Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Mot kvantinvestering och vidare

Jag har insett att jag har börjat bli allt mer av en så kallad "kvant" (engelska quant) när det kommer till investeringar, vilket innebär att jag snarare går på data än att göra egna bedömningar. Senaste förändringarna i den aktiva portföljen har blivit att automatisera den alltmer för att kunna frigöra tid till annat och inte behöva oroa sig för den allt för mycket. Den har nu gått bra sedan start, men trots det har det tagit många timmar och mycket grubblerier, även om det som verkligen gett avkastning varit att köpa efter enkla principer. Till början var det billiga aktier efter EV/EBIT som hade bra momentum (prisuppgång). Därefter gick det över till att mer investera i både svenska och amerikanska bolag och när läge gavs blev det billiga tillgångsbolag inom råvarusektorn med bra F-score. På senare tid har fokus legat på både net-nets och billiga bolag efter mått så som value composite.

 

Den senaste förändringen är nu att jag kommer att dela upp portföljen i två, en net-nets portfölj som kommer investera i net-nets, nu i USA och allt eftersom världen över. Detta görs en gång per år och de mest kvalitativa net-netsen kommer att väljas ut.

 

Den andra delen av portföljen kommer investera i de billigaste bolagen av bra kvalité, främst efter value composite och hög F-score (se checklistan under fliken "Aktiv portfölj"). Det blir helt enkelt att investera i de mest kvalitativa billigaste bolagen som finns och till en början främst i USA.

 

Problemet med att investera i de allra billigaste bolagen är däremot att de kan gå dåligt i en björnmarknad. USA är ännu inte riktigt i en björnmarknad och med resten av världen inne i en så kan det ske när som helst. På grund av detta var jag lite sugen att applicera en hedge beroende på om S&P 500 är under MA200 eller ej (se blogginlägg från förra veckan) i denna portfölj för att eliminera marknadsrisken vid större nedgångar. Däremot ger inte det märkbart högre avkastning i längden och marknadstajmning är då bättre att lämna åt den delen som är sparad i taktisk tillgångsallokering.

 

Ett alternativ är att investera i de bolag med låg värdering men högst momentum, då de brukar klara björnmarknader bättre. Däremot har jag svårt att få till ett bra system för att investera i dessa aktier utan snarare fokuserar på de lägst värderade aktierna av bäst kvalitet. Alpha Architect har också visat att billiga kvalitativa bolag kan klara nedgångar bra och momentum inte gör mycket om man redan kollar för kvalitet (deras system är liknande men med EV/EBIT + F-score istället för value composite + F-score). Mer om det i kommande inlägg.

 

Allt eftersom kan man sedan utveckla detta system och se över de kriterier som används för att köpa de billigaste aktierna. Just nu tillämpas F-score där de med F-score under 5 undviks, men där prioritet är fortfarande att hitta de aktier med lägst värdering. Dessutom så kan portföljen breddas när den blir större och ersätta de ETF:er som nu används för att kringå dyrt courtage och få global exponering.

 

Följande är dagens fördelning av det totala aktieinnehavet:

 

20 % amerikanska net-nets

20 % amerikansk value comp + f-score

20 % internationella ETF:er

8 % svensk value comp

8 % svensk value comp + momentum

8 % svensk magic formula

8 % svensk EV/EBIT

8 % svensk EV/EBIT + momentum

 

Fördelningen ovan öppnar upp för lite dynamik i investerandet och kriterierna i de amerikanska portföljerna kommer att förändras eftersom. Målet är att framöver göra de internationella och på så sätt öka den globala exponeringen.

 

 

Nu får vi se hur dessa portföljer går framöver, ovan är utvecklingen för alla portföljer exklusive de internationella ETF:erna sedan start. Fortsatt är det mycket råvarubolag i den amerikanska portföljen som investerar value composite och det kommer det nog fortsatt vara då dessa är billigast i USA. Hittills har inte den exponeringen varit så dålig eftersom den gett + 40 % i år, men om vi ser ytterligare turbulens kanske det inte är den bekvämaste exponeringen, idag är t.ex. portföljen ner -5 %. 

Taggar (blogg): 
Pelle's picture
2
7
3
0
Pelle

Wow ! vilken fantastisk blogg. Jag tycker ofta att det för mycket disskusion om det jag kallar för finlir, val av aktier och vilken marknadssyn man har. Det är för lite diskussion om strategier och framförallt saknar jag jämförelser mellan olika strategier. Som amatör har jag baserat min portfölj enl. 'The Intelligent Investor' av Benjamin Graham (ligger nu med 50% aktier / 20% ränta / 30% hedge). Jag kan inte säga att jag varit missnöjd men tittar man på de jämförelser som jag läst om här så finns det ju helt klar bättre strategier.

Har jag förstått rätt om omvanstående fördelning är din totala kvantitativa portfölj som i sin tur är 33% av din totalt portfölj?

Jag känner igen graferna så jag förstår att dessa (utom ETF) ligger på Avanza. Men jag ser att du har 2 portföljer på Nordnet också. En verkar vara en kvantitativ med samma innehåll som du redovisar i dina spreadseets. Den andra antar jag att du använde som en svenska variant på GEM. Nuvarande innehåll är 40% aktie fonder, 40% ränta o 20% guld är det en variant på Graham portföljen? Eller är det ett komplement till din USA GEM?

Den taktisk tillgångsallokering är den numera en 100% kopia av  GTA AGG 3 och GEM som du handlar via DeGiro? Gör du förändringar baserat på de sälj/köp signaler som triggas av Daily AGG3 AGG6 Portfolio Daily Data. Har du ingen taktisk tillgångsallokering på avanza eller nordnet längre?

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Kul att du gillar bloggen!

Om det ovan så gäller det hela aktieinnehavet vilket är ungefär hälften av portföljen.

De på Nordnet är bara bevakningsportföljer utan större innehav. Den i guld etc är en variant av Golden butterfly portfolio som jag skrev om för någon månad sen.

Ja, det stämmer. Allt taktiskt sparande är hos DeGiro då det är billigast och funkat okej hittills. Kör endast GTA Agg 3 där. Använder GEM på tjänstepensionen då den är mer begränsad.

Pelle's picture
2
7
3
0
Pelle

Tack för ditt svar !

Ang. GEM (Dual momentum) om jag har förstått det hela rätt så är tanken att "hoppa" mellan Svensk ETF, Global ETF och en räntefond (aktuellt). Avanza har ca 1700 ETF:er men FI låter inte Avanza "lista" dem eftersom FI betraktar det som marknadsföring. Utländska fondförvaltare har inte alltid ansökt om att få marknadsföra sina produkter i Sverige...

Men med deras sökfunktion går det att hitta om man vet man letar efter.

  • Vilka tickers anser du var bäst lämpade för en Svensk variant?
  • Vilka tickers använder du på DeGiro för US orginal, kan ju vara kul o se om dom är tillgängliga på Avanza, även om jag vet att coutaget är högt så ska det väl mcket till att man landar på 130% i omsättning (antar att det baseras på byte varje månad).
Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Ja, det är lite svårt att hitta ETF:er hos Avanza, så har kollat runt en del för att kunna hitta dem. För svensk variant är ett bra alternativ att använda svenska ETF:er då man slipper växlingsavgift etc. I så fall är XACT OMXS30, DB X MSCI World och XACT Obligation bra alternativ. För den amerikanska varianten har jag tidigare använt VOO, VEU och SHY.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar