Investerarfysikern
Likes
752
Antal inlägg
1391
Följare
141
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Net-netsportföljen firar 1 år

Min amerikanska net-netsportfölj fyllde ett år vid halvårsskiftet. Den har gått riktigt bra sedan start och slagit det amerikanska indexet S&P500 med närmare 30 % då den är upp 46 % mot 15,5 % för S&P500, se graf nedan:

 

 

Denna portfölj bygger på Benjamin Grahams gamla princip i att investera i aktier under sitt likvidationsvärde, NCAV = Net Current Asset Value. Warren Buffet började sin karriär i att investera i dessa aktier men fick allteftersom gå vidare till att investera på annat sätt, då de är för illikvida. Han kallar de soggiga fimpar, något jag också insåg ganska snabbt efter analyserat flera förra året och fungerar oftast bäst att köpas in i kvantitet och ligga i portföljen.

 

Portföljen uppdaterades nu i maj och jag har insett att det fungerar bra att gå på rabatt mot NCAV och okej F-score över 3 (alltså undviker de med låg F-score på 1-3 vilket oftast är bolag som inte bör räknas som net-nets). De bäst presterande net-netsen är oftast de som handlas under 60 % mot NCAV. Det finns många aktiva investerare som diskuterar och handlar net-nets med extra analys, men ser inte mervärdet i den aktiva analysen då jag sett många som valt bort de aktier som ofta drivit avkastningen. Net-nets är oftast soggiga fimpar, så i många fall blir det lätt att bli avskräckt.

 

Trots allt kan det vara vettigt att gå igenom net-nets och lägga lite extra tid. Det är mer tidskrävande än just en vanlig kvantitativ strategi, då man oftast måste dubbelkolla alla siffror och förstå balansräkningen. Man vill ju inte heller köpa bolag som i själva verket inte är net-nets. Så det krävs lite mer "due diligence" för att investera i net-nets. Bra resurser för att läsa mer om net-nets är VärdebyrånCigarrfimparNet-net hunter och olika Seeking Alpha-skribenter. Kan tipsa också om ett av mina tidigare inlägg om net-nets. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tacksam (ej registrerad)

Vad använder du för tjänst när du screenar fram net nets? 

Anonymous's picture
Tacksam (ej registrerad)

Hitta svaret.....

G-ice's picture
9
76
2
0
G-ice

Intressant och inspirerande!

Vad ligger omsättningen på i dessa bolag? Hur stor andel av de du får fram skulle du säga har daglig omsättning över 500k sek?

 

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

@Tacksam Det var i alla fall Screener.co och Quant-investing.com.

@G-ice Ungefär hälften har en omsättning på över 500k, runt närmare 1 miljon per dag. De andra är mer illikvida och råkade ut för förra året att en aktie avnoterades och handlas på OTC, vilket är jobbigt då man måste ringa in telefonorder och aktien har en spread på 12 %. 

Anonymous's picture
SJson (ej registrerad)

Hej!

Tack för kanonbra blogg!

Det verkar som det är bäst att hålla aktier i en kvantitativ protfölj i 3 månader:
http://blog.alphaarchitect.com/2015/11/16/how-portfolio-construction-affects-momentum-funds/#gs.wiOaoEw

http://blog.alphaarchitect.com/2016/05/13/how-portfolio-construction-affects-value-funds/#gs.wb9a8Ho

1. Men hur ska man göra då om man vill månadsspara i en sådan portfölj?
2. Jag trodde att det var bäst att byta aktier oftare (3 månader) i en momentum-protfölj och bäst att byta aktier mer sällan (alltså hålla i 1 år) i en värdeportfölj. Men om jag tolkar undersökningarna rätt ovan så är det bästa att byta aktier var tredje månad i både en momentum- och värdeportfölj. Har du några tankar?

Allt gott!

Investerarfysikern's picture
752
1391
141
0
Investerarfysikern

Hej! 

1. Om du uppdaterar portföljen så ofta som var tredje månad kan du kvartalspara i så fall. Gör liknande med mina kvantitativa portföljer. Helt enkelt samla ihop allt under de tre månaderna och investera allt när portföljen ombalanseras. Borde inte bli stor skillnad mot månadssparande. 

2. Det har alltid varit bättre att balansera om oftare. Nackdelen med ombalansering ofta är att det kostar mer i form av courtage och spread/slippage. Det kan bli en del om man balanserar om 4 gånger per år (var tredje månad) istället för en gång per år. Normalt kan courtage och spread ligga på nära 0,5 % per byte i mindre bolag, vilket gör att en portfölj som balanseras om kvartalsvis kostar 3 x 0,5 = 1,5 % mer om året. Som du ser i testet är avkastningen endast 0,6 % högre per år för värdeportfölj med kvartalsvis ombalansering, så det innebär förlust. Däremot, för momentumportfölj är avkastningen 5,4 % högre, vilket innebär att man går plus. Därför är just rekommendationen att balansera om värdeportföljer årsvis och värdeportföljer kvartalsvis.  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (15)

Taggar