Investerarfysikern
Likes
744
Antal inlägg
1349
Följare
138
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

När värdestrategier underpresterar

Ibland måste man vara beredd att ens värdestrategier kan underprestera marknaden. Speciellt de som satsar på rent värde, eftersom de oftast kan köpa in sig i så kallade fallande knivar. Senaste två månaderna har inte varit underbar för min amerikanska värdeportfölj och den har gått ner med -17 % sedan toppen den 18:e juli (tills dess var den upp +42 % i år). Mycket är på grund av den nedgång som skett i oljerelaterade bolag som den ligger tungt investerad i, då dessa är bland de billigaste på marknaden. Urvalskriterierna är Value composite + F-score i USA och trots den extra kollen på kvalité har inte skyddat mycket mot nedgång senaste tiden.

 

 

Det är här man måste fundera på varför man investerar i en sådan strategi, så att man inte ger upp så lätt. Fortsatt är aktierna i portföljen bland de billigaste på marknaden och visar potential till uppsida. I dagsläget är det en allmän baisse i råvarurelaterade bolag, efter en tidigare uppgång. Förr eller senare brukar det vända.

 

Däremot kan man också ta lärdomar från sådana här nedgångar. Man kanske inser att det är för koncentrerat att ha 10 aktier i portföljen (som i detta fall), vilket gör att vissa branscher blir överrepresenterade (hälften av aktierna i detta fall är i oljeservice och shipping som fallit). För att undvika köpa fallande knivar så kan man också lägga till en momentum-komponent i strategin, så kallad trending value, vilket minskar nedsidan och oftast ökar avkastningen. Hade jag investerat efter value composite + momentum hade det inte allt varit ett lika stort fall. Men också visar detta på innebörden i att ha flera portföljer, de andra portföljerna har gått upp under samma period.

 

För att jämföra den nuvarande portföljen (value composite + F-score), med simpelt value composite och trending value har jag skapat en bevakningslista. Det ska bli intressant att se utvecklingen till ombalansering nästa år.

 

Mer läsning:

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Einar (ej registrerad)

Siden du nevner at din portefølje inneholder mange oljerelaterte selskaper så kan jeg godt forstå at den har gått ned i det siste. Men jeg lurer på om din strategi med å skifte ut portefølje hvert år passer så godt til sykliske aksjer som olje, da jeg tror at det tar lenger enn  et år før trenden snur. I dag snakker ledelsen i oljeserviceselskaper om at de ikke tror at markedet ikke tar seg opp før 2019-2020. Hvis dette stemmer og den kvantitative strategien din fortsetter å velge oljerelaterte selskaper, må du ikke da regne med at strategien underpresterer? Har du tenkt på å forlenge tiden før du bytter portefølje? Walter Schloss, som brukte kvantitative metoder og investerte ofte i sykliske selskap som stål, olje etc. sa at han i snitt holdt selskapene i porteføljen i 4-5 år. Et slikt tidsperspektiv ville kanskje gjøre at sykliske aksjer rekker å snu oppover. 

 

Finnes det noen statistikk på hvordan dine strategier virker hvis du holder aksjene i 4-5 år isteden for ett år som nå?

 

 

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Förstår vad du menar, blir lite kortsiktigt att gå in i cykliska branscher på ett års sikt. Däremot har de mesta testerna visat bättre resultat på att investera med ett årsintervaller istället för 5 år. 5 år fungerar bra, men 1 år lite bättre. I alla fall så pass att den extra kostnaden för transaktion tjänas in. Vet exakt inte vad som hänt tidigare med sådana cykliska sektorer, men de försvinner ur portföljen efter ett tag då de blir dyrare, antingen pga av försämrad fundamenta, alternativt att de går upp i pris. Får se nästa år om vilka som blir kvar. 

JanusRichmond's picture
1
2
0
0
JanusRichmond

Har saknat konto här på tradevenue och därför inte kunnat kommentera tidigare, men gjorde ett konto nu bara för att säga att jag verkligen uppskattar det du delar med dig av. Tack vare dig kommer jag i Oktober att sjösätta min första kvantitativa strategi och målet är att under året starta 4 kvantitativa portföljer där merparten av mitt kapital ska få arbeta. Tack för all insikt och inspiration, och fortsätt med din transparanta rapportering.

 

Mvh JR

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Kul att höra Janus! Önskar all lycka till med dina strategier. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar