Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1379
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

När är det läge att köpa bostad?

Jag tänkte lite öppet fråga bloggens läsare om vad ni tror om framtidens bostadspriser? Speciellt gäller det om när det kan vara lägligt att köpa en bostad. Vi ser nu att bostadspriserna faller och att det är rekordutbud på bostadsmarknaden i och med hög nyproduktion. Detta trots att vi är inne i högkonjunktur, mycket likt det som skedde i USA under åren 2006-2007 (se detta inlägg). Fallet i priser kan göra så att vi ser en drastisk minskning av nybyggandet, vilket i sin tur kan få in svensk ekonomi i lågkonjunktur.

 

Det skulle också komma lägligt med övriga konjunkturcykler. Kollar vi var ekonomin står är vi slutet av konjunkturcykeln och senaste konjunkturbarometern har sin högsta notering för denna cykel. Detta samtidigt som hushållen bedömer risken att bli arbetslös som den lägsta på 16 år. Också i USA har de lägsta arbetslösheten på 17 år och börserna står på topp. Det innebär att vi är nära slutet av denna cykel och i ett läge där allt ser bra ut, i likhet med läget 2007.

 

Trots detta har vi som sagt redan sett en avmattning av bostadsmarknaden och här i Uppsala säljs många lägenheter för priser motsvarande de som rådde under 2014. Det innebär priser på runt 10-20 % lägre än rekordpriserna senaste året. Skulle de falla ytterligare 20 % är vi tillbaka till 2012 års nivåer.

 

Det känns som att det kan finnas lägen framöver för att köpa och jag börjar själv bli intresserad av att köpa eget boende då det skulle kunna vara lägligt kommande år. Det kan dyka upp bra lägen framöver och på lång sikt kan en bostadsinvestering vara bra om man köper för rätt pris. Med den överreglerade hyresmarkanden finns det också en bra anledning till att äga sitt eget boende och ha möjlighet att välja hur och var man ska bo.

 

Så åter till frågan: När tror ni det kommer vara bäst att köpa en bostad? Är det läge nu när det är rekordutbud på marknaden? Eller är det bättre att vänta till under eller efter nästa lågkonjunktur?

 

Sen vad anser ni vara "rätt pris" för en bostadsrätt? Exempelvis, vad är motiverat att betala för en 2:a relativt centralt i Uppsala; 1 miljon (priset 2007), 1,5 miljoner (priset 2012) eller 2-2,5 miljoner (senaste årens pris)?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Uppsala, Stockholm och Göteborg, kanske de mest överhettade bomarknaderna i hela Sverige. Riskaptiten på bomarknaden har försvunnit och köparna är nu mer avvaktande. Man vill betala mindre än utgångspriset för sin nya bostad för att inte riskera att man har "gjort någonting dumt" inför en eventuell nedgång. Då blir gapet mellan säljarna och köparna för stort och man får svårt att komma överens om ett pris. Det finns ju naturligtvis en underliggande efterfrågan kvar. Människor vill ha någonstans och bo, och man vill byta upp sig längs vägen. Men för att kunna byta upp sig i framtiden så behöver man först säkra en bra affär till "rätt pris". Ett pris som man vet att man kommer få igen i framtiden, när det är dags att sälja.

Men har värdet på bostäderna fallit? Nej, det tror inte jag. Värdet bestäms ju lika mycket av vad någon är beredd att sälja för som vad någon är beredd att betala. Så länge inte säljarna är beredda att sälja sin bostad till ett billigare pris, så har ju faktiskt inte värdet gått ner på bostaden. Det som precis hänt nu är snarare att omsättningen på bomarknaden har sjunkit drastiskt, och det har gått fort. De människor som redan köpt, för att i detta skede lägga ut sin egna bostad till försäljning kommer vara tvungna att "slumpa" iväg sin bostad till ett pris som egentligen är under marknadsvärdet. Och inte för att värdet har sjunkit på bostaden, snarare för att man inte har råd eller möjlighet att vänta med försäljningen.

Så sammanfattningsvis. Ja, jag tror att det kan vara ett bra läge att köpa nu, för då kan man spara in en slant genom att köpa från någon stackare som ha förbundit sig att sälja och har kort tid på sig, på grund av att man redan köpt en ny bostad. De säljare som hamnat i "skarven" mellan bostadmarknad med hög omsättning och bostadsmarknad med låg omsättning har fått ta den hårdaste smällen.

Jag tror att vi snart kommer se en korrigering tillbaka mot tidigare prisnivåer när säljarna har tagit tillbaka kommandot. Kommandot kommer man ta tillbaka genom att man lägger ut sin nuvarande bostad till försäljning först. Då kan man första säkra ett pris som man är nöjd med för sin nuvarande bostad och sedan kan man välja en ny bostad utifrån en säkerställd tydlig budget. Däremot tror jag att framtidens bomarknad kommer gå betydligt trögare. Det kommer ta lång tid innan gapet mellan köpare och säljare täpps igen och man är helt överens om värdet på bostäder.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Rätt tid att köpa bostad? Som jag ser det är det en helt individuell fråga. Rätt tid att köpa (en ny....?) bostad är när (man anser att...)man behöver göra det. Vist är bostaden en investering, men den är också så mycket mer.

Däremot bör man nu vara noggrannare när man köper bostad. Köp aldrig nyproducerat (villa eller BRF lägenhet). Stabil, väl underehållen och bra finanser blir viktigare. Lägenhet köps i äldre BRF förening med låga kostnader (låg skuldsättning..) och bra intäkter (kommersiella lokaler..), och en villa köps i ett etablerat område med bra grannar och bra kommunikationer. Svårare är det inte... :-)

Besser

Anonymous's picture
Edvin (ej registrerad)

Hej!
Kommer du uppdatera din Value Composite-portfölj i google docs?

Edvin

Investerarfysikern's picture
748
1379
139
0
Investerarfysikern

Tack David och Besser för era kommentarer. Håller med om att det kan vara läge nu med en bostadsinvestering och att det kan vara bra att utnyttja kortsiktig panik. Samtidigt tar förändringar tid i sentimentet på marknaden, kommer skriva lite mer om det framöver. Också viktigt som du säger Besser att bostaden är så mycket mer, det är också det som gör att det kanske faller på att jag gör en bostadsinvestering. Dock måste man ju alltid väga mot alternativen, vilket i vissa fall är en likvärdig hyreslägenhet. Man vill ju inte heller bli fast i ett boende genom att köpa vid fel tillfälle, vilket kan hända.

@Edvin Nej, kommer göra om portföljerna vid årsskiftet så uppdaterade inte portföljen denna gång. Kommer skriva om det på bloggen framöver. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar