,

Började investera lite kvantitativt efter att ha hittat din blogg för ett drygt år sedan. Man slås av hur stark påverkan momentum har, dels att ta hänsyn till i andra strategier, men även vid vanlig aktiehandel. Däremot har jag aldrig testat att handla enbart på momentum, men det ska jag göra nu. Har du tittat på att använda kortare tid än 12 månader? Tänker att aktier som trendat bra i 12 månader redan har redan avverkat en stor del av sin uppgång? Men det kanske är så att aktier som trendat bra i 3 eller 6 månader, även trendat bra i 12 månader?

Anonymous's picture
anders (ej registrerad)

Vet du om någon studie som istället för MA12 använder SMA50 och SMA200 och köper säljer i skärningarna av trendlinjerna?

En fråga till vad är MA12 motsvarighet i SMA? Är det SMA360 eller SMA200?

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

@Jodahl Ja, verkligen, man slås av hur effektivt det är. Har också länge tänkt testa en ren momentum-portfölj men inte hunnit göra så mycket backtester på det. De backtester jag gjort har varit på årsdata och där har både 3-månaders, 6-månaders och 12-månaders momentum samt ett snitt av dessa (sammansatt momentum) gått bra. Med de trendande strategierna har snittet varit bäst, medan det har varit lite olika mellan 3-12 månader för de andra. Har tyvärr bara testat på årsdata, och momentumeffekten är bättre på månadsdata. För mer läsning kan jag rekommendera att kolla följande länkar och kanske läsa boken Quantitative Momentum av samma författare (kostar ca 200 kr på Adlibris):

https://alphaarchitect.com/2015/12/01/quantitative-momentum-investing-ph...

https://alphaarchitect.com/2015/11/16/how-portfolio-construction-affects...

@anders Har sett det förut och det är oftast i nivå med SMA 200-regel. Ibland sämre. Men det var för 2-3 år sedan så kommer inte ihåg var. Oftast är SMA 200 bättre. 

MA10 = SMA200 då en månad innefattar ca 20 handelsdagar på börsen. MA12 = SMA240 på samma princip. Så lättast att tänka så.

Här är lite mer läsning om moving average om du är intresserad: http://www.philosophicaleconomics.com/2016/01/movingaverage/

Anonymous's picture
Jodahl (ej registrerad)

Tack för svar! Läser just Westins uppsats och det är verkligen intressant. Kommer starta en portfölj på denna strategi på måndag. 

G-ice's picture
9
73
2
0
G-ice

Vad är egentligen "Large Cap"? Så hette väl inte storbolagslistan i början av 2000-talet? Är rätt säker på att namnet har ändrats under årens lopp, dock inte kollat upp huruvida definitionen av vilka bolag som ingår i listorna också ändrats.

Hade också gärna tagit del av vilka aktier som valdes ut varje period.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Kan tyvärr inte svara på det fullt, men misstänker att det är A och O-listan innan med urvalet av bolag av stor storlek. Large cap har också bra definition där bolagen måste ha 1 miljard euro i marknadsvärde, så kanske det som använts. Har själv tänkt göra liknande test och ska testa på mindre aktier och olika gränser, så ska bli spännande att se jämförelse.

Anonymous's picture
anders (ej registrerad)

Ok tack

Det är enkelt att screena tex avanza zero med SMA240 på avanza.

Vet du om man enkelt med hjälp av googel sheets kan skapa ett skript som läser in utvecklingen av omx30 och skapar trenden SMA240 och skickar ut ett mail då man ska agera på käp/sälj signal?

Antar att det inte går utan man ändå manuellt måste gå in och kontrollera detta men vill ändå bolla frågan.

Anonymous's picture
Oskar (ej registrerad)

Intressant och tack för att du delar med dig!

Om jag uppfattat det rätt så räknar Johannes då att han köper 10% av aktierna på Large Cap, som då blir ca 10st. Det är väl runt 100 bolag där idag.

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

@anders Tror man inte kan skicka mail men man kan nog lätt skapa ett trendscript. Har gjort liknande för dual momentum. Borde gå att göra i ett programmeringsspråk annars. T.ex. Python eller liknande.

@Oskar Ja, det borde vara något åt det hållet. 

Anonymous's picture
CarpetMan (ej registrerad)

Läste uppsatsen efter jag såg ditt Twitterinlägg. Koncis och lättförstådd, gillar det. Hade varit intressant att se motsvarande utfall på Mid- och Small Cap. Också anmärkningsvärt att strategin snittar nästintill 0% när index faller under MA12. Känns som man skulle kunna plocka ett par extra % den tiden genom att vikta om till lågriskalternativ, t ex kortränta eller företagsobl. Trots allt 1/3 av hela testperioden som MA12 aktiverades.

https://twitter.com/CarpetmanMan

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar